Musí se ke světlům používat 3*1,5 nebo stačí 2*1,5?

<< < (6/10) > >>

Rdek Štrubl:
Asi se nenacházím na odborném portálu .Ale v hodiě fyziky žáka 6 třídy.

IM:
Citace: Radko Mrva  24.09.2008, 08:38

Vedení musí mít plný počet vodičů (např. svítidlo v II.tř má mít přiveden i vodič PE) ČSN 33 2000-5-52 čl.520.N4.2jav ascript:replaceText(' (norm)',  document.forms .postmodify.me ssage);

Je třeba uvést čl. ČSN 33 2000-5-52, 520.N4.2 celý: ..."plný počet vodičů potřebných pro funkci připojovaných zařízení a pro ochranu před nebezpečným dotykem živých i neživých částí."
Tzn. pro 10A vývod Cu 3x1,5; odbočka ke svít. II. tř. 2x1,5; odbočka ke svít. I. tř. 3x1,5; pokud neznám svítidlo které tam bude, pak 3x1,5.
Jakou funkci má vodič PE u svítidla II. tř.?
Obecně lze dotaz považovat za technicky nejasný. Neuvádí vůbec jištění, ale ví, že má být průřez 1,5?

Zdenek Hejčl:
To:Milan Illek
Lustr asi nebude mít v normálním bytě příkon víc jak 2400W. A pokud se investor rozhodne, že tam chce mít lustr ve třídě I, jak potom dotáhnete třetí žílu?   (zle)

IM:
To: Zdenek Hejčl
Nepochopil jsem smysl Vaší polemiky. Uvedl jsem jasně, že pokud neznám provedení svítidla, udělám vývod 3x1,5.

Jakub Pospíšil:
Prošel jsem tohle téma a rád bych je přenesl do dnešní doby chráničů:

Investor si provedl částečnou rekonstrukci interiéru (výmalba, podlahy, ...) a bylo zjištěno, že ke světlům v bytě má všude přivedeny dva vodiče (původem z TN-C instalace). Všechna svítidla jsou ale třídy II, tj. "plastová". Vytrhání a nahrazení kabelů za trojžilové nepřichází v úvahu.
Co s tím,
1) Ponechat to jako TN-C, anebo
2) přeznačit na L a N ,  doplnit jističochránič em a PE prostě nebude ke svítidlům tř. 2. přivedeno, stejně není kam připojit

Přikláním se spíš k variantě 2) ,  přijde mi bezpečnější, co Vy?
Část bytu je po rekonstrukci na TN-S, část v původní TN-C, je to jen otázkou přehození vodiče do nové části rozvaděče a doplnění jističochránič e. Všechna světla v bytě jsou na 1 okruh, 1 jistič. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana