Které části normy nebylo použito, když udeřil blesk do balkónu?

<< < (6/16) > >>

Kamil Novák:
Citace: Miroslav Macek  21.04.2009, 13:50

Kdybych byl projektantem takového domu a kdyby došlo k úrazu člověka stojícího na bolkónu, tak bych se u soudu těžko hájil. Musel bych argumentovat virtuální valenou koulí různého průměru, která jej měla ochránit. Prokurátor by se ptal, co jsem pro ochranu toho člověka vlastně udělal a já bych řekl nic - to zavinila ta valená koule, ne já. Možná bych nesplnil vyhlášku 137/1998Sb. - to by záleželo, jak to posoudí soudce.

Vy máte před sebou křišťálovou (nevalivou) kouli a na rameni černého kocoura, že tak bravurně dokážete předjímat hypotetické jednání v soudní síni ?  :o

Jestliže byste byl projektantem takového domu a v případě paneláku navrhl odpovídající stupeň (zde typicky LPS III),  tak je zde koeficient pravděpodobnéh o zásahu a následné škody 0,1.  (norm)

A do těch 10% by se mohl člověk, zírající na balkoně na blesky vejít.
Nehledě na fakt, že soubor 62305-X se primárně zabývá ochranou staveb a až sekundárně osob - viz čl.5.1 ČSN EN 62305-1.  (norm)

Proč stahovat gatě, když je brod ještě v nedohlednu ?  ;)

Jaroslav Patuc:
Citace: Kamil Novák  21.04.2009, 14:30

Vy máte před sebou křišťálovou (nevalivou) kouli a na rameni černého kocoura, že tak bravurně dokážete předjímat hypotetické jednání v soudní síni ?  :o

Jestliže byste byl projektantem takového domu a v případě paneláku navrhl odpovídající stupeň (zde typicky LPS III),  tak je zde koeficient pravděpodobnéh o zásahu a následné škody 0,1.  (norm)

A do těch 10% by se mohl člověk, zírající na balkoně na blesky vejít.
Nehledě na fakt, že soubor 62305-X se primárně zabývá ochranou staveb a až sekundárně osob - viz čl.5.1 ČSN EN 62305-1.  (norm)

Proč stahovat gatě, když je brod ještě v nedohlednu ?  ;)

Ja by som radil inak a konkretne.
 Subor noriem CSN EN 62305 je novy a preto su tu nahromadene vsetky doterajsie poznatky vedy, techniky, vyskumu a praxe.  Sucastou normy je aj SW. Takze, zadame plan domu alebo sidliska alebo domov ulice. Po zdigitalizovan i vstupneho planu, SW sa nas bude pytat na jednotlive objekty ( pocet osob, zvierat... a ci a ako ho chceme chranit pred uderom blesku ). Po spracovani udajov, SW vytlaci plan rozmiestnenia ochrannych prvkov spolu s materialovymi poziadavkami. Zhodnotime, ci mame dost penazi. Kupime material a ideme do terenu zrealizovat vystupny plan SW.
Ked v buducnosti udrie blesk tam, kde sme ho neocakavali, vyhovorime sa na SW a to ze sme vsetko spravne zadali ( existuje predsa dokumentacia zo SW ).
Ake jendoduche a pritom nemusime mat ani poriadne nastudovany subor noriem CSN EN 62305,
pretoze SW to ma v sebe uz zabudovane.

Asi som to prehnal, pretoze nie som ( a ani nebudem ) zatazeny projektovanim.

Jaroslav Patuc:
Citace: Jan Hájek  21.04.2009, 08:46

Pokud budeme panu Patucovi důvěřovat a blesk byl reálný mělo by se jednat ne o silný výboj, ale naopak o výboj pod minimální hodnotou uvedenou v tabulce 6. části ČSN EN 62305-1. Vzhledem k pravděpodobnos ti těchto výbojů 16%-1% (Pod 16,10,5,3 kA) doporučuji panu Patucovi zakoupit los, je to , ,klikař,, .

Pri posudzovani uderu blesku do balkona podla suboru noriem ČSN EN 62305,  ma laicky napada, ze by nebola pouzita cast  normy ČSN EN 62305-1 tabulka 6.
Keby sa panelak v buducnosti realizoval dosledne podla suboru noriem ČSN EN 62305 nevzniklo by ( podla clanku D. Klimeša ) "monstrum, které vypadá jako ježek zkřížený s orbitální stanicí"?.
V nadnesenom prispevku "radca v nudzi" v
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,12049.30.html
ma zaujal vyrok:
Pokial nam riesenie aktivisti nezamedzia mozme sa tesit pocas burky pod ochranou bleskovych guli nad nasimi hlavami.
To by bol perspektivny zaver tejto temy.

Jaroslav Patuc:
Citace: Jan Hájek  21.04.2009, 08:46

Pokud budeme panu Patucovi důvěřovat a blesk byl reálný mělo by se jednat ne o silný výboj, ale naopak o výboj pod minimální hodnotou uvedenou v tabulce 6. části ČSN EN 62305-1. Vzhledem k pravděpodobnos ti těchto výbojů 16%-1% (Pod 16,10,5,3 kA) doporučuji panu Patucovi zakoupit los, je to , ,klikař,, .

Tu uvedena pravdepodobnos t pre slabe vyboje je taka, ze uder blesku do boku budovy je malo pravdepodobny. Plati ale, cim je vyboj slabsi, tym lahsie  moze "preklznut"  ochranou budovy pred uderom blesku.

Tabulka pravdepodobnos ti zrejma vychadza  zo statistickych dat poctu uderov blesku na km2 za nejake obdobie.  Uder blesku sa tu rata ako jeden uder,  bezohladu ako je tento blesk rozvetveny. Nerataju sa tu vedlajsie  udery, pretoze to detekcny system neumoznuje.

Mam pochybnosti, ci su v norme ČSN EN 62305-1 zahrnute do pravdepodobnos ti vybojov aj tie vedlajsie udery, ktore este mozu ublizit cloveku, pripadne sposobit vybuch. Znamenalo by to totiz zvysenie pravdepodobnos ti uderu blesku do bocnej steny budovy.

Klas Jaroslav:
Pokud jde o barvu blesku,tak záleží i na zkušenostech toho kdo uvedené natáčí.Já osobně jsem před časem chtěl mít na videu natočeny mnou vytvářené červeně zabarvené blesky se širokým výbojovým kanálem.Zatím co já jsem se vytváření uvedených blesků zhostil bez problémů,konečný výsledek mě zklamal.Červen ě zabarvené blesky byly bílé a bledě modré příliš modré,než odpovídalo skutečnosti.Až u odborníků jsem se dozvěděl,že je napřed třeba nastavit správně bílou barvu.Proto to zkusím natáčet znovu.Pak zveřejním na internetu.
Pokud jde o to že slabý blesk uhodil do balkonu,tak k tomu je snadné vysvětlení.Při bouřce,při postupu nabitých mikroskopickýc h vodních kapiček ovzduším dochází k ionizaci ovzduší při několikanásobn ě nižším potenciálním spádu než je spád standartní(30000V na cm.vzdálenosti).
Následně se vytvářejí lokální prostorové náboje a lokální ionizované prostory v ovzduší.Tyto pak umožňují vznik Vámi natočeného výboje.Jde o objev uskutečněný mnou v tehdejším Československu v roce 1976.Diplom na objev mě byl udělen v roce 1985.Uvedené je nasnímáno na webu   http://mujweb.cz/www/avyboje     Tento objev jsem uskutečnil ve svých třiceti dvou letech.Druhý objev o názvu :"Anomální vlastnosti ledu" jsem uskutečnil ve svých šedesáti letech.O tomto objevu jsou informace na uvedeném webu též.Více na Wikipedista diskuse  Klas Jaroslav.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana