Které části normy nebylo použito, když udeřil blesk do balkónu?
MILAN ZBYVATEL:
Tak nam drzte palce nech zvitazime nad Slovincami a tym Vam pomozeme v kvalifikacii a vy potom na oplatku nam pomozte dotlacit panov z DEHN nech nas skolia aj na Slovenku. My Vam, vy nam...
Ono realizacne firmy su aktivne tiez, ked vidim objekt - vacsi, ktory som projektoval na sto pro tam nenajdem mnou navrhovanu sustavu bleskozvodu ale aktivny. Nakupia material, namotuju a vsetci sa vytesuju. Ked uz by aj bol koser s platnou normou, teda aspon u nas je platna na aktivaky, tak ak aj ma napr. 30m ochranny priestor ale aj v tej francuzkej som tusim videl ze zo vzrastajucou vzdialenostou od tyce klesa ochranna vyska, takze ak ho napasuju len tak, tak na doraz, nesedi to ani podla normy na aktivaky.
Tak nam drzte palce!
J.Patúc:
Citace: MILAN ZBYVATEL 10.10.2009, 14:42
Ono realizacne firmy su aktivne tiez, ked vidim objekt - vacsi, ktory som projektoval na sto pro tam nenajdem mnou navrhovanu sustavu bleskozvodu ale aktivny.
Je to smutne konstatovanie. Ze by tie aktivaky boli lacnejsie, alebo sa im viac veri, ze lepsie ochrania budovu pred bleskom?
J.Patúc:
Citace: MILAN ZBYVATEL 10.10.2009, 14:42
Tak nam drzte palce nech zvitazime nad Slovincami a tym Vam pomozeme v kvalifikacii a vy potom na oplatku nam pomozte dotlacit panov z DEHN nech nas skolia aj na Slovenku. My Vam, vy nam...
Tak nam drzte palce!
Aj z tohto obchodu nic nebude ?!
Patúc Jaroslav:
Citace: Pavel Mužík_ 28.02.2009, 14:06
Taky se mi to moc nezdá. Chybí mi tam informace, zda to balkónové zábradlí bylo připojené na hromosvod, nebo ne, a kudy ten proud pokračoval do země.
V norme sa píše: „Zvody sa umiestňujú ďalej od dvier a vstupov. Zvody nemajú prechádzať
ani cez balkóny, šachty výťahov a podobne“ a teda ani sa s nimi ekvipotencialn e spájať.
Zvlášť nebezpečné sú blízke kovové okapy pripojené hore na atiku a dole neúzemnené.
Pred mojím vstupom na elektrika.cz mi bolo navrhované štartovacie vlakno:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,1538.0.html
Vieme, že bleskové kanály sa chovajú ako silné zdroje elm. žiarenia, ale to, že v izolovaných
vodivých sústavách dokážu naindukovať 100-ky kV napätia do vzdialenosti 2 km som sa dopátral
až teraz. Tak úder pravdepodobne vedľajšieho blesku do tej vane sa dá vysvetliť tým, že
naindukované napätie v tej elektricky izolovanej ( neúzemnenej ) vani, vytvorilo väčší potencialový
spád ( lepšie podmienky pre blesk ) ako tie územnené stĺpy el. vedenia v blízkosti. Takto možno
uvažovať aj v prípade úderu blesku do balkóna a aj vyšetrovania "jizerky" a ďalších "čudných" prípadov.
Rozmýšlam, že keby boli tie balkónové zábradlia samostatne územnené ( nie hore na
atiku !! - proti norme ) samostaným zvodom do zeme, tak je možne, že by ten slabý blesk neudrel
do balkónu, ale hore do tyče alebo atiky, čo by bolo normálné. Teraz by som nemal tie
myšlienky okolo bleskov a nepísal by som túto úvahu.
Doporučuje norma to samostatné územnenie balkónov ako som uviedol?
Zaujímalo by ma to už aj k vôli textu tejto témy "Ktoré časti normy nebylo použito, když udeřil blesk do
balkónu?". Možno je to naozaj na samostatnú tému ako ma upozorňuje teraz pri písaní červený text hore.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana