Jak má být vypracovaná PD ke stavebnímu povolení?
Pavel Tesař:
To : Horský
Prosím pokuste se opravdu číst to co vám projektanti odpovídají. Pokud si investor objedná a zaplatí JEN projekt k Stavebnímu povolení, vypracuji mu projekt v rozsahu dle Stavebního zákona, Vyhlášky č.132/98Sb §18, ČKAIT- DOS M10- Dokumentace projektu - tedy zjednodušeno dokumentaci v měřítku 1:100 s vyznačením hlavních tras, odběrů , místa napojení a umístění rozvaděčů. Tedy žádné vykreslování zásuvek,svítidel, dimenzování jednotlivých kabelů a vývodů a bez specifikace. Pokud prováděcí firmy potřebují Prováděcí projekt , nechť si u projektanta objednají prováděčku !Prováděcí dokumentace je starostí prováděcí firmy. Pokud dostane projektant zaplaceno za projekt k SP , nebude dělat prováděčku.
Ivan Menhard:
Jsem projektant a dokonce autorizovaný a ke stavebnímu povolení kreslím zásuvky, dokonce barevně odlišené podle výšky umístění, ale kabely mezi nimi určitě ne. A u RD nekreslím jednotlivé kabely ani v prováděčce, většinou pouze trasy. Vše záleží na objednávce a honoráři za projekt. Rozpočet si většinou také nikdo neobjednává a přesto pak můj projekt nechává ocenit montážní firmy. A pak se stejně vždy dozvím, že projektant je debil (nebo i sprostěji...).
Pokud elektrikář bez toho, aby měl kabely nakreslené ve výkrese, není schopen zásuvku očíslovanou 8 propojit s další zásuvkou 8 a celé to připojit do jediného rozvaděče na jistič č.8, pak ať nedělá elektrikáře a radši jde dělat zedníka.
A dále, pokud by výkres RD byl 1:50 (to aby se tam ty kabely vešly nakreslit), pak by takový výkres viděl elektrikář možná jednou, zjistil by že je ten papír moc veliký a někam by ho založil. Pokud je 1:100 na A3, nalepí si výkres a zeď a možná se do něj i koukne během práce.
Jinak, pokud si investor objedná podrobnou dokumentaci, jsem mu schopen nakreslit i zapojení vodičů v krabičkách i počet Wago svorek, a troufám si říct, že to mám rychlejim, než elektrikář na stavbě, který přemýšlí, jak si ten blbej projektant vymyslen sestavu spínačů 6+6 - 6+6 a proč to chce to propojit 7C.
Ivan Menhard:
Ještě se doplním. Nejsem projektant, který pouze sedí u počítače. Několik domů jsem již vydrátoval i zapojil a podle mých projetů (pro SP) se i několik domů postavilo a změn bylo minimálně. Revizák také nepotřebuje vidět nakreslené dráty v RD a mé projekty přikládá k revizním zprávám. A proč krelsit kabely do výkresů, když pak na stavbě se zjistí, že je vhodnější je táhnout jinudy. A to jestli kabel vede v podlaze nebo ve stropě, vpravo nebo vlevo na funkci nemá vliv. "A na funkci rostlináře už vůbec ne."
Jaroslav Kořínek:
TO Menhard: "Jaromíre nedělej to s těma sirkama!Jednou na to doplatíš!"
Navážu na příspěvek pana Menharda : "Je mnoho projektů se kterými se setkávám. Vaše projekty patří mezi práce, které jsou přehledné a orientace je srozumitelná i pro ty, kteří o projektantech a revizních technicích tvrdí, že je to skupina idiotů,darmoždoutů (a ještě po 22hodině). Pan Pivec(snad to byl on)ve svém monologu říkal: Vůl zůstane vole a pařez pařezem!" a to platí o některý JINÝCH, kteří se budou na stavbě lopotit s uvedeným propojením víc hodin než vy s předkreslením, ale ONI budou slavní že se dílo podařilo s deseti dráty. Projektant je vůl,ONO to jinak nejde."
Přeji slunné podzimí odpoledne!
Hynek Bureš:
Pánové, malá perlička - bavíme se tady o jednostupňové a dvoustupňové projektové dokumentaci, ale což takhle třístupňová? Nejmenovaný inspektor IP "prý" požaduje realizační dokumentaci, která již byla koordinována a upravena dle montáže, přperacovat na dokumentaci skutečného provedení s tím, že se veškeré formulace z budoucího času musí přepsat do času přítomného plus doplnit další informace, které se obvykle objevují v revizní zprávě. Přitom to je celkem nenáročná privátní živnostenská provozovna - dílna. Jen další peníze z kapsy investora, další papíry a desky a zabitý čas.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana