Je možné provést novou instalaci s PEN vodičem?

<< < (7/8) > >>

Jiří Fuksa:
To: pan Pavézka
    Je svítidlo ve tř. II se zavedeným PE vodičem (byť zaizolovaným) ještě svítidlo tř. II? Nepřemostí tato cizí vodivá část minimálně jednu izolaci?

Petr Moravec:
(poklona)  panu Nomilnerovi za vysvětlení jak jsem to myslel, trefil to úplně přesně :-).
A panu Fuksovi se tímto omlouvám opravdu jsem použil nevhodný termín.
To: Bardoděj
samozřejmě s vámi souhlasím, že je to tak lepší provést než nedělat nic.
O tom nediskutuji. Jen jsem si dovolil poznámečku, vždyť od toho tu jsme ne? :-).
To aby návštěvníci věděli, že to řešení tak úplně čisté podle ČSN není.
Vy jste odborník a doma si vodič PEN zajisté ohlídáte.

Petr Moravec:
To: Fuksa
No to je otázka?... Skoro bych řekl že nepřemostí.
– Kabel správně zavedený do vývodky a do prostoru svorkovnice svítidla II. tř, i když obsahuje vodič PE. Bych neviděl jako problém.
Je kabel CYKY 3C×1,5 předmět s dvojitou izolací?
Například prodlužovací přívod, kterým také prochází vodič PE je podle ČSN 33 1610 považován za elektrický předmět tř.II.

Jiří Fuksa:
To: pan Moravec
   Kabel CYKY je jednoznačně tř. izolace II, jinak by ani nemohl být instalován na povrchu (samozřejmě řádně ukončen).
    U prodlužovacího přívodu správně uvádíte, že jej norma zařazuje jako tř. II. Z hlediska izolace je to samozřejmé, z hlediska lhůt revizí je to nějak stanoveno, ale z hlediska měření měříme přechodový odpor ochranného vodiče jako u předmětu tř. I.
   Podmínky dvojité izolace jsou celkem strikně uvedeny v ČSN 332000-4-41.
    Neschvalujete náhodou i např. vrtačku označenou jako tř. izolace II se zavedenou 3-žílovou šňůrou jako předmět splňující podmínky na ochranu?

Tibor Hanko:
Uberá sa to tu zaujímavým smerom. Ak by teda nemohol byť do svietidla triedy II privedený kábel 3C, ale iba 2D, odkiaľ by musel byť vedený? Z rozbočnej krabice svetelného okruhu určite nie, lebo aj tam by sa odbočoval z 3C, Z rozvádzača? A čo v prípade, že si po pol roku zmyslím a vymením svietidlo za triedu I?
Ak to dovediem do dokonalosti, tak by potom mali byť dva druhy svetelných obvodov po byte, jeden 2D a druhý 3C a samozrejme pre každé svietidlo vyviesť oba (lebo čo ak náhodou...).

No hádam len zostaňme pri jednom 3C a v svietidle triedy II nezapojujme PE vodič, alebo sa mýlim?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana