ČSN online, co se vám nelíbí, co byste změnili?

<< < (3/9) > >>

ALCR:
Citace: Rozmahel Vladimír  18.01.2009, 12:11

Nemohu sloužit, základní databázi norem pro svou potřebu jsem vlastnil už před spuštěním této služby a tak se nikam nederu. Během ledna a února zřejmě nebudu potřebovat nic nového a tak si to objednám až bude třeba. Ono to může vyvolávat radost, že je norma přístupná, ale tisknout do zásoby bez nutnosti nemá smysl, čas běží a lhůta se zkracuje. Při omezení na 1 PC a nemožnosti ani číst stažené normy např. na externím hadru mimo hlavní PC, se mě jeví jako dostatečné i to čtení za litr. Přitom jsem někde na jejich stránkách četl, že stažená data bude možno číst 14 dní i mimo připojení k netu. Asi by to potom byly opravdu normy zdarma a to vlastně nikdo nechce.

No vidíte připsal jsem si

- otevření staženého pdf normy je omezeno jen na jeden konkrétní počítač což je vzhledem k tomu, že většina uživatelů má klasický PC pro hlavní práci, pak notebook pro práci v terénu a různých pracovních cestách a očekávat lze rychlí rozmach různých kapesních počítačů či elektronických knih, tak proč bych si nemohl prohlížet stažené normy i na těchto svých zařízeních, když si normu vytisknu tak si ji mohu vzít kam chci a ani mě to fyzicky nebrání abych ji někomu dal, tudíž nelze u tohoto omezení na jeden PC argumentovat tím, že to je kuli neoprávněnému šíření norem, protože stejně jako na vytisklé normě tak i v pdf souboru je v hlavičce jméno oprávněného uživatele (navrhuji aby bylo možno pdf s normou otvírat libovolně na kterém koliv počítači apod. zařízení, s tím, že omezen na jeden konkrétní PC by byl jen tisk)

Rozmahel Vladimír:
No, že by mě vadilo cizí jméno na hlavičce vytištěné normy, to opravdu ne. Mohla by tam být klidně i krasavice z jiného časopisu, obsah normy se přeci nezmění. Představa, že to jeden nevytiskne druhému je opravdu dost naivní.
Je pravda, že v tomto případě, by byl nepochybně porušován zákon o tom či o onom, atd... Přistižený viník by jistě byl exemplárně potrestán, protože zákony se musí dodržovat.
Aby se to nestávalo, bude nutno zřídit orgán dozoru nad touto trestnou činností. To, že je ale porušován zákon, již na samém počátku, který hovoří o přístupu k normám zdarma, ale nikomu nevadí.  (helpsmajl)
To celé mě vadí z principu.

Petr Doležal:
A je trestné, když mi kolega půjčí svou papírovou normu se svým jménem ?

P.S Alin: takže půjčení = šíření ?

Jan Alin:
Citace: Petr Doležal  18.01.2009, 18:50

A je trestné, když mi kolega půjčí svou papírovou normu se svým jménem ?

Nevím jak moc je to trestné ale zřejmě to neodpovídá tomu že váš kolega nebude text normy šířit bez svolení ... vyberte si úřad dle data skutku :). Takových situací by se dnes našlo, jak je to například s citací článku normy v revizi podle právníků (podle zdravého rozumu je to celkem bez problémů) ?  ;)

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Alin  18.01.2009, 18:59

Nevím jak moc je to trestné ale zřejmě to neodpovídá tomu že váš kolega nebude text normy šířit bez svolení ... vyberte si úřad dle data skutku :). Takových situací by se dnes našlo, jak je to například s citací článku normy v revizi podle právníků (podle zdravého rozumu je to celkem bez problémů) ?  ;)

Citace není šíření. Šíření normy znamená, že šíříte normu v tvaru, z kterého je patrné, že obsah textu nebyl změněn z původního v závazném dokumentu. Tedy jde o jistotu.
Pokud by to bylo jinak, všichni sedíme v kriminále.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana