Kde oddělit PE a N v panelovém domě ?

<< < (9/9)

Pavel Rotrekl.:
To: Petr Doležal
Měl jsem za to, že plynové sporáky s elektrickou troubou se připojují vždy normální vidlicí do normální zásuvky. Ale v každém případě bych to spojil v elektroinstala ci. Ten proud do toho sporáku nechce, on chce z PEN (nebo PE) do potrubí (a obráceně). Na ten průřez vodičů mám stejný názor.

Pavel Rotrekl.:
To: Milan Karvánek
Nešlo mi o vědecký výzkum, ale o normu. Sám jste psal citaci a normy - "může být nutné uzemění",  apod. To mi připadá, jako byste si z normy vzal jen to, co se vám jednoduše kontroluje. Ať se vám to líbí nebo ne, pokud si vás zavolá majitel bytu na revizi, tak očekává, že budete přemýšlet i o takových ustanoveních normy a budete vědět, kdy je nutné, a kdy není. Že problém chápete tak, jak píšete, on neví. On je laik, Vy odborník. Z pohledu Vašeho zákazníka to není vědecký výzkum, ale chápání normy. Pokud nejste sám schopem zvážit, jestli se jedná o případ, kdy "musí být",  tak byste měl říci, že se na úkol necítíte, ať si zákazník pozve RT, který je současně zkušeným projektantem. Také záleží na tom, jestli chce mít zákazník pocit bezpečí, nebo jen potřebuje papír pro pojišťovnu.

Milan Karvánek:
TO: Doležal > 1. to sem si taky myslel, ale čekal jsem spíš vysvětlení od p.Fuksy, který s tím má osobní zkušenost.
2. chtělo by to konkterizovat o jaké síti a uspořádání rozvodů se vlastně bavíme.
2.1.Pokud vezmu síť TN-S, myslím si, že v PE by žádný proud téct neměl.
2.2. V TN-C v PEN poteče
2.3. V TN-C-S na stoupačce v PEN poteče
2.3.1. v bytech TN-C poteče z vlastní instalace
2.3.2. v bytech TN-S nepoteče z vlastní instalace   může se téct část proudu z jiného bytu TN-C od stoupačky PEN vodičem PE v bytě do jádra, tam přes místní pospojení na trubky. Na patě domu se to vše sejde na svorkovnici hlavního domovního pospojení a uteče do elektrárny.
Otázka tedy zní jak velký proud poteče v případě 2.3.2, jak může být nebezpečný pro plynovou trubku. Předpokládám, že pokud by byla vod v kovu té by nevadil.
ČSN řeší doplňujícím pospojováním zvýšení ochrany třeba v koupelně, nebo tím vylepšuje impedanci a spojení s "cizími vodivými částmi" (tedy i plynem) je bráno jako výhoda. Dokonce v poznámce za čl.413.1.3.1 "... ochranné vodiče ...může být nutné uzemění v dalších bodech...,  aby potenciály ochranných vodičů zůstaly v případě poruchy co nejblíže potenciálu země. ... v objektech jako jsou výškové budovy, nelze přídavné uzemění provést z praktických důvodů.Podobno u funkci v tomto případě má pospojování mezi ochrannými vodiči a cizími vodivými částmi"
Prostě podle mne normotvůrcům proudy běhající po plynové trubce nijak nevadí. Zde je prostor pro ty kteří si myslí něco jiného, aby dokázali ona nebezpečí a zasadili se o změnu ČSN.

Petr Doležal:
S tou troubou u klasického, běžného sporáku máte se zásuvkou pravdu, ale já jsem to myslel obecněji (co kdyby někdo začal vyrábět troubu 3f ?).Do sporáku ten proud chce, protože je spojen s plynovou trubkou. Takže ve svém objektu bych si udělal pospojování, jak chtějí normy, ale PEN či PE bych navíc propojil mezi rozvodnicí a trubkami dle tabulky 54F ČSN 33 2000-5-54, t.j. jak jsme se shodli s tím, že za fázový vodič se považuje přívod od elměru. Tím pádem by propojení PE sporáku - trubka bylo neaktuelní.Další navrhuji probrat naživo, při "slezině" příznivců www.elektrika v Brně

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana