Musí se ke světlům používat 3*1,5 nebo stačí 2*1,5?

<< < (4/10) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
 (poklona)  k.olegu Radka Mrvu, máte bod  ;)

ALCR:
ČSN 33 2000-5-52
520.N4.2 Samostatné proudové obvody musí mít plný počet vodičů potřebných pro funkci připojovaných zařízení a pro ochranu před nebezpečným dotykem živých i neživých částí.

Tímto článkem neodůvodníte povinnost připojovat zařízení II. třídy vodičem PE,  který nepotřebuje ani pro svou funkci ani pro svou ochranu,  plný počet vodičů pro druhou třídu II. je L a N.

-------------------------------------------
     Ale jak již jsem psal tahat vývody a okruhy 2x (L, N) je hloupost, protože by se na tento  vývod/okruh už nikdy nesmělo zapojit nic třídy I.,  což nelze nikdy vyloučit.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: ALCR  24.09.2008, 09:21

Ale jak již jsem psal tahat vývody a okruhy 2x (L, N) je hloupost, protože by se na tento  vývod/okruh už nikdy nesmělo zapojit nic třídy I.,  což nelze nikdy vyloučit.

Vzhledem k původnímu dotazu, toto je správný přístup.
Navíc, plný počet vodičů v instalaci TN-S znamená včetně PE.

Jan Alin:
Citace: ALCR  24.09.2008, 09:21

Tímto článkem neodůvodníte povinnost připojovat zařízení II. třídy vodičem PE,  který nepotřebuje ani pro svou funkci ani pro svou ochranu,  plný počet vodičů pro druhou třídu II. je L a N.

Já bych si to klidně troufnul tvrdit že to takhle odůvodním  ;)

520.N4.2 Samostatné proudové obvody musí mít plný počet vodičů￿￿ potřebných pro funkci připojovaných zařízení a pro ochranu před nebezpečným dotykem živých i neživých čá￿stí.

Pokud mám proudový obvod světelný tak ten obvod musí mít plný počet vodičů,  to že je světlo ve tř. II a nemá neživé části mě zas až tak v tuto chvíli netrápí protože pokud bych tam nedotáhl PE tak obvod nemá vodič potřebný pro ochranu neživých částí.

::)

František Bernard:
Pokud navštívíte ČSN 33 2000-4-41 ed.2, čl. 412.2.3.2,strana 19, dozvíte se, že každý  obvod napájející jednotlivá zařízení třídy ochrany II musí mít ochranný vodič vedený ke každému bodu instalace a každému bodu připojení, kde musí být také ukončený. Výjimka - viz čl. 412.1.3.
S obvody určenými pouze pro předměty třídy ochrany II se setkávám často u Českých drah, kde se montují svítidla ve třídě II kvůli ochraně před bludnými proudy. Samozřejmě v tomto obvodu nesmí být žádná zásuvka.
Pokud si namontujete zásuvku pro spotřebiče třídy II, vodič PE prostě v krabici propojíte s dalším a je hotovo (pokud smyčkujete). 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana