ČSN online, co se vám nelíbí, co byste změnili?

<< < (5/9) > >>

ALCR:
Hm v posledních Podmínkách používání systému ČSN online omezení 2 výtisky na jednu normu opravdu není napsáno, ale před novým rokem to rozhodně ještě na ČNI napsáno bylo, no zítra zkusím nějakou slabou normu vytisknout 3x a uvidím.

ALCR:
Takže představuji zatím poslední verzi návrhu emailu pro ÚNMZ

Nelibí se mi a opravil/změnil bych:

- omezení volby tisku, proč je zakázána např. volba sudých a lichých stran, volba tisku brožury, náhled stránky (pro ty co nemají tiskárnu s automatickým oboustranným tiskem je pokus o oboustranný tisk bez volby sudých a lichých stran utrpením, navíc při špatném zkompletování přijdu o jeden ze dvou dovolených výtisků na normu). To nemůže mít důvod ochrany proti kopírování, když mohu, tisknou celou normu i volit si jakoukoliv jednotlivou stránku, tak proč je zakázán zbytek voleb tisku (navrhuji odemčení všech voleb tisku)

- výpis/seznam norem je nepřehledný:
   a. normy se neřadí popořadě dle abecedy/číslování, ale zřejmě nahodile (navrhuji opravit)
   b. z nějakého důvodu jsou opravy a změny norem zobrazovány duplicitně a navíc duplicity nejsou označeny jako změna či oprava takže je poznáte buď odhadem dle velikosti souboru, nebo až otevřením náhledu a je to tudíž nepřehledné (navrhuji odstranit duplicitní položky a zachovat jen soubory změn a oprav které se zobrazují jako podsložky náležející ke konkrétní normě)

- normy se stahují a ukládají pod nic neříkajícími čísly např. 46544, takže člověk to musí ručně přejmenovávat, aby se v tom vyznal (návrh opravit tak aby název souborů byl v podobě např. ČSN 33 1500 (1990),  ČSN 33 1500 Z1, (1996),  ČSN EN 60439-1 ed. 2 (2000),  popř. CSN_33_1500_(1990),  CSN_33_1500_Z1 _(1996),  CSN_EN_60439-1_ed2_(2000))

- Pdf soubory norem jsou úplně uzamčeny nejde označit a zkopírovat ani pár vět, každý občas potřebuje někam napsat citaci z nějaké normy (projektant – do technické zprávy, revizní technik – např. do závad, apod.) (nešlo by povolit kopírovat alespoň určitý počet znaků do schránky pro přenos do jiných dokumentů, opravdu musí být ochrana autorských práv? u norem dotažena až k absurditě)

- Pdf soubory norem jsou úplně uzamčeny a nelze s nimi pracovat a přitom elektronický formát skýtá tolik možností, např. skvělé by bylo si podtrhávat a barevně zvýrazňovat pro mě důležitý text a dále si např. vkládat záložky s vlastními poznámkami a samozřejmě si moci tyto úpravy uložit.

- otevření staženého pdf normy je omezeno jen na jeden konkrétní počítač což je vzhledem k tomu, že většina uživatelů má klasický PC pro hlavní práci, pak notebook pro práci v terénu a na různých pracovních cestách a očekávat lze i rychlí rozmach různých kapesních počítačů či elektronických knih, tak proč bych si nemohl prohlížet stažené normy i na těchto svých zařízeních, když si normu vytisknu tak si ji mohu vzít kam chci a ani mě to fyzicky nebrání abych ji někomu dal, tudíž nelze u tohoto omezení na jeden PC argumentovat tím, že to je kuli neoprávněnému šíření norem, protože stejně jako na vytisklé normě tak i v pdf souboru je v hlavičce jméno oprávněného uživatele (navrhuji aby bylo možno pdf s normou otvírat libovolně a neomezeně dlouho  na kterémkoliv počítači apod. zařízení, s tím, že omezen na jeden konkrétní PC by byl jen tisk)

- tisk umožněn jen v počtu 2 kusy na jednu normu (fyzicky to nemám ještě ověřené),  ty dva kusy platí na jeden rok, nebo na věčné časy? A zas to dle mě jen zbytečně omezuje ty, co si systém ČSN online předplatily, protože co když normu zničím (poliji, spadne mi do bláta apod.) a budu si ji chtít vytisknout po třetí a omezuje mě to jen jako poctivého, protože fyzicky mi opět nic nebrání, abych první výtisk naskenoval, nebo okopíroval, kolikrát chci.

Doplnil bych:

- u norem u kterých běží lhůta ukončení platnosti, bych umístil symbol stránky přeškrtnuté žlutým křížkem (u zrušených je symbol stránky přeškrtnut červeně).

- možnost filtrovat v zobrazeném seznamu norem volbami
  a. všechny
  b. platné
  c. neplatné
  d. končící platnost

Službu ČSN online bych rozšířil o:

- vydávaní revidovaných norem, tím mám na mysli, že veškeré opravy a změny by se zapracovaly přímo do normy, hlavně u více změn a oprav, nebo vícestránkovýc h změn je to dost často chaos, takto revidované normy by byli značeny např. ČSN 33 1500 rev.4
A v hlavičce normy by bylo pod datem vydání
Změna 1 – Srpen 1996
Změna 2 – Duben 2000
Změna 3 – Duben 2004
Změna 4 – Září 2007

- dobré by bylo u zrušených norem do hlavičky, nebo na konec první (titulní) strany vložit datum ukončení platnosti a informaci, které normy ji nahradily, pokud žádná tak napsat zrušena bez náhrady.

- zřídit sekci norem v navrhovacích a schvalovacích procesech, byla by členěna dle oborů jako standardní nabídka norem, v této sekci bychom si mohli stáhnout návrh normy a posílat na určený e-mail případné připomínky

Pavel Patera:
tak me napadá, že pokud to jde tisknout, jde to asi tisknout i na postscriptove tiskarne a do souboru. A postscript lze GPL GhostScriptem zase semlit na .pdf ale protoze postscript jako takovy zamky neumi tak se tam neprenesou...
Ale nikoho k nicemu nenavadim  ;)

Patrik Augustin:
no s tim poscriptem si nejsem jisty ja jsem mel nainstalovan PDFfaktory a navsiml jsem si pri tisku ze ji mam jako vychozi. Kdyz jsem to odpalil tak mi to v tu ranu vynadalo ze tato tiskarna neni dovolena a ze byl zaznamena pokus o neopravnene pouziti a ze se to sleduje.Takze pochybuji ze by to dovolilo tisk do souboru.

Milan Karvánek:
Citace: ALCR  18.01.2009, 23:37

- normy se stahují a ukládají pod nic neříkajícími čísly např. 46544, takže člověk to musí ručně přejmenovávat, aby se v tom vyznal (návrh opravit tak aby název souborů byl v podobě např. ČSN 33 1500 (1990),  ČSN 33 1500 Z1, (1996),  ČSN EN 60439-1 ed. 2 (2000),  popř. CSN_33_1500_(1990),  CSN_33_1500_Z1 _(1996),  CSN_EN_60439-1_ed2_(2000))

Tak tenhle požadavek bych vynechal, protože existuje poměrně dobrý program zde: http://domino.cni.cz/NP/NotesPortalCNI.nsf/6f28e376f4ef9ed1c1256f8200606d97/0406482e314e8e4fc1256f9b005538a2?OpenDocument který celý problém řeší. Spíš bych jen nechal doplnit do sekce webu "ke stažení" i tento odkaz.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana