Jak se rozdělí bleskový proud při přímém úderu blesku do jímače?
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 06.11.2008, 16:41
Uvádíte indukčnosti, to je bezesporu pravda, ale stále se mi vybavuje poučka " u cívky jako u dívky, napřed napětí a potom proud " . :D
No právě - nejdřív musí být mezi konci cívky napětí (tj. před cívkou už blesková vlna, za ní ještě nic) a až pak začne polehoučku narůstat proud. Je to pro tu bleskovou vlnu něco jako airbag :D
Nevím, ale mám tady na stole např. Saltek typ CZ 275A. Je to svodič typ 3 a v návodu má napsáno, že je možné ho zničit zapojením na sdružené napětí, tedy 400V. Myslíte, že v námi uvažovaném případě, by při úderu blesku, bylo to napětí zavlečené z HOP nižší?
No však on taky těch 400V~ (tj. špičkových 566V) vydrží mnohem mnohem déle, než je doba trvání bleskové vlny 1,5 kA 8/20 mikrosekund. A jeho úlohou je, aby když se do něj pustí ta vlna 1,5 kA, tak aby ani při tak agresivním ataku nedovolil napětí (mezi svými vývody) vzrůst nad 0,9/1,5 kV. Zbytek napětí se srazí na impedanci vedení.
Jaroslav Hasala:
... mám tady na stole např. Saltek typ CZ 275A. Je to svodič typ 3 a v návodu má napsáno, že je možné ho zničit zapojením na sdružené napětí, tedy 400V.
Ono jde také o dobu působení. U nějakého běžného přepěťového jevu je to řádově max. v milisekundách, při zapojení na 400V není čas omezen ...
Ještě v dřívějších dobách, jako učni, jsme přemýšleli nad tím, jak je možné, že např. kulatina FeZn pr. 8 po zásahu blesku (cca 80 - 120 kA) prostě nevypaří, když při "pouhých" 400A se doslova rozžhaví (např. při svařování). Dospěli jsme k tomu, že "kouzlo" je právě v době působení ...
Rozmahel Vladimír:
Trochu jsem přemaloval to schema.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 06.11.2008, 18:16
Trochu jsem přemaloval to schema.
Kam vás vede slepá vášeň? :D
Takhle:
Petr Doležal:
A ještě ten nějaký podélný a příčný odpůrek a bude to (jednicka)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana