ČSN online, co se vám nelíbí, co byste změnili?
Jan Alin:
Citace: Miroslav Minařík 18.01.2009, 19:58
Citace není šíření. Šíření normy znamená, že šíříte normu v tvaru, z kterého je patrné, že obsah textu nebyl změněn z původního v závazném dokumentu. Tedy jde o jistotu.
Pokud by to bylo jinak, všichni sedíme v kriminále.
Podle mě je citace přesné citování původního dokumentu beze změn. Pokud by to bylo tak jak říkáte tak bych mohl normu klidně přepsat celou ručně, zrušit pár odstavců a dát to bez záruky klidně dál. Podle mě to pouze nikdo dostatečně šílený jen nezačal řešit nebo je někde schováno ustanovení o kterém nevím a které to umožňuje.
Přiznám se že od dob kdy je možné požadovat autorský poplatek za vyzvánění v mobilu, hru na kytaru na nádraží a platit poplatky za kopírování vlastní tvorby jsem tak trochu pesimista. Neberte to jako kritiku nebo nepochopení celého toho systému, vím zhruba co jak je nastaveno ale tak nějak vnitřně mě to kroutí a nemůžu si pomoct.
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Alin 18.01.2009, 20:17
Podle mě je citace přesné citování původního dokumentu beze změn.
Ano je to tak. Nic není černobílé. A tak pravda je někde mezi.
Představte si, že se naučíte normu zpaměti a přednášíte ji slovo od slova třem stem lidí. Pak se ve dveřích objeví samopalník a sejme vás za šíření normy.
Lidé vám mohou věřit a nemusí. Ověřit to mohou pouze ve srovnání s orginálem.
Tedy je zákázáno šířit tu jistotu, ten originál.
Ale teď je to už téměř jedno. Prozatím registrujeme tyto nedostatky:
nemožnost zakoupit samostatnou normu v pdf formátunemožnost barevného označování důležitého textunemožnost kopírování části textu (např. do revizních zpráv)Kdo roky poctivě kupoval pdf normy a má jich uctihodnou zásobu, zvykl si na nějaký postup práce s textem. Nyní si musí zvykat na jiný. V takovém případě to není příliš vstřícné.
Setkal jsem se s několika firmami, které chtějí nahlížet do dvou norem. Pro náhled musí platit 1000,-Kč. Nemožnost koupit jednu v pdf také není příznivé.
Něco dalšího?
Milan Karvánek:
Někdo preferuje práci s normami v papírové podobě, někdo preferuje podobu elektronickou. Normy jsou dnes zájemcům k dispozici stažením z webu, v podstatě ve formě 3. produktů:
1. prohlížení
2. prohlížení a omezený tisk
3. prohlížení a neomezený tisk
Ten kdo preferuje papírovou formu, toho uspokojí 3. produkt.
Mě chybí produkt pro ty, kteří preferují elktronickou formu. Řekněme tedy 4.produkt.
4. produkt by měl umožňovat tak jako 3 předchozí prohlížení, dále vlastní zvýrazňovíní textu a vkládání poznámek (je to standardní funkce pdf, dostupná i uživatelům readeru, jen musí být povolena ve zdrojovém pdf souboru), kopírování vybraných vět nebo odstavců na místo tisku celé normy. Tisk jako takový by povolený vůbec nebyl. Cena by mela odpovídat produktu 3.
ALCR:
Citace: Milan Karvánek 18.01.2009, 22:23
3. prohlížení a neomezený tisk
On ten neomezený tisk zas prý nemá být až tak neomezený, údajně má jít vytisknout jen dvě kopie od každé normy, ale to jsem fyziky ještě neověřil.
Miroslav Minařík:
Citace: ALCR 18.01.2009, 22:35
.... jen dvě kopie od každé normy, ale to jsem fyziky ještě neověřil.
To mi uniklo, nějak jsem to nikde neviděl v podmínkách. Zřejmě nepotřebuji potisknout mnoho papíru, ale vzhledem k mé úchylce výstřižků ze všeho by to byl brzo problém (norm) (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana