Musí se ke světlům používat 3*1,5 nebo stačí 2*1,5?

<< < (3/10) > >>

Štefan Beláň:
TO: ALCR

V běžných instalacích se základní ochranou nelze používat kabel 2x1,5 mm2 s označením žil hnědá a modrá. Nevím kde jste pochytil tuto informaci. :o

Napadá mne, že by bylo možné použít tento kabel pouze v prostorách, kde je výhradně požadovaná zvýšená ochrana dvojitou (zesílenou) izolací.
Ale v praxi jsem se ještě s takovou situací nesetkal. ??

Takže všechny kabely světelné a zásuvkové instalace musí mít tři vodiče. (!)

ALCR:
Citace: Štefan Beláň  23.09.2008, 23:06

TO: ALCR

V běžných instalacích se základní ochranou nelze používat kabel 2x1,5 mm2 s označením žil hnědá a modrá. Nevím kde jste pochytil tuto informaci. :o

Napadá mne, že by bylo možné použít tento kabel pouze v prostorách, kde je výhradně požadovaná zvýšená ochrana dvojitou (zesílenou) izolací.
Ale v praxi jsem se ještě s takovou situací nesetkal. ??

Takže všechny kabely světelné a zásuvkové instalace musí mít tři vodiče. (!)

Zásadně používáme a vždy jsme používaly u světelných vývodů kabely 3x (L, N, PE) a to bez rozdílu jestli se jedná o vývod pro svítidlo I. či II. třídy (ona není nikdy 100% jistota jaké třídy tam svítidlo nakonec bude, nebo jestli nebude v budoucnu vyměněno).

A, že u zásuvek musí být kabel 3x snad nikdo nepochybuje, ale dělají se i zásuvky do kterých lze zasunout jen vidlici II. třídy tudíž nemají ochranný kontakt a vodič PE tam je úplně k ničemu, ale zase s ohledem k možnosti, že tam později může někdo chtít zásuvku vyměnit bych variantu kabelem 2x nepoužil.

Takže můj postoj je rozhodně ve všech vývodech používat kabely 3x 5x (L, N. PE) i když tam vodič PE není v době montáže zrovna potřeba.

Ale jen tak pro zajímavost, která norma a který její článek nařizuje vývody pro svítidla II. třídy, potažmo jakýkoliv jiný spotřebič II. třídy provádět kabelem 3x (L, N, PE) když tam PE není potřeba.

Kamil Novák:
Citace: ALCR  24.09.2008, 00:13

Ale jen tak pro zajímavost, která norma a který její článek nařizuje vývody pro svítidla II. třídy, potažmo jakýkoliv jiný spotřebič II. třídy provádět kabelem 3x (L, N, PE) když tam PE není potřeba.

Vy jste měl ve škole z demagogie za 1,  že ? (fool)

ALCR:
Citace: Kamil Novák  24.09.2008, 00:21

Vy jste měl ve škole z demagogie za 1,  že ? (fool)

A proč já? Já se jen ptal která ČSN požaduje vývody pro spotřebiče II. třídy
dělat kabely 3x jak to vyplývá z postoje pana Beláně.

Radko Mrva:
Vedení musí mít plný počet vodičů (např. svítidlo v II.tř má mít přiveden i vodič PE) ČSN 33 2000-5-52 čl.520.N4.2jav ascript:replaceText(' (norm)',  document.forms .postmodify.me ssage);

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana