Musí se ke světlům používat 3*1,5 nebo stačí 2*1,5?

<< < (5/10) > >>

Jan Franěk:
Probírat jestli se musí nebo ne je opravdu demagogie. Slušná firma určitě použije kabel 3ří žilový. Jak by mohla zaručit, že se tam opravdu namontuje konkrétní svítidlo. Kolikrát už jsme těsně před předáním zakázky měnili různé věci ba i přesekávali.
Navíc v době kdy se bohužel dost montérů vymlouvá na nedostatek kabelů a k vypínači klidně použijí kabel 3C, tahat sebou další kabel kvůli pár vývodům mi příjde dost blbé. Navíc, když ta úspora za kabel je tak nízká a tím dosti nesmyslná v porovnání s výhodami plného počtu žil v kabelu.
U revize, pokud by tam bylo vše v pořádku bych to nechal projít, Ale sám bych to nikdy takhle neudělal a většina zde diskutujících podle příspěvků také ne. Je to asi taková věc o které vůbec neuvažuju, stejně jako o tom jestli dát fázi vlevo nebo vpravo. V tomhle mám prostě vždy jasno.

Václav 3:
Tady se někdo nechal inspirovat spotřebiči ve dvojité izolaci připojenými přes vidlici, ovšem to je úplně jiná situace, protože tam použití třívodičového přívodu norma přímo zakazuje.

V pevné instalaci budovy není co řešit, vždy použít plný počet vodičů, t.j. 3 nebo 5 a při montáži zařízení ve dvojité izolaci nepoužitý vodič PE zaizolovat a je hotovo.

Miloslav Dunda:
Ano, nejlepší a nejspolehlivěj ší a nejbezpečnější radu máte od pana Kamila Nováka.

Antonín Bartoš:
Pakliže budete instalovat svítidlo - el. předmět třídy ochrany II. tak jsou vodiče 2x1,5 dostačující. Nikdy ale nevíte, zda se v bodoucnu někdo někdy nerozhodne "dvojku" vyměnit za "jedničku" a proto je dobré instalovat vodiče 3 x 1, 5 ,  samozřejmě měď. Pokud se týká projektu - tak je autor tohoto názoru velký velký optimista. Zdraví Bš

Vasil Ceral:
Jedna má zkušenost- v roce 1992 jsem zhlédl dům cirka za pět melounů, a to povídám, rozvody v tomto novém domě -no prostě hamba mluvit. Já jako malá firma bez šance uspět ve výběrovém řízení na dodávce, a ex-firma bez problému vytvořila paskvil na entou, za kterou by se nikdo z nás nehlásil. A tak to chodí stále kol dokola. ... přeje Vasil.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana