Jak se určuje výpočtové zatížení pro rodinný domek?

<< < (4/8) > >>

Petr Doležal:
Máte pravdu, že prgm neurčuje celkovou soudobost. Umožňuje vkládat soudobosti  skupin  podobných charakterů a z nich pro informaci vypočítá celkovou soudobost. Kdybyste na všechny obvody nasadil třeba 0,2 ,  tak vám i celková soudobost vyjde 0,2. Právě ta vkládaná, volitelná soudobost obvodů podobných charakterů je otázkou citu a praxe, kdy zohledníte všechny činitele, jak je uvádíte vy.

Petr Doležal:
Ještě k soudobosti, kterou uvedl p.Fuksa a není zcela přesná:
Musel by se tam zavést nějaký faktor času, vysvětlím na nereálném, avšak matematicky výstižném příkladě:
1. mám jen jeden 1f spotřebič 4600 VA, což je 20 A, jinak nemám nic
2. tento spotřebič jede denně 12 hodin, v noci mimo provoz
3. dle postupu p.Fuksy zjistím nutně soudobost 0,5
4. navrhnu tedy jistič 10 A
5. při zapnutí spotřebiče jistič vypne.
Postup p.Fuksy si dovedu představit, že měření budu provádět třeba v prosinci, každý víkend od 9:00 do 21:00 (domácí práce: vysavače, pračky, vaření, pečení, více svícení),  jednotlivé údaje elměru sčítat a pak spočítat tu soudobost z instalovaného příkonu. Hned jste namísto 0,2 (odhadnuté p.Fuksou) na soudobosti třeba 0,5.
Jenže toto je možné při skutečném bydlení, s konkrétní rodinou, atd. Projekčně však dopředu, to je právě ten oříšek

Pavel Draštík:
Pane Doležal Vaše pomůcka je dobrá, jako orientační podklad, ale měl bych několik připomínek.1. Ve fázi L1 v zásuvkovém obvodu je připojena mikrovlna trouba + lednice 9,35A, při předpokladu, že lednice má 0,35A a zbytek je na mikrovlnou troubu tzn. 9A k tomu je připojen další zásuvkový obvod nemůže soudobý proud (6,41A) v zásuvkových obvodech menší než největší spotřebič.2.Podobně to je i ve fázi L2 – průtokový ohřívač 10,87A a soudobý proud 9,78A.3.  Excel navrhuje jako hlavní jistič 40A, váš požadavek je 63A, což je pro odběratele ekonomicky nevýhodné. Já bych navrhl jistič 32A z tohoto důvodu. V domě je elektrický kotel kde bude asi sazba D45 měsíční plat dle jističe (63A) bude 1260 Kč pro jistič 32A je měsíční plat 640 Kč. Roční úspora za stálé měsíční platy bude 12x(1260-640)=7440 Kč vynaložím-li cca 1400 za proudové omezovače bude za první rok úspora zhruba 6000 Kč a za další roky ještě více. Dle dlouholetých zkušeností a výpočtů si dovolím tvrdit, že domek vybavený dle dostupné tabulky  vybavený dvoustupňovými proudovými omezovači bude bez výpadku  hlavního jističe i při použití hodnoty 25A což je roční úspora pro odběratele 9120 Kč při součastných cenách.

Jiří Fuksa:
To: pan Doležal
   To, že bude hlavní jištění odpovídající největšímu spotřebiči jsem pokládal za absolutní samozřejmost, na kterou není třeba upozorňovat.
   Tu soudobost 0,2 jsem dal odhadem a jako faktor času jsem uváděl vzít údaje z faktury tj. za určité fakturační období.
   Nicméně jste mě vyprovokoval a sám jsem si tu fakturu od odběru svého bytu vytáhl.
   Ročně odebírám cca 2000 kWh.
   Rok má 8760 hodin.
   2000 / 8760 = 0,22

Petr Doležal:
To Fuksa:Nemáte pravdu, už jen z faktu že soudobost je bezrozměrné číslo, kdežto vaše úvaha je kWh/hod. Spočítal jste, že za hodinu spotřebujete 0,22 kWh, což je obrazně 220 W připojených po dobu 1 hodiny a proud cca 1A. Nemá to žádnou vypovídací hodnotu, protože jsem taky těch 0,22 kWh mohl spotřebovat za 1 minutu, 59 minut nic, a pak bude proud 60x větší.To Draštík:ad1, 2) že vám nesedí součty proudů je způsobeno soudobostí, dejte si u zásuvek soudobost 1 a pak to bude dle vašich představ. Zkusím se ale zamyslet nad tím, jak píšete, aby součet soudobých proudů nebyl menší jak největší spotřebič, zvláště když vývodů není na jedné fázi mnoho. Díky za připomínku.ad3) když si na listu "virtuální RD" přehodíte pračku z L3 na L1 Excel navrhne vašich kýžených 32 A. V tom je právě kouzlo prgm, že můžete různě laborovat s rozfázováváním . A těch 63 A  tam je vloženo jako příklad možnosti změny jističe oproti automatickému výpočtu a zkoumání proudových rezerv.  Můžete si tam dát cokoliv, od 1 A do 1000 A

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana