Které části normy nebylo použito, když udeřil blesk do balkónu?

<< < (5/16) > >>

Jaroslav Patuc:
Citace: Jan Hájek  21.04.2009, 08:46

Pokud budeme panu Patucovi důvěřovat a blesk byl reálný mělo by se jednat ne o silný výboj, ale naopak o výboj pod minimální hodnotou uvedenou v tabulce 6. části ČSN EN 62305-1. Vzhledem k pravděpodobnos ti těchto výbojů 16%-1% (Pod 16,10,5,3 kA) doporučuji panu Patucovi zakoupit los, je to , ,klikař,, .

Viete, ze som vtedy podal sportku s "stastnymi cislami" ale nic som nevyhral. Nahoda sa len tak lahko neopakuje.

Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek  21.04.2009, 08:33

Asi máte pravdu. Pak je ale toto místo podle harmonizované českoevropské normy ČSN EN chráněno nedokonale.
To by mohl být problém z hlediska nutnosti splnění vyhlášky 137/1998Sb.

Nezlobte se, ale přece dokonalou ochranou může být pouze kompletní opláštění celého objektu souvislou a dokonale uzemněnou vrstvou kovu. Cokoli děravějšího, např. síť jímačů a svodů,  je ochranou nikoli dokonalou, ale ochranou např. v úrovni LPS 2, která připouští určitou nenulovou pravděpodobnost zásahu i v chráněné zóně. Zhodnocení rizik a volba stupně ochrany je o kompromisu mezi společensky přijatelným rizikem na jedné straně,  a komplikacemi (investice, vzhled, užitné vlastnosti objektu) na straně druhé. Norma pak určuje, jak tento kompromis určit a realizovat.
Slovo dokonalé zde nemá místo.

Miroslav Macek:
Kdybych byl projektantem takového domu a kdyby došlo k úrazu člověka stojícího na bolkónu, tak bych se u soudu těžko hájil. Musel bych argumentovat virtuální valenou koulí různého průměru, která jej měla ochránit. Prokurátor by se ptal, co jsem pro ochranu toho člověka vlastně udělal a já bych řekl nic - to zavinila ta valená koule, ne já. Možná bych nesplnil vyhlášku 137/1998Sb. - to by záleželo, jak to posoudí soudce.

Rozmahel Vladimír:
TO: Macek
Myslím, že namísto koulí, nám tady tak trochu valíte klíny do hlavy.  o:-) Souhlasím s Vámi, že nový soubor norem pro blesky je prezentován jako tutovka podložená výpočtem, ale ta pravda bude někde uprostřed.

Aleš Dobrovolný:
Citace: Miroslav Macek  21.04.2009, 13:50

Kdybych byl projektantem takového domu a kdyby došlo k úrazu člověka stojícího na bolkónu, tak bych se u soudu těžko hájil. Musel bych argumentovat virtuální valenou koulí různého průměru, která jej měla ochránit. Prokurátor by se ptal, co jsem pro ochranu toho člověka vlastně udělal a já bych řekl nic - to zavinila ta valená koule, ne já. Možná bych nesplnil vyhlášku 137/1998Sb. - to by záleželo, jak to posoudí soudce.

Pokud myslíte  § 47 Vyhl. 137/1998 Sb. opravdu nevím co byste měl učinit více než je popsáno v souboru norem ČSN EN 62305.

Pokud trpíte úzkostí z nedostatečné ochrany před úderem blesku, mohu doporučit faradayovu klec, to je dokonalá jistota. Jinak je to jenom o pravděpodobnos ti.

Nemluvě o tom, že prokurátor se vás u soudu už asi 15 let nemůže zeptat vůbec na nic, neboť tato komunistická kategorie žalobce již naštěstí zanikla.  Mluvme tedy o státním zástupci.   

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana