Kde oddělit PE a N v panelovém domě ?
Petr Doležal:
Klešťák s takovým okénkem jsem nesehnal, možná někdo z RT by to mohl pro zajímavost změřit.
Pavel Rotrekl.:
To: Milan Karvánek
(poklona) vám za upozornění. Elektrické normy neznám a žil jsem v přesvědčení, že v bytech, kde rekonstrukce neproběhne (a proběhne později) a zůstane síť TN-C, je možno jako PEN použít vodič, který v sítích předělaných na TN-S funguje jako PE.
Projektanta objednáme, již je připravena smlouva, je to firma mající v místě dobrou pověst. S projektantem jsem již hovořil a nepochybuji, že je odborník. Do opravy elektroinstala ce v domě se 60 byty se opravdu nehodlám pouštět sám.
Moje znalosti o elektřině jsou dostatečné na to, abych si uměl představit možný problém, který nastane, bude-li rozdělení PEN a provedeno v jednotlivých patrech. Vodiči PE bude procházet část pracovního proudu, a v určitých nepříznivých situacích to může být hodně. Já jsem se uchýlil k otázce na tomto fóru, abych znal názory více lidí na to, jestli je to v souladu s normou. Když to hodně přeženu, mohli bychom také říci, že je zbytečné používat systém TN-S. Já chápu smysl používání tohoto systému v tom, že vodičem, který mě má chránit (takto to popisuji záměrně, abych to zdůraznil), neteče pracovní proud, a nevzniká na něm tedy vlivem odporu napětí. Jsem projektant staveb, a normy, pokud v nich nejsou blbosti, samozřejmě ctím. Bohužel platí, že normy jsou někdy nedostatečné a nejednoznačné. V oboru projektování staveb jsou bohužel také normy, jejichž dodržením se kvalita stavby zhoršuje.
Patrik Augustin:
to: Rotrekl
To co pise pan Karvanek s tim se plne ztotoznuji.Nel ze provest prechod z TN-C na TN-S aniz by se udelala rekonstrukce vsech domovnich rozvodu.Pokud by jste to chtel takto udelat tak by jste musel zacit z opacne strany to znamena ze nejdriv zrekonstruovat veskere instalace v bytech na sit TN-S(1+N+PE) a potom muzete zacit upravovat hlavni domovni vedeni ,ale pochybuji ze v panelaku budou vsichni nadseni tim ze by si meli nechat predelat stavajici rozvody site TN-C na sit TN-S kdyz jim jejich stavajici sit funguje.Ani pri rekonstrukci bytovych jader netahame cele rozvody nove ale delaji se pouze v koupelne a v souvisejici kuchyni a to vetsinou pouze tam kde se to dostavuje.Co se norem tyka tak normy nejsou zavazne takze si to klidne udelejte po svem ale musi Vase reseni byt minimalne tak bezpecne jak pozaduje norma v pripade prusvihu to budete muset prokazat.
Pavel Rotrekl.:
To: Milan Karvánek
Ještě dodatek.
Píšete: "Prostě jestli je instalace v souladu s normami tak ať si tam třeba ten proud i teče" . S tím souhlasím, také tak často uvažuji. Je to pohled projektanta.
Ale je tady možný ještě jeden pohled. Tu novou instalaci přece neděláme kvůli normě. Děláme to pro sebe za své peníze, a chceme aby to bylo spolehlivé, bezpečné, a pokud možno v souladu s normami, které přijdou. Pokud časem vyjde nová norma reagující na známé problémy a my o těch problémech víme již teď, tak proč se tím nezabývat, jde-li vlastní majetek. Znovu zdůrazňuji, můj pohled je pohled spolumajitele nemovitosti, který musí stavbu udržovat a opravovat. Těch starostí je hodně, a jakákoli oprava udělaná, tak, abych si byl jist, že to nebudu muset třeba i po desítkách let opravovat, člověku může přinést větší potěšení, než prostý fakt, že oprava je v souladu s normou.
Pavel Rotrekl.:
To: Patrik Augustin
(poklona) za objasnění problému.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana