Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAK TO MÁ BÝT? - projekty, návrhy, rozpočty
| | |-+  Jak má být vypracovaná PD ke stavebnímu povolení?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] 3 4 5 6 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak má být vypracovaná PD ke stavebnímu povolení?  (Přečteno 46188 krát)
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #18 kdy: 19.10.2005, 18:46 »

Vážení,všem vám velice  poklona  za osvětlení tohoto problému.Jen mám strach,aby časem opravdu nevymizely
prováděcí PD a nestřílely se jen ty ke stavebce.A nebo-zrušte PD úplně!Stejně se 70% bytových elektroinstala cí dělá dle domluvy investora a zhotovitele.A kdo mi bude tvrdit,že to není pravda,no tak to pardon,ale lže sám sobě.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
David C
« Odpověď #19 kdy: 20.10.2005, 07:46 »

Nestčím se divit! Nikdo asi nevidi cely problem globálně! PD rodinného tomu je jen zlomek dokumentací... tyto PD opravdu dnes nejde za ceny které jsou lidé ochotni platit udělat "dokonalé",  navíc vzpomeňte kolik instalací bylo provedeno podle PD....10-15%...ostatní nesou známky projektant je ....vůl....pro c je to vlevo dejme to vpravo....má opravdu smysl provádět PD RD ve stupni prováděcí...ne ní pro investora výhodnější osobní domluva...prov edení návrhu a následné zakreslení skutečného stavu!? Ale kde jsou ostatní dokumentace?! Rozsahem malé stavby ale projekčně náročné! Regulace...Osv ětlení...atd?! Proc se neřekne i B, vždyť tyto PD se realizují i třístupňově ...SP...provád ěcí...výrobní PD...! Proč se tedy bavit o PD RD? A kolik z vás je štastých když vidí že vaše prováděcí PD je dobrá jen k zatopení a nehleďte na peníze za opravení, nebo překreslení PD, ale hleďte na svou projektantskou čest nebo hrdost dá li se to u některých říct.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Patrik Schoř
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #20 kdy: 20.10.2005, 08:10 »

To: p.Černoch

Zřejmě jste nepochopil podstatu otázky a problému kolem ní. Projektantská čest a hrdost je jedna věc a zpracovaná dokumentace v určitém stupni druhá. Každý projektant by měl být pochopitelně fundovaný k tomu, aby dokumentace nenesla žádné chyby a byla úplná (v případě autorizovaných osob by to mělo být pochopitelné). Druhá věc okolo které se točí problém je to, "co má v dokumentaci určitého stupně být". Pokud je projektant napadán za to, že nemá v dokumentaci pro SP "čáry" jednotlivých okruhů tak mi to přijde poněkud "ujeté". Co má být v dokumentaci pro SP je přesně určené. Pokud je tam něco navíc tak na přání investora a po domluvě. Pokud to realizační firmě nestačí (a já teď neříkám, že by mělo stačit !!) tak je jen na ní aby investora přesvědčila, že potřebuje vyšší stupeň PD. S projektantskou ctí a hrdostí to nemá nic společného - pokud vydal projektant PD pro SP v pořádku a nikdo neobjednal vyšší stupeň = není to jeho problém.

Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #21 kdy: 20.10.2005, 19:18 »

Áááááá,a je to konečně tady!!!Pánové projektanti,zatím jsem se tu ve většině případech setkal jen s objahováním své projekční činnosti,které hodně smrdí vaší ješitností(a to mi promiňte).Každý z nás má v oboru elektro určité zaměření a mě poslední dobou připadá,že není nad revizní techniky a už vůbec né nad projektanty.Uv ědomte si prosím,že jsem si do vás všech schválně píchnul a čekal jsem na vaše odezvy,které teda nebyly zrovna libové.Ať už se diskuse týká čehokoli,vždy se začnete předhánět ve vědomostech a nakonec zapomínáte na hlavní pointu celého rozhovoru.Když jsem vám jasně napsal dotaz na to,jak je možné,že v PD ke stavebnímu povolení je rozvaděč kreslený na schodišti(na to mi nikdo z vás ani neodpověděl),jak je možné že v PD jsou zakresleny jen schem.značky zásuvek a spínačů bez propojení atd.,začali jste se vlastně zabývat tím,co investor uhradí a co ne!
Každá PD musí mít jistou fazónu a to ať už je k tomu nebo onomu účelu a t o se na mě nezlobte!Nikde jsem nepsal a nikdo po vás nechce,aby jste dělali dokumentaci ke stavebku s detailním rozkreslením detailů a dalších pičičmuňdáren,které jsou potřeba v prováděcím projektu.Jen jsem chtěl,aby se někteří z vás zamyslely nad tím,co vlastně odevzdáváte obyčejným lidem,kteří nemají o tomto problému ani potuchu!
A teď se do mne pusťte!Předpokládám,že jsem tímto určitě urazil spoustu odborníků,ale nezapomeňte!-potrefený kozel se vždy ozve a rozumný člověk ví o čem je tu vlastně řeč.

Revizní technik E2A, E2B
Milan Selezan

« Odpověď #22 kdy: 20.10.2005, 20:30 »

To Horský: Nenapísali ste ,  že aké veľké sú tie schody na schodišti, takže teoreticky ten rozvádzač tam môže byť. :-) Čo vy na toooooo?

Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #23 kdy: 21.10.2005, 06:10 »

To Selezan:pokud vím,rozvaděč na schodišti být nesmí,pokud se tedy nejedná o podestu a ta tam opravdu neníííííííí :-)

Revizní technik E2A, E2B
Patrik Schoř

« Odpověď #24 kdy: 21.10.2005, 08:03 »

To: Horský

Pokud vím tak Vámi položená otázka zněla poněkud jinak! Ptal jste se na to jak má být vypracovaná PD ke SP. Nijak jste nespecifikoval, abychom mi ostatní hledali chybu v umístění rozvaděče ve Vámi držené dokumentaci. Nějaký blb udělá banální chybu a vy apelujete na celonárodní cítění a svědomí projektantů. Jelikož sem tedy nepochopil váš záměr s popichováním - tak asi nejsem rozumný člověk. Mám pocit, že na tomto portálu by se měli probírat věcné připomínky, které budou zdokonalovat vzdělání veškerých profesantů kolem elektriky. Na podobné nesmyslné handrkování zde není čas ani místo. Vaše odbornost je také diskutabilní - pokud dáváte do ZÓNY 2 v koupelně svítidla v krytí IPX0 ! Neberte to osobně, každý se stále učí, ovšem tato chyba (s rozvaděčem) je v porovnání s tou Vaší opravdu banální, nemyslíte?

Pavel Tesař
*

OSVČ-www.elektroprojektant.cz

« Odpověď #25 kdy: 21.10.2005, 09:16 »

To : Horský
 Prosím pokuste se opravdu číst to co vám projektanti odpovídají. Pokud si investor objedná a zaplatí JEN projekt k Stavebnímu povolení, vypracuji mu  projekt  v rozsahu dle Stavebního zákona, Vyhlášky č.132/98Sb §18, ČKAIT- DOS M10- Dokumentace projektu - tedy zjednodušeno dokumentaci v měřítku 1:100 s vyznačením hlavních tras, odběrů ,  místa napojení a umístění rozvaděčů. Tedy žádné vykreslování zásuvek,svítidel, dimenzování jednotlivých kabelů a vývodů a bez specifikace. Pokud prováděcí firmy potřebují Prováděcí projekt ,  nechť si u projektanta objednají prováděčku !Prováděcí dokumentace je starostí prováděcí firmy. Pokud dostane projektant zaplaceno za projekt k SP ,  nebude dělat prováděčku.

Ivan Menhard

« Odpověď #26 kdy: 22.10.2005, 09:28 »

Jsem projektant a dokonce autorizovaný a ke stavebnímu povolení kreslím zásuvky, dokonce barevně odlišené podle výšky umístění, ale kabely mezi nimi určitě ne. A u RD nekreslím jednotlivé kabely ani v prováděčce, většinou pouze trasy. Vše záleží na objednávce a honoráři za projekt. Rozpočet si většinou také nikdo neobjednává a přesto pak můj projekt nechává ocenit montážní firmy. A pak se stejně vždy dozvím, že projektant je debil (nebo i sprostěji...).
Pokud elektrikář bez toho, aby měl kabely nakreslené ve výkrese, není schopen zásuvku očíslovanou 8 propojit s další zásuvkou 8 a celé to připojit do jediného rozvaděče na jistič č.8, pak ať nedělá elektrikáře a radši jde dělat zedníka.
A dále, pokud by výkres RD byl 1:50 (to aby se tam ty kabely vešly nakreslit),  pak by takový výkres viděl elektrikář možná jednou, zjistil by že je ten papír moc veliký a někam by ho založil. Pokud je 1:100 na A3, nalepí si výkres a zeď a možná se do něj i koukne během práce.
Jinak, pokud si investor objedná podrobnou dokumentaci, jsem mu schopen nakreslit i zapojení vodičů v krabičkách i počet Wago svorek, a troufám si říct, že to mám rychlejim, než elektrikář na stavbě, který přemýšlí, jak si ten blbej projektant vymyslen sestavu spínačů 6+6 - 6+6 a proč to chce to propojit 7C.

Ivan Menhard

« Odpověď #27 kdy: 22.10.2005, 09:40 »

Ještě se doplním. Nejsem projektant, který pouze sedí u počítače. Několik domů jsem již vydrátoval i zapojil a podle mých projetů (pro SP) se i několik domů postavilo a změn bylo minimálně. Revizák také nepotřebuje vidět nakreslené dráty v RD a mé projekty přikládá k revizním zprávám. A proč krelsit kabely do výkresů, když pak na stavbě se zjistí, že je vhodnější je táhnout jinudy. A to jestli kabel vede v podlaze nebo ve stropě, vpravo nebo vlevo na funkci nemá vliv. "A na funkci rostlináře už vůbec ne."

Jaroslav Kořínek
RT - E1 / A+B
*

« Odpověď #28 kdy: 22.10.2005, 12:26 »

TO Menhard: "Jaromíre nedělej to s těma sirkama!Jednou na to doplatíš!"
Navážu na příspěvek pana Menharda : "Je mnoho projektů se kterými se setkávám. Vaše projekty patří mezi práce, které jsou přehledné a orientace je srozumitelná i pro ty, kteří o projektantech a revizních technicích tvrdí, že je to skupina idiotů,darmoždoutů (a ještě po 22hodině). Pan Pivec(snad to byl on)ve svém monologu říkal: Vůl zůstane vole a pařez pařezem!" a to platí o některý JINÝCH, kteří se budou na stavbě lopotit s uvedeným propojením víc hodin než vy s předkreslením, ale ONI budou slavní že se dílo podařilo s deseti dráty. Projektant je vůl,ONO to jinak nejde."
Přeji slunné podzimí odpoledne!

Hynek Bureš
OSVČ
*

projektant elektro nn, vn, slaboproudy

« Odpověď #29 kdy: 22.10.2005, 12:57 »

Pánové, malá perlička - bavíme se tady o jednostupňové a dvoustupňové projektové dokumentaci, ale což takhle třístupňová? Nejmenovaný inspektor IP "prý" požaduje realizační dokumentaci, která již byla koordinována a upravena dle montáže, přperacovat na dokumentaci skutečného provedení s tím, že se veškeré formulace z budoucího času musí přepsat do času přítomného plus doplnit další informace, které se obvykle objevují v revizní zprávě. Přitom to je celkem nenáročná privátní živnostenská provozovna - dílna. Jen další peníze z kapsy investora, další papíry a desky a zabitý čas.

Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.
Stanislav Pavézka

« Odpověď #30 kdy: 22.10.2005, 14:32 »

Nemohu než souhlasit s panem Menhardem a jsem přesvědčen,že dokumentace má sloužit jen a pouze jako vodítko při montáži, revizích,pro údržbu, ovšem u větších celků.Firma,která vlastní oprávnění na jakoukoliv činnost na elektrických zařízeních, musí mít takové vědomosti,které jsou úměrné rozsahu prováděného díla.V opačném případě ať jde od toho a přenechá to zdatnějším. Pokud by měly být dokumentace takové ,jak popisuje p.Horský,nač potom si zvát elektrikáře,to si potom pozvu raději "zlaté ručičky z východu"  apod.,ty které v jiném tématu zde vzýval jeden pan správce a když už nic ,tak alespoň ušetřím peníze. Musíte si především uvědomit,že na tom,jaké jsou či nejsou  projekty  rostou i znalosti a  kvalita elektrikářů,možno to považovat také za určitou formu vzdělávání . Pokud si někdo myslí,že lze to, co se praktikovalo v minulém režimu přenést do dnešní doby,tak se hluboce mýlí.Dnes na to prostě nikdo nedá peníze a i vy pánové, co potřebujete podrobnou dokumentaci ,  zadarmo určitě neděláte.
U rodinných domků ,staveb menšího rozsahu apod.bude do budoucna stačit i fotodokumentac e v digit. podobě, popis,výchozí revize.

Jaroslav Kořínek
RT - E1 / A+B
*

« Odpověď #31 kdy: 22.10.2005, 15:05 »

TO Stanislav Pavézka :
Navazuji na Vaše poslední řádky a dodávám z praxe.
Dobrá dokumentace(byť pro SP)sfotografované části či celky v průběhu stavby (stejně měřím v průběhu stavby iz.stavy)při dokončení jako bych našel a vše do papírové podoby a jako nadstandart do podoby elektronické.
Omlouvám se za malé odbočení.JK

Jan Alin
*

« Odpověď #32 kdy: 22.10.2005, 16:14 »

Hm koukám tady se to pěkně zvrhlo. Takže když investor řekne že dá málo peněz všem tak projekt bude na pytlíku od svačiny tužkou, vše nataháno dvoudrátem a v hliníku, svítidla bez krytů z bazaru a revizní zpráva ve smyslu "Už se stalo a nemůže se odestát". Já vím tohle bylo jen rýpnutí a nemyslel jsem ho zas tak vážně ale když se kabelové trasy které nejsou v projektu určené sejdou s jinými profesemi a podobné běžné vymyšlenosti tak pak je docela mela. Jak projektant tak elektrikáž a všechny profese na stavbách by měli odvádět práci v určité minimální kvalitě. Místo hádání co si investor objednal by možná bylo lepší uvést, nebo zpracovat např. v článku, jak mají vypadat projekty dle jejich stupňů. Co vy na to pánové projektanti? Před některými z vás je totiž potřeba smeknout a před některými bohužel i něco jiného (např.projektan t co naprojektuje operační sály a JIP jako rodinný domek by měl jít do Vltavy).

Patrik Schoř

« Odpověď #33 kdy: 22.10.2005, 16:24 »

To:Alin

Nevím na co tato reakce? Všechno o čem píšete tu několikrát padlo (včetně Stavebního zákona a Vyhlášky o tom, jak mají takové dokumentace vypadat). Jestliže někdo staví s tím, že na projekt dá ušmudlaných pár korun, tak by si měl spočítat, že nevyřešené věci se dodělávají formou víceprací a to stojí víc peněz než samotný projekt. A pokud ty peníze opravdu někdo nemá, tak ať nestaví. To není problém do této diskuse!

Patrik Schoř

« Odpověď #34 kdy: 22.10.2005, 16:24 »

Nevím na co tato reakce? Všechno o čem píšete tu několikrát padlo (včetně Stavebního zákona a Vyhlášky o tom, jak mají takové dokumentace vypadat). Jestliže někdo staví s tím, že na projekt dá ušmudlaných pár korun, tak by si měl spočítat, že nevyřešené věci se dodělávají formou víceprací a to stojí víc peněz než samotný projekt. A pokud ty peníze opravdu někdo nemá, tak ať nestaví. To není problém do této diskuse!

Patrik Schoř

« Odpověď #35 kdy: 22.10.2005, 16:25 »

Stran: 1 [2] 3 4 5 6 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.026 sekund, 21 dotazů.