Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Je vhodné zkombinovat MET v rozvaděči s přepěťovou ochranou?
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Je vhodné zkombinovat MET v rozvaděči s přepěťovou ochranou?  (Přečteno 1546 krát)
Tomáš Pepíček
Neverifikovaný uživatel @6

« kdy: 01.10.2024, 13:09 »

V domě bych chtěl rozdělit rozvaděč na část s hlavním vypínačem, přepěťovou ochranou (rozvaděč 1) a na zbytek (jištění - rozvaděč 2). Četl jsem, že je to velmi vhodné takto oddělit přepěťovou ochranu. Potřebuji ale někam umístit MET. Je možné přivést MET do prvního rozvaděče spolu s FeZn od uzemnění? Budu mít nejkratší trasu a rovnou to bude bod rozdělení PEN a přizemnění sítě. Neodporuje to nějaké normě? Neviděl jsem moc k prodejí samostatné krabice na povrch pro METku, takže bych použil něco na DIN lištu. Zároveň to zůstane dobře přístupné.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #1 kdy: 02.10.2024, 07:56 »

Oddělení MET se svodiči je tím nejlepším řešením.  Afro
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Milan Hudec
*

« Odpověď #2 kdy: 02.10.2024, 11:35 »

Oddělení MET se svodiči je tím nejlepším řešením.  Afro
Nevím jestli existuje MET na lištu pro drát/pásek FeZn.
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #3 kdy: 02.10.2024, 11:51 »

Rovněž nevím. Ale někde jsem viděl certifikovanou skříň, která obsahovala jak MET tak svodiče. Už jsem ji hledal pomocí všemocného Google a nenašel.
Nebude mít někdo více štěstí?
A nebo sem někdo hodí odkaz na tuto skříň?

Revizní technik E2A, E2B
Jan Palička
*

« Odpověď #4 kdy: 02.10.2024, 12:06 »

Myslím že EPS4 z Bečova nacvaknout na lištu 35 jde. A dokonce se i s krytem vejde pod desku
Tomáš Pepíček
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #5 kdy: 02.10.2024, 21:09 »

Rovněž nevím. Ale někde jsem viděl certifikovanou skříň, která obsahovala jak MET tak svodiče. Už jsem ji hledal pomocí všemocného Google a nenašel.
Nebude mít někdo více štěstí?
A nebo sem někdo hodí odkaz na tuto skříň?

To je další část mého dotazu, tj. jestli mohu dát MET dohromady např. s hlavním vypínačem do jedné skříně. V podstatě MET krabice jsou pod omítku, nenašel jsem žádnou na stěnu. Proč by to nemohlo jít do běžného rozvaděče?
Vít Rotrekl
*

« Odpověď #6 kdy: 02.10.2024, 21:23 »

To je další část mého dotazu, tj. jestli mohu dát MET dohromady např. s hlavním vypínačem do jedné skříně. V podstatě MET krabice jsou pod omítku, nenašel jsem žádnou na stěnu. Proč by to nemohlo jít do běžného rozvaděče?

Může, ale dost blbě se tam bude s FeZn d10, případně FeZn 30x4, manipulovat.
Jinak jsou MET svorkovnice i na povrch, ale v domě to nebude moc hezký, v průmyslu, kde se na design moc nehraje, to je v celku jedno. Ale můžete to pojmout i jako umělecké dílo a pak se na to bude i hezky koukat. viz třeba https://www.dehn.cz/store/p/cs-DE/F5217/ekvipotenci-ln-p-pojnice-industrie (jestli odkaz projede).

Mírně pokročilý RT Úsměv
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #7 kdy: 02.10.2024, 23:02 »

Osobně bych použil svodiče hned na vstupu do objektu.

Malá inspirace https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,30947.0.html

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #8 kdy: 03.10.2024, 07:45 »

Proč by to nemohlo jít do běžného rozvaděče?

Já nikde nepsal, že by to nemohlo jít do běžného rozvaděče.

Pokud je to dobře udělané a rozmístění prvků v rozvaděči je správně zvolené, pak není problém.
Tedy není... musí být samozřejmě zachován dostatečný odstup kabelů elektroinstala ce od kabelů, které vedou do objektu z vnějších prostorů (elektrikáři je většinou "naperou" do jednoho svazku, což je samozřejmě špatně a dojde k naprosté destrukci celé ochrany a zbytečnému vyhození nemalých finančních prostředků do nebe).
Pak je tu již zmiňovaný problém manipulace s vývodem ze zemniče (FeZn10) s jeho připojením na MET v rozvaděči.

Byl jsem několikrát na školení v mateřském závodě DEHN v Neumarktu, kde jsem navštívil zkušebnu, ve které nám předváděli, jak se zachová špatně instalovaný svodič v akci.
Každý kdo to viděl bude pekelně přemýšlet, kolik místa nechá kolem svodičů v rozvaděči.

TOP řešení osazení svodiče je u vstupu do objektu. K tomu jsou určeny tyto skříně:  https://www.dck.cz/new/wp-content/uploads/2016/01/SB-RPO.pdf
Věřím, že DCK dokáží do svých skříní doplnit i svorkovnici MET.

Revizní technik E2A, E2B
Milan Hudec
*

« Odpověď #9 kdy: 03.10.2024, 14:26 »

Myslím že EPS4 z Bečova nacvaknout na lištu 35 jde. A dokonce se i s krytem vejde pod desku
Máte pravdu, ale neuspokojila by mne.
Pro sebe bych použil 2řadý rozvaděč, spodní DIN odmontoval, na jeji místo dal lištu OBO se svorkami dle potřeby.
Ano, je to fušerské tanecek
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #10 kdy: 03.10.2024, 16:46 »

Osobně bych použil svodiče hned na vstupu do objektu.

Malá inspirace https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,30947.0.html

Pokud budou za elěrem, tak jo!
Rozvoďáci to neradi povolují před elektroměrem.P tal jsem se kamaráda (distribuce-vedoucí) proč? Prý další článek na pohotovost a práci na výjezdy, proč si zbytečně  přidávat práce!! box
To není nikde napsáno v předpisu, to bylo vysloveno ústně.. tanecek

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #11 kdy: 03.10.2024, 17:00 »

Rozvoďáci to neradi povolují před elektroměrem.P tal jsem se kamaráda (distribuce-vedoucí) proč? Prý další článek na pohotovost a práci na výjezdy, proč si zbytečně  přidávat práce!! box

Připojovací podmínky ČEZ čl- 2.4

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Milan Hudec
*

« Odpověď #12 kdy: 03.10.2024, 18:36 »

Rozvoďáci to neradi povolují před elektroměrem.P tal jsem se kamaráda (distribuce-vedoucí) proč? Prý další článek na pohotovost a práci na výjezdy, proč si zbytečně  přidávat práce!! box
Svodič chránící i elměr by naopak byl pro ně přínosem, u nových digitálních o to víc.
Povolená jsou jen jiskriště, případně jiskřiště s varistorem v serii, tam bych nějaké problémy nečekal.
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #13 kdy: 04.10.2024, 08:13 »

Rozvoďáci to neradi povolují před elektroměrem.

Bejvávalo.
Dnes při splnění požadavků připojovacích podmínek nezmůžou ani prd.

Revizní technik E2A, E2B
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.075 sekund, 22 dotazů.