Které části normy nebylo použito, když udeřil blesk do balkónu?

(1/16) > >>

J.Patúc:
 13.7.2008 ( Zilina ) popoludní ma napadlo natočit búrku fotoaparátom.  Náhoda chcela, že som zachytil  blesk ako udrel do balkóna paneláku naproti mňa. Videoscénu s bleskom som umiestnil na "youtube":

http://www.youtube.com/watch?v=BMxxElmhG9k&feature=channel_page

Zaujímavé je to s tým videom. Pri rozbore zvukových prejavov, vychádza, že  blesk musel byť rozvetvený a hlavný mohutný úder bol asi 500 m ďalej. Vetva ktorá udrela do balkóna bola slabá a prejavila sa zvukovo ako plesknutie bičom v súlade s vizualnym pohladom.
Prikladám foto blesku.

#105 Tady 116 neopravila titulek a vůbec se nepodepsala!# (Úder blesku do balkóna paneláku. Ako sa porušila príšlušná norma?)[/b]

Lubomír Jindra:
Namalovat klikatou čárku na jeden snímek videa lze v dnešní době opravdu velmi jednoduše  ;)

Jirka Š. Svejkovský:
Nic ve zlým, ale takhle blesk opravdu nevypadá. Chybí přesvětlení snímku (je to přecejenom dost silný světelný zdroj). Navíc mi tam chybí sekundární dráhy blesku.
Vzdálenost je dost malá. Zvykový efekt by taky vypadal jinak.

A nebo jste měl fakt kliku (10%).

Fojtík Jaroslav:
A vy jste někdy někdo viděl fialový blesk??

Barva většinou vychází z teploty a pro takový blesk vychází spíše jasně bílá.
U takto tmave barvy by blesk moc energie nemel.

Navic blesk trvá trochu delsi dobu a ionizovany kanal často použije několik výbojů po sobě, takže to trochu zabliká.

Příště si s tím hoaxem dejte více práce.  o:-)
A nechte se inspirovat třeba el obloukem:
http://www.youtube.com/watch?v=PXiOQCRiSp0&feature=related

Radim Strycharski:
Pánové, proč ta skepse? Mně to připadá autentický a navíc zajímavý. Ten zvukový efekt mi připadá odpovídající vzhledem ke vzdálenosti paneláku (vypadá to na cca 200 m). Trvání burácení je způsobeno mnohočetnými odrazy úplně odjinud.

Sám jsem před mnoha lety viděl z balkonu slaboučký blesk, který byl sotva vidět. Podle zvuku to bylo taky nanejvýš několik set metrů, ale bylo to tak slabé, že to jenom prásklo bičem bez ozvěny. A nebyl to  ocásek nějakého hlavního kanálu. Jenom to plesklo a byl klid.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana