Kde oddělit PE a N v panelovém domě ?

<< < (4/9) > >>

Pavel Rotrekl.:
To Hasala:
Když rozdělím PEN v místě pospojení s plyn. potrubím na vstupu do objektu, myslím, že to bude lepší varianta. Ale nevím, jak ji prosadit u rozvodných závodů. A proto se zde ptám.

Petr Doležal:
Nedá mi to spát. Momentálně sháním klešťák, který by v našem domu obepnul trubky a změřil reálné hodnoty. 

Patrik Augustin:
to:Rotrekl
jestli Vas dobre chapu tak chcete rozdelit PEN vodic pokud mozno na vstupu do objektu.Takze pokud je to panelak tak predpokladam ze asi v pojistkove skrini na pate baraku.Ale podle me je potom problem v tom ze za timto rozpojenim se jiz nesmi vodice PE a N spojit.Takze by jste musel predelat vsechny pripojky v celem panelaku.Predp okladam ze jsou vsechny pripojky vedene AYKY 4C.Ale mozna jsem Vas spatne pochopil

Pavel Rotrekl.:
To: Patrik Augustin
V domě se bude dělat elektroinstala ce ve společných prostorech úplně nová (asi zůstanou jen elektroměry),  a nové vodiče budou přivedeny do rozvaděčů v bytech, dále už je to věcí majitelů jednotlivých bytů. Myslím tedy, že nic nebrání udělat vše úplně nové včetně samostatného vedení PE od místa hlavního pospojování na potrubí. V jednotlivých bytech by se pak použily buď oba tedy PE i N, nebo jen PE vodič, podle typu soustavy daného obvodu. Konečný stav po mnoha letech (až bude ve všech bytech nová instalace) by v ideálním případě měl být samostatný vodič PE v celém domě nezatížený jinými proudy než poruchovými. Snad je to technicky reálné. Problém vidím v tom, že nejde současně splnit požadavek na přizemnění v místě oddělení PE a současně požadavek rozvodných závodů na oddělení za elektroměrem.

Milan Karvánek:
TO: Rotrekl 18.01.06 20:22 > Tak to je právě to co nepůjde. Pokud dojde někde na vstupu do domu ke změně sítě TN-C na TN-S  není přípustné za místem rozdělení znovu spojit. To znamená, že byste museli udelat i rekonstrukci ve všech bytech. Není mi jenom jasné proč  (i když jste poučený o elektotechnice) si neobjdnáte u kvalifikovanéh o projektanta, který má znalosti platných norem (a jistě by vám nenaprojektova l nebezpečné zařízení) projekt. Ač se silnoproudem živím již nějaký čas, nikdy mne neberou myšlenky opravovat fungující a platné normy. Prostě jestli je instalace v souladu s normami tak ať si tam třeba ten proud i teče. Copak já mám dost znalostí na to, abych zpochybňoval platné normy a suploval vědecký výzkum?
váš příspěvek mne jen utvrzuje v názoru, že mnozí elektrotechnic i a zdá se že i kutilové, jsou "velcí chytrolíni",  kteří neustále hledají jak "přečůrat ČSN". Pro bezpečnou a dobře fungující instalaci přitom bohatě postačí platné ČSN dodržet a odvést dorou řemeslnou kvalitu práce.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana