Jak má být vypracovaná PD ke stavebnímu povolení?
Jan Kučera:
To Dosbaba: Za prvé; už jsem dost starej na to, abych se vyvaroval slabosti urážet se. Za druhé: Smajlíci mě nezajímají, možná i proto, že nevím co znamenají. Jediný, o co mi na tomto portále jde, je získat znalosti a zkušenosti, které i při mém věku a praxi nemám. A současně chci znát názory nové generace.
Otakar Dosbaba:
Trochu jsem zalistoval v literatuře iiSELu o projektování a tak jsem si oživil a poopravil pojmy. Tak si asi budu muset nasypat něco málo popele na hlavu, hlavně co se týká názvosloví. Rozděloval jsem totiž dokumentaci na tu, co bude určena pro investorův (laický) přehled o tom, co kde asi zhruba bude, jak to bude principielně řešeno, případně jaké hlavní technologické prvky budou použity. A hlavně - investor nebo stavební projektant se také přitom dozvěděl, kolik ta rekonstrukce, nebo stavební elektroinstala ce a pod. může PŘIBLIŽNĚ stát. Tady pochopitelně nemá smysl rozkreslovat detailně koncové obvody atd. Cena takovéto STUDIE jen malým zlomkem ceny PD, podle které se má stavět.
To, co jsem následně zpracovával pro montážní firmy, bylo děláno vždy ve snaze vyčerpávajícím způsobem sdělit veškeré potřebné informace, samozřejmě ale již za odpovídající cenu a s požadavkem na odpovídající dobu zpracování PD. Během vlastní realizace jsem pochopitelně s montéry v kontaktu - někdy si voláme jen vyjímečně, někdy naopak dost často, tu a tam se totiž někteří elektrikáři neobtěžují číst pomalu ani legendy, natož technickou zprávu! Těchto je ale naštěstí velmi málo, pak je člověk na stavbě pořád... Vypracování studie a následné zpracování PD pro realizaci stavby však není oficiální postup, což jsem se nějak postupem doby začal mylně domnívat, avšak v praxi to nebylo v tomto případě na závadu.
PD pro stavební řízení/povolení by tedy měla být již zpracována opravdu tak, aby podle ní mohla montážní firma instalaci provést. Na výkresech by tedy měly být v půdorysech i ty rozvody koncových obvodů, schéma rozvaděčů, blokové schéma hlavních napájecích rozvodů atd. Součástí této PD musí být i poměrně podrobná technická zpráva. Ale výpis materiálu, specifikace konkrétních přístrojů a prvků, provozní dokumentace, případné konkrétní řešení a rozvržení rozvaděčů, popis přístrojových software a mnoho dalších drobností, včetně zakreslení skutečného provedení je již otázkou PD pro realizaci stavby. Tak jsem si, doufám že ne chybně, poopravil v mozkovně pojmy a dojmy a zaměňovat název "studie" s "PD pro stavební řízení" raději příště nebudu. Otázkou ale asi obecně zůstane, jak z investora vyrazit prachy a čas na PD "stavební" a ne jen na tu studii....
Milan Karvánek:
TO:Kučera >Vaše reakce z 22.10.05 22:02 , to je naprosto i můj názor i když reviduji o nějakých 15 let kratší dobu než Vy!
Jo a to předsvzetí, že nebudete provokovat ještě promyslete, ono aby se něco změnilo tak se provokovat musí!
Patrik Schoř:
To: p.Kučera, p.AlinTedy pánové já koukám jako blázen. Všimněte si (po několikáté zde uvedeno !) prvotní otázky diskuse. Nejen, že jsem zde s několika projektanty již několikrát zmiňoval odkaz na Stavební zákon i příslušnou Vyhlášku, která řeší jak má vypadat tento stupěň dokumentace (pro SP), ale v předchozích příspěvcích jsem zde i zmiňoval jednotlivé stupně jak jdou po sobě (stavební povolení, může následovat tendrová dokumentace, pak realizační dokumentace, může následovat výrobní dokumentace, popř. jednostupňová dokumentace ve které jsou stavební povolení, tendr a realizační dokumentace sjednoceny). Mezi stavebním povolením a realizační dokumentací jsou zřejmé rozdíly. Nebudu se zde opakovat a všechno rozebírat znovu.A pro p.Alina nyní zvlášť:Opravdu nevím kde jste vzal v mém příspěvku něco na způsob myšlenky, že pokud investor nemá na projekt dostatek peněz tak já mu zpracuji snad jen polovinu dokumentace na sáčku od svačiny? Obdobný nesmysl jsem nikdy nenapsal a pokud jste si některý můj příspěvek takto vysvětlil tak zjevně nevíte o čem je řeč. Vezměte si příklad kdy projektant dostal zakázku na stavební povolení, které zpracuje dle požadavku, bez chyb a s čistým svědomím jak Vy říkáte. Pokud si investor neobjedná další stupeň dokumentace tak jak chcete trestat projektanta za to, že se na stavbě dělá bez realizační dokumentace a nastanou problémy, které by realizační dokumentace řešila. A pokud mi teď odpovíte, že takové problémy (technické a detailní) má řešit už stavební povolení tak se tady bavíme už týden o úplném hov.. !Ona pokud je na stavbu vypracována dokumentace ke SP i od ostatních profesantů tak často projektant elektro dostane podklady jako poslední, všechno musí udělat za tři dny (i když nejde o rodinný domeček, ale desetipatrovou komerční budovu !!) pokud možno co nejobsáhleji a pochopitelně bez chyb. K tomu dostanete jen umístění jednotek VZT s příkonem a bez bližšího uvedení ovládání atd. Stejné je to i s vytápěním, ohřevy TUV a s MaRkou. A pokud chce někdo zkusit být projektantem alespoň na jeden týden, čumět o víkendu do monitoru i když rodina jde na kolo (ovšem vy máte termín, který hoří a takové jsou všechny !) a nakonec být pokaždé za vola, tak se ozvěte. Rád si s vámi profese na ten týden vyměním !Zde v diskusi nejde o realizační dokumentaci pochopte. Opět opět opět poukazuji na prvotní otázku? Promiňte mi tu slohovou práci, ale mám pocit, že nikdo to nemá jednoduché a snad bychom se mohli i trochu respektovat. Projektanti, revizáci i montéři. Mám pocit, že nikdo o tom druhém nemá představu, jaké starosti nás pracovně vůbec trápí a nikdo z nás to nemá lehké :-)
Petr Doležal:
Červené p.Schoře (ale i ostatní) sedí na 200%.
Projektant Doležal
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana