Jak se rozdělí bleskový proud při přímém úderu blesku do jímače?
František Leopold:
Při čtení kníŠky mne zaujala situace,
kdy nová ČSN 62305 řeší použítí oddáleného jímače pro ochranu anténního stožáru,
kdy se tento na bleskosvodnou soustavu již nepřipojuje,
ale připojuje se na vodič PE z HOP.
Napadla mne myšlenka tato:
Jak se rozdělí bleskový proud při přímém úderu blesku do jímače?
uvažujme, že vodič PE bude mít dle normy 2 Ohmy,
se stožárem dejme tomu ohmy 4. svod bleskosvodu bude mít ohmů 8, bude tedy vyhovující.
Nezavleče se tedy podle logiky věci většina bleskového proudu do soustavy HOP a tedy tím i do celého domu, místo toho, aby byla svedena bleskosvodem?
Hynek Bureš:
Udělejte si půl dne čas a zajeďte na školení hromosvodářů v Chomutově. Všechno vám tam bude pečlivě vysvětleno, včetně toho, že se neříká bleeee (zle) skosvod, ale hromosvod a proč.
Podle logiky věci bude mít svod hromosvodu cca. stejný odpor jako svod přes HOP, protože budou v zemi spojeny. Jelikož bude dodržena minimální ochranná vzdálenost všech částí anténního systému od hromosvodu, k přeskoku na anténu vůbec nedojde a všechen proud bude odveden hromosvodem. Uzemnění anténního stožáru vnitřkem na HOP je pouze záložní a odvede nanejvýš indukovaný proud. Případně proud z přepěťovek na anténním svodu, pokud tam budou instalované.
Lubomír Jindra:
Pokud budu hodně nepřesný nebo úplně mimo mísu, prosím někoho o uvedení na pravou míru a zasloužený pískot :)
Oddálený hromosvod nejdříve svede výboj do země, čímž razatně eliminuje jeho energii. Samozřejmě dojde k nějakému "zvednutí" potenciálů všech místních uzemnění a tedy i HOP v budově, ale obecně myslím že to už bude jen zlomek té původní energie. Pokud bude vše správně pospojováno nemělo by nikde vzniknout nebezpečné dotykové napětí. Jediná nepříjemnost může nastat pro spotřebiče, protože může vzniknout přepětí mezi PEN (PE+N) a fázemy. To by měly "prozkratovat" přepěťovky... a tím kosek toho kopance pošlou k sousedům :D ale to už je mimo téma.
Ještě se přiznám že na to ohmické počítání v případě úderu blesku jsem trošku alergický ::) bo si tak jako myslím, že ten blesk jo, má dóst strmej nárůst proudu a tím pádem teda do toho všeho odporu hódně promlouvá indukční odpor... jo a eště jsem teda jako chtěl říct, že ten blesk má taky dóst strmej pokles proudu (něco jako tohleto zhroucení elektromagneti ckýho pole), což bych šacoval jako živnou půdu pro všelikerou indukci na všechno možný železný kolem (a tím nemyslím Vladimíra Železného že) takže tím chci prostě poukázat na todletonc, že představa že jako tá energie proudí čistě jen tím drátem ze střechy mi neštymuje, protože blesk v hromosvodu není jako proud v drátu dyž se rozžne žárovka, ale tadle energie je i kolem ve vzduchu, což se mi zdá že se tak jako dost opomíjí no :)
Fuk Tomáš:
To Jindra:
kouzelné formulace, ale podstatu jste vystihl :D
SMILEK:
Citace: Lubomír Jindra 05.11.2008, 18:02
Pokud budu hodně nepřesný nebo úplně mimo mísu, prosím někoho o uvedení na pravou míru a zasloužený pískot :)
Karma +1. Je to zcela správný výklad.
To by měly "prozkratovat" přepěťovky... a tím kosek toho kopance pošlou k sousedům :D ale to už je mimo téma.
Není. Sousedi ušetřili na HOP a přepěťovkách? Ajajajaj (zle) !
... bo si tak jako myslím, že ten blesk jo, má dóst strmej nárůst proudu a tím pádem teda do toho všeho odporu hódně promlouvá indukční odpor... ... ... ... ale tadle energie je i kolem ve vzduchu, což se mi zdá že se tak jako dost opomíjí no :)
Jménem spolku přepěťobijců vám uděluji Pulitzerovu cenu pro rok 2008. Gratuluji! (jednicka).
to František Leopold: Cílem je, aby se to zavleklo a aby byl všude stejný (zvýšený) potenciál (i když to nebude potenciál vzdálené země), čímž se omezí možnost přeskoků. S tím souvisí i propojení všech vstupujících a vystupujících vedení a přívodů čehokoliv do objektu. Osobám ani technice v objektu to neublíží (na kratičký okamžik si vyzkouší polohu vlaštovky sedící na vedení vn).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana