Jaký kabel navrhnout pro osvětlení trasy v délce cca 3 km?
Jan Červený:
Počet svítidel cca 40ks, příkon jednoho svítidla 70W.
#112#
Petr Doležal:
Budete asi rozloben obligátní odpovědí: To chce projekt.
Kromě úbytku napětí bude problém impedance vypínací smyčky. Moje zkušenost praví, že CYKY 4x16 při vypínacím čase 5sec, vyhoví do délky něco málo přes kilometr. A se silnějším kabelem se v bezpaticovém stožáru nedá slušně pracovat. Také svorkovnice mají určitá omezení.
Pokud jde opravdu o vybíhající paprsek bez možnosti napájení i z druhé strany, pak se neobejdete bez posilujícího vedení do nějakého pilířku. Jestli bude jeden či více a jak a jakými posilujícími kabely budou připojeny je výsledkem technického a ekonomického rozboru. Také záleží na velikosti distribučního trafa a jeho vzdálenosti.
Ještě pár poznámek:
Není těch 70W pouze zdroj? Nemusíte připočítat něco na předřadník a cos ?
Při návrzích využijte změny normy, kdy v tomto případě se jedná o prostor pouze nebezpečný, byť je venkovní.
Rozteč svítidel je velká, nejedná se o cyklistickou stezku se svítidly se specielní vyzařovací charakteristik ou ?
Štěpán Valenta:
K technickému řešení pana Doležela není co dodat.
Ale nezaregistrova l jsem, v které změně se venkovní prostor s obsluhou osob bez odborné způsobilosti mění na pouze nebezpečný.... Poslední mně známá změna v tmto smyslu je ČSN 332000-1 Z2???
Petr Doležal:
To Valenta:
Nechtělo se mi to rozvádět. O osobách bez způsobilosti máte samozřejmě pravdu. Právě u VO je ta výjimka, protože s ním zacházejí osoby s odbornou způsobilostí.
Nevím, jestli je to tazatelův případ, ale chtěl jsem svým příspěvkem pouze upozornit na to, že nelze postupovat na příklad takto:
Obec buduje cyklistickou stezku od splavu ke splavu, projekt elektro ke stavebnímu řízení je nedostatečný, nebo úplně chyběl a dodatečně se rozhodlo o osvětlení. Starosta, nemaje ponětí o elektrice, řekne, už se dělají stavební úpravy a rychle nám někdo "z voleje" řekněte, jaký kabel do země, pak se dokumentace doplní.
A na průser (omlouvám se, vhodnější výraz mne nenapadl) je zaděláno, zmařená práce, zmařený materiál, ztráta image radnice, prohrané volby.
Jaroslav Hasala:
Šlo by to řešit tak, že by bylo jedno vedení z nějakého silnějšího kabelu, třeba AYKY 4Bx 70, to by bylo smyčkovaně připojené přes nějaké rozpojovací skříně, třeba SP4 - FP1 6x 100A, a z těchto skříní by byly připojeny nějaké slabší kabely, třeba CYKY 4Bx 10 nebo AYKY 4Bx 16 pro připojení nějaké části stožárů, třeba šest na jednu stranu, a šest na druhou stranu nebo nějak podobně (počet připojených stožárů by měl být dělitelný třemi, kvůli jednoduššímu rozfázování).
Také by bylo možné pro připojení svítidel použít nějaký slabší, pětižilový kabel, třeba CYKY 5Cx 6, musí být na to ovšem použitý správný typ svorkovnice ve stožárech.
Silnější kabel by měl být zachovaný po celé trase, kvůli možnému rozšiřování, nebo je také možné ho odstupňovat.
Slabší kabely by měly smyčkovaně propojovat všechny stožáry - vždy po určitém počtů stožáru se smyčka nezapojí, ale v případě poruchy na kabelu je možné to propojit z druhé strany.
Nezapojené kabely je nutné ukončit smršťovací koncovkou, aby nezavlhly.
Pro uzemnění stožárů by byla vzhledem k délce asi nejvhodnější kulatina FeZn pr. 10, po celé délce trasy, k ní nasvorkované vývody k jednotlivým stožárům a k rozpojovacím skříním.
Uvedené kabely jsou jen příkladem, pro představu, samozřejmě by to bylo nutné řádně propočítat, což je jednoznačně úkol pro projektanta.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana