Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAK TO MÁ BÝT? - projekty, návrhy, rozpočty
| | |-+  Jak má být vypracovaná PD ke stavebnímu povolení?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 [3] 4 5 6 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak má být vypracovaná PD ke stavebnímu povolení?  (Přečteno 46155 krát)
Patrik Schoř
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #36 kdy: 22.10.2005, 16:25 »

To:Alin

Nevím na co tato reakce? Všechno o čem píšete tu několikrát padlo (včetně Stavebního zákona a Vyhlášky o tom, jak mají takové dokumentace vypadat). Jestliže někdo staví s tím, že na projekt dá ušmudlaných pár korun, tak by si měl spočítat, že nevyřešené věci se dodělávají formou víceprací a to stojí víc peněz než samotný projekt. A pokud ty peníze opravdu někdo nemá, tak ať nestaví. To není problém do této diskuse!

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Patrik Schoř

« Odpověď #37 kdy: 22.10.2005, 16:29 »

Omlouvám se všem. Drbnul se mi počítač a tak je to tam asi pětkrát. Promiňte.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Kučera

« Odpověď #38 kdy: 22.10.2005, 18:25 »

Pan Schoř mě opravdu potěšil. Když tvrdí, že dokumentace pro SP nemusí vypadat jako realizační, dostávám osypky. Doufám,že nechcete tvrdit, že projekt pro stavební povolení může vypadat jako projekt pro atomovou elektrárnu a prováděcí projekt, který jsem si objednal pro rodinný domek, si musím u vás objednat znovu, protože se od sebe poněkud liší. Pro pana Davida C.: Kdybych nebyl revizák, který se dnes a denně potýká s chybami elektrických instalací, které vyplývají z mizerné práce jednak a prvotně (podle mého názoru) projektanta a posléze montážní firmy, tak bych vás možná politoval. Je skutečně důvodem odevzdat nepravdivoou dokumentaci jen proto, že jsem za to dostal zaplaceno méně, než jsem očekával?

Hynek Bureš
OSVČ
*

projektant elektro nn, vn, slaboproudy

« Odpověď #39 kdy: 22.10.2005, 18:48 »

Pane Kučera, tak nějak se snažím váš příspěvek pochopit, ale při sobotním podvečeru mi jeho smysl nějak uniká.... zkuste to napsat znovu a srozumitelněji, co vás potěšilo a co se vám nelíbí.

Dokumentace ve stupni k SP (v časovém presu a za symbolický honorář) bude jistě stručnější (minimum dle požadavků stavebního řízení resp. požadavků schvalovacích orgánů),  ale nesmí obsahovat chyby, to je přece jasné. A v takové dokumentaci považuji za slušnost alespoň vypsat body, které je v třeba v rámci realizace (nebo realizační dokumentace) dořešit. A to se týká rodinných domů i velkých staveb.

Ještě dodám, že zásadně nedělám realizační projekty po jiném projektantovi, který řešil SP a nechce pokračovat (hádejte proč asi...?).

Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.
Hynek Bureš
OSVČ
*

projektant elektro nn, vn, slaboproudy

« Odpověď #40 kdy: 22.10.2005, 18:56 »

...ještě dodám, že obvykle se bez problémů dohodnu se zadavatelem, v případě menších akcí že v navržené cenové relaci tu dokumentaci zpracuji "rovnou jako prováděčku" i když oficielně stupeň je k SP. Takové ty "ošizené" projekty obvykle nedělám - jedině výjimečně to zjednoduším u větších akcí, kde je náročnější koordinace profesí a časová tíseň, a když vím, že se podle toho stavět nebude, realizačka bude navazovat a v ní se to "zanedbané" dožene.

Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.
Jan Kučera

« Odpověď #41 kdy: 22.10.2005, 20:02 »

Omlouvám se za mou zaujatost, asi jsem jednostranně zaměřený a blbý revizák. Vzhledem k tomu, že to dělám pouze 30 let, mám  zejména v dnešních tržních dobách nepříjemný pocit beznaděje. Pokusím se vysvětlit. Realizační firma dostane zakázku, podloženou dokumentací pro stavební povolení. Ta samozřejmě neodpovídá požadavkům spotřebitele. Svým montérům dá pouze tuto dokumentaci. Výsledek, vzniklý z ústní dohody se zadavetelem je úplně jiný, než v původní dokumentaci. Dokumentaci skutečného provedení nikdo nezaplatí a tudíž neudělá. Tahle sranda je jakž takž přijatelná v případě rodinného domu. V případě, a to trochu přeháním, atomové elektrárny je to naprosto nepřijatelné. Ve všech těchto případech dochází k finančním škodám. Kdo by za ně měl nést odpovědnost. Já si myslím, že projektant. Bylo by mi ho líto, ale ze zákona není za nic odpověný. A včil mudruj.

Jan Alin
*

« Odpověď #42 kdy: 22.10.2005, 20:11 »

To: Patrik Schoř

Tak já to řeknu přesněji. Jestli někdo dá na projekt pár ušmudlaných korun a nestačí to na to aby ten projekt byl proveden dle čistého svědomí a pořádně tak ten projekt nedělám a ne že odevzdám cosi co jako projekt nemůže sloužit ani jako pro SP. Jestli mě někdo řekne že chce provést revizi elektroinstala ce plné výrobní haly o rozměrech 50m x 150m včetně strojního zařízení a má na to 1000,-Kč tak mu tu revizi prostě neprovedu a ne že odevzdám papír kde bude moje razítko a odstavec že tam ta elektrika asi někde je a loni to ani nikoho nezabilo.

Řekl bych že prvotní otázka byla "Co by měla obsahovat PD ke stavebnímu povolení a co by měla obsahovat prováděcí PD?" a já vyzval pány projektanty aby napsali článek o tom jak který stupeň projektové dokumentace má vypadat. Takže si myslím že ten příspěvek byl k tématu a reakce na pláč že je za to málo peněz je odůvodněná. A věřte že vím přesně o čem mluvím a že situace v dnešním antipodnikatel ském prostředí a balastu zákonů není vůbec jednoduchá. Jenže tady všichni včetně mě :-) akorát pláčem místo aby jsme něco udělali a maximálně se napadáme co kdo z nás dělá špatně.
Jan Alin
*

« Odpověď #43 kdy: 22.10.2005, 20:14 »

To: Jan Kučera

"A včil mudruj."

Vždyť mudrujem :-). Ale jinak souhlasím.
Jan Kučera

« Odpověď #44 kdy: 22.10.2005, 20:28 »

Zařekl jsem se, že už nebudu provokovat, ale zkuste si někdy představit, že vy projektanti jste pekaři a rozdělujete výrobek, třeba rohlík podle vašich kriterií; rohlík pro reklamní  fotografii, rohlík do výlohy a pak několik typů rohlíku podle typu zákazníků. Nevím, nevím. Možná jsem hlupák.

Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #45 kdy: 22.10.2005, 20:32 »

Pánové montéři :-),  kolikrát tady budou ještě projektanti omílat, k čemu je určená PD pro SP a naopak PD pro vlastní realizaci? Už ten název snad vypovídá, do jakých rukou mají ty výkresy přijít a také k čemu mají sloužit. Proč by měl projektant nést odpovědnost za to, že montéři dostanou do rukou projekt pro SP - tedy pro jejich potřeby v případě "větší" stavby vlastně nic! Jestli se montážní firma pustí do práce na základě této PD pro SP a prováděčku přitom již nepožaduje, pak buď ví detailně jak na to a nebo ne, a za případné nedostatky nese zodpovědnost sama. "Stavebka" a "realizačka" jsou prostě dva různé "výrobky",  každý k jinému určení. Preciznost a správnost dokumentace v jednotlivých stupních je jiná kapitola.

Jaroslav Kořínek
RT - E1 / A+B
*

« Odpověď #46 kdy: 22.10.2005, 20:41 »

...jsou tu příspěvky malé, jsou tu příspěvky velké, ale stejně nejlepší příspěvek měla Olina Schoberová:
No pánové! Ještě si můžeme navzájem roztrhat občanky!Dovlím si použít citace "
Řekl bych že prvotní otázka byla "Co by měla obsahovat PD ke stavebnímu povolení a co by měla obsahovat prováděcí PD?" a já vyzval pány projektanty aby napsali článek o tom jak který stupeň projektové dokumentace má vypadat. "
 poklona  vám všem za vzájemnou úctu a shovívavost vůči sobě samotným a elektrikářské profese!
...a pak bychom měli mít vlastní CECH ! Hm, pokud soudím s ohlasů tak jsme asi postřílení....

Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #47 kdy: 22.10.2005, 20:41 »

Ad rohliky: Na reklamní foto a do výlohy se vše podřídí lákavému vzhledu a přitom to bude pravděpodobně z materiálu, který by nikdo do huby nevzal. Zákazníci mohou upřednostňovat makované, jiní zase slané, někdo celozrnné, jiní možná i hnusné, gumové a bez chuti, hlavně ale levné...:-))) atd. vždyť tak se to běžně ku spokojenosti všech dělá. Pane Kučera, to asi nebyl zrovna ten nejlepší příklad... :-)))

Jan Alin
*

« Odpověď #48 kdy: 22.10.2005, 20:45 »

Tak a tady se dostáváme k jádru pudla. Jak je možné že montéři dostanou do ruky dokumentaci určenou ke SP a to jako "realizační"? A kdo je zodpovědný za uvedení změn které vzniknou vždy při realizaci do dokumentace? To není rýpanec, já se to opravdu nikde nedozvěděl, lépe řečeno vždy jsem se dozvěděl něco jiného.

Jan Alin
*

« Odpověď #49 kdy: 22.10.2005, 21:25 »

Citace
Ještě si můžeme navzájem roztrhat občanky!

Až tak razantně jsem to nemyslel :-).
Jan Kučera

« Odpověď #50 kdy: 22.10.2005, 21:51 »

Milý kolego Dosbabo! To, že se to běžně dělá, je asi neoddiskutovat elný fakt. Jiná otázka je, zda je to to správné. Nejsem naivní pitomec, typu Jana Husa a nechci se nechat upálit. Přesto se domnívám, že bychom jako odborná skupina měli vystupovat jednotně. (Teď jsem právě projevil, že jsem naivní pitomec) Je mi jasné, že se nikdo nepustí nezištně do předem prohraného boje. V jedné divadelní hře jsem slyšel takovou krásnou sentenci: "Skot nikdy neprodá svůj charakter, a když, tak ne angličanovi, a když tak ne tak lacino". Skutečně se domníváte, že příklad s rohlíky kulhá? V tom případě se velmi omlouvám. Připadá mi to, jako kdybych zadal zakázku Michelangelovi na sochu Davida a on by mi dodal kresbu Ferdy  mravence, že mi to musí za ty peníze stačit

Jan Kučera

« Odpověď #51 kdy: 22.10.2005, 22:04 »

Nějak jsem se rozkecal. Montéři dostanou do rukou to, co dostanou a udělají při montáži co mohou. Odpovědnost za dokumentaci skutečného provedení by čistě teoreticky měl mít dodavatel. Ve skutečnosti je to na odborné a profesní kvalitě zástupce odběratele, co při procesu předávání je schopen od dodavatele vydyndat.

Jaroslav Kořínek
RT - E1 / A+B
*

« Odpověď #52 kdy: 22.10.2005, 22:20 »

Prvotní otázka byla :"Co by měla obsahovat PD ke stavebnímu povolení a co by měla obsahovat prováděcí PD?"
Tak nevím? Proč utíkáte od mereditu věci?
Položte otázku : Jak by se mělo tvořit a podle jaké dokumentace. Nebo : Podle čeho tvoří elektrikáři.
Všichni kteří pracují rukama řeknou, že projekty jsou takové jak bylo zde prezentováno. Případně že nejdříve přečtou technickou zprávu pak prolistují projektovou dokumentaci a tak dál. Prosím hledejme problém tam, kde skutečně je.
Můj názor je, že pravda je někde jinde. ONO TO ZDE BYLO JIŽ ŘEČENO: Jsou dobří projektanti se svědomím a pak ti ostatní. Z první skupiny jich znám jen málo.

Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #53 kdy: 22.10.2005, 22:27 »

Pane Kučero, já jsem ty :-)) chechtací smajlíky nemyslel ani náhodou jako výsměch, jen jsem si vybavil pro změnu kousek z vystoupení Luďka Soboty, kde sáhodlouze chtěl něco příkladem ilustrovat a to se nakonec obrátilo proti němu. Mě samotnému se to stává také dost často, nepřímoúměrně počtu naslouchajícíc h osob a vážnosti situace. Pak si na tu citaci vzpomenu a dost často ji použiji pro vybruslení z trapasu alespoň trochou toho zasmání. Tak jsem to tady také v podobném smyslu uvedl, s nikterak špatným úmyslem. Naopak, trochu jsem chtěl dohady odlehčit, no né nadarmo mě občas přezdívají "drebin" (viz komisař Frank Drebin z Bláznivé střely...). Jenže to se už v psaném textu ani smajlíkem zřejmě nezachrání.
Občanky se asi trhat nebudou...

Stran: 1 2 [3] 4 5 6 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.024 sekund, 21 dotazů.