Kde oddělit PE a N v panelovém domě ?
Milan Karvánek:
TO: Rotrekl > já vám rozumím, i já mám rád v problematice jasno a stran svého majetku či podílu, jsem také šťoura i v jiných oborech.
Ještě k té síti: Důvod proč jsou rozvody s průřezy nad 10mm možné dělat v soustavě TN-C tedy 4vodičově jsou i ekonomické. Silné průřezy kabelů a vodičů budou dražší a proto se vyplatí tu jednu žílu ušetřit. Věřím, že pokud budete mít stoupačku dostatečně nadimenzovanou bude i impedance v posledním patře dostatečná a jističe v bytech budou správně vybavovat. Samozřejmě rozvody v jednotlivých bytech mohu než doporučit 3 vodičově TN-S! Pokud by impedance nevycházela ... a to je to co jsem myslel původně, že dobrý projektant to s Vámi probere konkrétně na místě a navrhne vhodné řešení. Viděl jsem již i vodič pospojování z Cu natažený podél nových plastových stoupaček svisle celým domem, v suterénu spojený na svorkovnici hl. dom. pospojení, v každém bytě (v jádru v šachtě) připojeny kovové části jádra a plyn. trubka + místní pospojení koupelny, to celé spojené v bytě na vodič PE nebo PEN podle toho který tam aktuálně byl přítomen. Potom nehrozilo, že by něco teklo přes plyn.
Pavel Rotrekl.:
To: Milan Karvánek
(poklona) za Vaši reakci. Ještě si dovolím doplnit, že když jste psal předchozí reakci, tak jste si možná nevšiml, že na konci svého dotazu jsem se ptal právě, jestli je to v souladu s normou. Nebylo to proto, že bych chtěl měnit normy, spíše abych měl jistotu, že ta norma je splněna. Prošel jsem zdejší diskuse a narazil jsem na "otázku" na stejné (nebo podobné) téma. Je to otázka pana Minaříka a najdete ji tak, že je to úplně poslední (nebo vlastně první) otázka v této sekci. Bohužel tam nejsou žádné reakce.
U nás ten vodič u plast. trubek taky máme, ale troufám si tvrdit, že je tam jen aby byla jistota. Hlavním vodičem je totiž plyn. potrubí. Má menší odpor a stahuje proud na sebe. Tady s Vámi tedy nesouhlasím. V bytech s kombinovanými sporáky je potom přes plynovou hadici připojeno k PE v bytě, nebo někde možná i k PEN staré sítě TN-C bez pospojování. To není příjemná představa.
Náš projektant navrhuje přivést do každého bytového rozvaděče PEN v "desítce", v případě realizace sítě TN-S v bytě tady provést oddělení PE. To je určitě v dané situaci nejlepší řešení. Ale PE nebude mít stejný potenciál, jako plyn. potrubí v daném bytě. Napadá mne "řešení", a zajímal by mne váš názor. Hlavní pospojování v bytě mezi plyn. trubkou a místem rozdělení PEN udělat silným vodičem (třeba 10 mm2), ten na sebe vezme většinu pracovního proudu jdoucího přes plyn. potrubí. Určitý rozdíl potenciálů ale zůstane. Dále je nutno všude pečlivě a důsledně udělat místní pospojování, to už nebude tak zatíženo, a tak může dobře plnit svoji funkci.
Milan Karvánek:
TO: Rotrekl > Několik podotázek. Proč myslíte, že pospojovací (svislý) vodič vedený ve stoupačce je horší vodič než plyn? Proč myslíte, že vodič PEN stoupacího napájecího vedení, stoupačka plynu, pospojovací (svislý) vodič ve stoupačce budou mít rozdílné potenciály? Všechny jsou přece spojené na patě domu do svorkovnice hlavního domovního pospojení. Proč by měl ze sporáku utíkat nějaký proud přes plynovou hadici? Pokud je sporák dobře připojen do zásuvky, která má vyhovující impedanci a je celkově v pořádku poteče proud od trouby vodičem PEN nebo N (podle druhu sítě v bytě) do bytové rozvodnice a dále napájecím PEN stoupačkou do elektrárny. Přes plyn by tekl proud jen v případě poruchy.
Pokud bych připustil Vaší teorii, pak by vlastně nemohly fungovat proudové chrániče. Protože by vždy část proudu utekla po pospojení nutně by musel chránič vybavit. S tím se setkáváme však pouze při poruše příslušného spotřebiče, nebo obvodu.
Pavel Rotrekl.:
To: Milan Karvánek
Plyn. trubka má podstatně větší průřez než pospojovací vodič, tudíž menší odpor. Myslím, že vliv měrného odporu materiálu je méně významný.
Vodič PEN stoupacích vedení bude mít jiný potenciál vlivem protékajícího proudu. V potrubí (nebo svislém vodiči), pokud by neexistovalo pospojování, by proud netekl. Jinými slovy, na délce vodiče od paty domu k místě pospojování v bytě vznikne v PEN napětí.
Plynovou hadicí teče proud v případě, je-li kombinovaný sporák připojen k systému TN-C s propojeným ochranným kolíkem a pracovním vodičem v zásuvce bez pospojení. Proud do zásuvky pak teče také přes propojku v zásuvce, PE v přívodním kabelu ke sporáku, kostru sporáku a plyn. hadici. "Dostatečnou poruchou" je v tomto případě již odpor vedení. Ochranný kolík zásuvky kombinovaného sporáku by tedy měl být pospojen tlustým drátem s plyn. potrubím před bytovým plynoměrem, a to bez ohledu na systém TN-C nebo TN-S.
Proudových chráničů se tyto problémy netýkají. Část celého obvodu, která je připojena přes chránič, je samostatná a není ovlivněna tím, co se děje v části před oddělením PE a N. V bezporuchové situaci, samozřejmě.
Nakreslete si to a uvidíte.
Štefan Beláň:
TO: RotreklNechápu co pořád řešíte. Pochopitelně že systém pospojování se chová jako paralelně a sériově řazené odpory a proudy protékají vodiči podle Kirchhoffových zákonů č. I. a č. II. S tím nic nenaděláte.Připadá mi, že tyto zákony chcete změnit, nebo že jim nerozumíte. Co se stane když takový vodič (plynová trubka) přeruším. No vůbec nic! To ovšem jen v případě, že plynová trubka není jediným vodičem. "A vo tom to je!"
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana