Jaký kabel navrhnout pro osvětlení trasy v délce cca 3 km?

<< < (4/7) > >>

Jaroslav Hasala:
Citace: Michal Kolesa  02.08.2009, 12:39

Proč né měď a TN-S ?
Na TN-C, nelze dát chránič a na zařízení "venku" je to POVINNOST.

U venkovního osvětlení není chránič povinný.
TN-C a hliník - jedním z důvodů jsou pořizovací náklady. U delších tras ze silnějších kabelů je to docela podstatné.  
Dalším úhlem pohledu je chování hliníku a mědi ve vlhkém prostředí. Nejde ani tak o vlastní kabel, spíše o místa připojení, jako jsou rozpojovací skříně, stožárové svorkovnice atd.
Pokud se podíváte např. do rozpojovací skříně po nějaké době provozu, hliníkové vodiče vypadají více-méně stejně, zato měděné vodiče budou úplně černé. Na hliníkových vodičích se utvoří ochranná vrstva oxidů, které zabraňují další korozi. Oproti tomu měděné dráty může koroze (v extrémních případech) úplně "rozežrat".
TN-C/TN-S - venkovní osvětlení je dost specifické zařízení a TN-S v tomto případě nepřináší žádné zvláštní výhody. Naopak TN-C a časté spojení s uzemněním "pomůže" s impedancí poruchové smyčky.

Citace: Michal Kolesa  02.08.2009, 12:39

OT: Jaká zařízení ? Mě napadá maximálně vánoční výzdoba nebo připojení thovců nebo kolotočářů

Vánoční výzdoba se obvykle připojuje tak, aby svítila současně s venkovním osvětlením, v té problém nebude.
Pro kolotočáře by jednofázové připojení asi nemělo žádný zvláštní význam, ti potřebují třífázové připojení.
Poměrně časté je namontování různých zařízení na sloupy venkovního osvětlení a potom je nejjednodušší napájet tyto zařízení z rozvodů pro venkovní osvětlení.
V poslední době jsou např. poměrně populární systémy pro bezdrátový místní rozhlas.

Michal Kolesa:
Já myslel, že do VO se dávají 3 fáze, když tam vede 4 žilový kabel ?

jak to je, ať se zase něco dovím

Petr Doležal:
Myslíte dobře, běžně je to tak.
3f připojení cizího subjektu na rozvod VO je velmi, ale opravdu velmi vyjímečné.
Zatím jsem se většinou setkal jen s 1f připojením,.
světelné reklamy
naváděcí systémy
dříve též dopravní značky
vánoční výzdoby
telefonní budka s autonomním akumulátorem
obecní rozhlas s autonomním akumulátorem
Jen jednou jsem projektoval připojení 3f velké, orientační tabule cizího subjektu. Tam byla odbočka ze stožáru v provedení TN-S, pětidrát s chráničem.
Vše však dostávalo "šťávu" současně s rozsvícenými svítidly. Takže žádné 3f kolotoče přes den, to by nešlo. Přece nebudeme kvůli "šauklařům" ve dne svítit.

Miroslav Macek:
Citace: Petr Doležal  02.08.2009, 10:48

Tím se netrapte, spíše si odpovězte ve smyslu textu normy, zda znáte případ, kdy se zařízením VO manipuluje osoba bez odborné kvalifikace. Já osobně ne.

Tento váš výklad citované pasáže normy ČSN 33 2000-3, vztažený na věřejné osvětlení, nesdílím.

Naopak, s veřejným osvětlením může manipulovat kdokoli, například noční návštěvník se může o sloup opírat, na sloup šplhat, nebo se jej dokonce snažit vytrhnout ze země.
Toto vše je podle mne manipulace, při které nepoučený primitiv bez elektrotechnic kého vzdělání (ba i s ním) může dojít k elektrickému šoku nebo úrazu.

Já se domnívám, že ustanovení normy ČSN 33 2000-3 lze vztahovat jen na oplocené, zabezpečené areály, nikoli na komukoli přístupné sloupy veřejného osvětlení.

Petr Doležal:
Pokud si myslíte, že šplhání na stožár je manipulace, nechám vás u toho. Máte pravdu, že kdo se bude snažit vytrhnout stožár, bude v šoku, protože mu prasknou plotýnky. Ten výklad není jen můj a proto prosim, abyste tento názor sdělil renomovaným zpracovatelům standardů VO Brna, což byli odborníci z Prahy (Eltodo),  Ostravy a Brna. Ze standardů cituji:

. . . se předpokládá v převážné většině působení vnějších vlivů zařazujících elektrická zařízení VO z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem do kategorie prostor nebezpečných (viz změna 2 ČSN 33 2000-3 z 08/1997 pro tabulku 32-NM3). . .

Možná se chytnou za nos.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana