Kde oddělit PE a N v panelovém domě ?

<< < (7/9) > >>

Pavel Rotrekl.:
To: Štefan BELÁŇ
Já už nic neřeším, odpověď už jsem dostal. Teď jsem jen odpovídal kolegovi na jeho otázky.  
Nevím, jak jste přišel na to, že chci měnit přírodní zákony, nebo, že je neznám. V čem se tedy mýlím ?
Také nevím, jak myslíte váš poslední odstavec. Doufám, že nechcete říci, že se nezmění vůbec nic, tedy, ani velikosti proudů v některých částech el. vedení. To bych si musel myslet, že těm zákonům nerozumíte Vy. Pokud si ovšem správně rozumíme.

Jiří Fuksa:
To: pan Karvánek
Myslím, že se ve svém příspěvku z 22.1.06 10.15 hod dopouštíte hlubokého omylu. Sám jsem se zúčastnil šetření, když hořela samovolně hadice u kombinovaného sporáku. Podotýkám, že trouba v té době nebyla zapnuta, ale pouze zapojena v zásuvce. Impedance plynového potrubí byla 0,4 Ohmy, impedance v zásuvce 4,5 Ohmu. Kudy si myslíte, že se vracel proud ze všech bytů nad popisovaným sporákem? Ano přesně podle Kirchofových zákonu. Vracel se po plynovém potrubí. Chcete tvrdit, že impedance zásuvky je špatná? Norma ČSN 341010 připouštěla pro 10A jistič impedanci až cca 6,3 Ohmu. Nevím proč do tohoto problému pletete proudové chrániče, přičemž nerozlišujete zda se řeší situace za normálního provozu zařízení nebo v případě poruchy.

Štefan Beláň:
TO: RotreklDíky příspěvku pana Fuksi jsem si uvědomil, že jsme si vůbec nerozuměli. Pochopil jsem, že vám šlo právě o tyto proudy v sítích TN-C, které popisuje p. Fuksa. Omlouvám se za mou tvrdost ve vyjadřování. 

Pavel Rotrekl.:
To: Štefan BELÁŇ
 (poklona) . Už jsem se bál, že budu muset zpátky do školy.

Milan Karvánek:
Velice pěkně se vyvíjí tato diskuse.Ze zdánlivě jednoduché otázky máme najednou nesnadnou teoretickou úvahu. Bylo by velice jednoduché (a zbabělé) abych nyní napsal, že je mi to vše jasné. Po přečtení posledních příspěvků si začínám myslet, že jsem ten poslední trumpeta, který nic v elektrice nechápe. Do dneška jsem byl přesvědčen, že stačí splnit požadavky ČSN 332000-4-41 zejména čl.413, kde je zcela jasně popsáno jak se má provést vodiče PEN i PE, kde je uzemnit, jaký mají mít průřez atp. Rovněž jak provést hl.dom.pospoje ní.  Zajímavá poznámka je za čl.413.1.3.1 "... ochranné vodiče ...může být nutné uzemění v dalších bodech...,  aby potenciály ochranných vodičů zůstaly v případě poruchy co nejblíže potenciálu země."
Pokud tedy vezmu v úvahu poslední příspěvek p. Rotrekla a p.Fuksy, nebude ani instalace provedná podle ČSN vlastně dostatečně bezpečná. Jen mne zaráží, že na to zatím žádná normalizační komise CENELEC nepřišla a nadále takto nebezpečná řešení v ČSN doporučuje. Budu tedy rád, když mne (a možná ještě někoho?) poučíte jak situaci správně a hlavně bezpečně řešit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana