${perex}
${date}
Více »
Upozornění! Odpovědi na témata nejsou právně závazné! Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!
Stačí pro jištění dvou paralelních kabelů jistič na začátku vedení před rozdělením kabelů nebo musí být oba kabely jištěny samostatně pojistkami?
To: VálekPro jištění dvou paralelních kabelů stačí jeden jistič, ale jak se rozdělují paralelní kabely to opravdu nevím.
Dle meho nazoru je nutno jistit každý kabel zvlášť a pokud možno na obou koncích. V případě poruchy kabelu vybaví oba dva jističe na obou koncích a vadný kabel odpojí, a druhý, pokud zvládne zátěž, beží. Pokud je zátěž zbylého kabelu vyšší než předřazené jištění jednotlivého kabelu, vybaví a nepoškodí se. Tak ojsme to dělavali u armády a jistily se přímo v RISkách, ale každý kabel zvlášť. Samozřemostí jsou bezpečností tabulky upozorňující na paralerní kabely.
Abych vnesl do dikuze zmatek, dovolím si také přednést svůj názor
Podle mě by měly paralení kabely měly být jištěny společným prvkem, jističem nebo pojistkami. Jištění každého kabelu zvlášť nic dobrého nepřináší, pokud při zatížení vypadne jedna část, velmi rychle vypadne i druhá.
Paralelní přívody by měly být stejně dlouhé, stejný průřez, stejný typ kabelu.
Jištění každé větve zvlášť se dělá celkem běžně, ale podle mého názoru to není správné.
Pokud se jistí paralelní kabely společným prvkem, hodnota jištění, proti přetížení - vyjímečně proti zkratu, musí odpovídat pro jmenovitý průřez jednoho kabelu.
Jištění paralelních kabelů není tak jednoduché, jak se na prvý pohled zdá. Je nutné znát a zvážit všechny okolnosti uložení a ukončení.
Trochu rozvinu p.Beláně o tom zvážení okolností.
1. Pokud mi vyhovuje jištění jednoho kabelu pro dané proudové poměry a přidávám kabel jen pro snížení úbytku pak samozřejmě pojistka společná pro oba kabely (navržena pro jeden kabel, jak psáno)
2. Pokud mám však třeba 2 kabely pro přenesení větších proudů tak společná pojistka navržená pro součet průřezů a celkový proud má to úskalí, že když např. zkrat vznikne v polovině jednoho kabelu, tak tento zkrat je krmen ze dvou stran (i přes zdravý kabel) a poměr impedancí vedení směrem ke zkratu je 1:3, takže zkratový proud je nerovnoměrně rozložen, nikoliv 1:1 (jak tomu je při provozních proudech) a to je to úskalí, kdy kratší úsek může zahořet. Samozřejmě, že ne zcela přesně 1:3, protože jsou nějaké předřazené impedance, zřejmě jen trafa a sítě vn, ale přesto. Proto např. zmínka o dodatečných protipožárních opatřeních v čl.473.2.4N1
3. Závěr: pokud mám paralelní kabely z důvodů velkých proudů a jištěných společným prvkem, není problémem přetížení, protože odběr je na konci přes oba kabely fifty-fifty, nýbrž tepelný (ekvivalentní) zkratový proud. Lépe a jednodušší je jistit každý zvlášť, jinak je třeba poměry počítat, počítat. Předpokládám, že hovoříme o "těžkých" průřezech přívodu od traf a hlavních rozvaděčů, nikoliv o nějakém "dodo" CYKY 2,5
TO: Doležal
Díky, nemám tolik trpělivosti. Je to naprosto přesné. Osobně se mi líbí také jedno společné jištění, ale co v případech kde jsou paralelní kabely 3 nebo dokonce 4. Tam je společné jištění již velice riskantní z hlediska zkratových poměrů na jednom z kabelů.