Zase bude nové označení kabelů? Zruší se "A, B"?
Miroslav Bardoděj:
Tak jsem včera opět ve velkoobchodě nakupoval kabely a namísto 7Cx1,5, který jsem požadoval, jsem dostal 7B, "zakuklený" jako 7J. Proto jsem se zastavil přímo za člověkem zodpovědným za kabely, jak je to tedy s kabelem 7C a 4C. A dostalo se mi odpovědi (volně interpretováno):
Protože pro ně (plus pro 2A) neexistuje evropské označení, tak se přestaly dělat. A že prý lze vyrábět jen "evropské" kabely, že je údajně výroba "českých" kabelů zakázána *).
Na to jsem neměl, co bych řekl. Myslím si (a pan Erben o pár příspěvků výše to potvrzuje), že je možné vyrábět takový kabel, který budou zákazníci žádat. Myslím si, že např. kabely 4C a 2A by si své zákazníky našly a že by je i nadále mohly kabelovny vyrábět a velkoobchody prodávat, a "evropským" odběratelům by je nikdo nenutil. Jenže, já sám systém nezměním.
Takže, vážení kolegové, ono jde do tuhého. Ne zrovna ideální označení je jedna věc (která dokáže věc zkomplikovat), ale omezování sortimentu je už věc poměrně zásadní. Zejména chybějící kabel 4C, který se používá nejen k "půleným" lustrům, ale i k čím dál více žádaným roletám a žaluziím, který bude nutné nahrazovat kabelem 5C, za který se bude platit víc, bude zbytečně víc vážit, bude mít větší průměr, atd.
Asi bych měl zkusit změnit velkoobchod.
*) Další věc je ta, dle mého názoru, vyloženě lživá informace o zákazu výroby, která pomáhá rozdmýchávat protievropské nálady. Mimochodem, není to zdaleka první lež v souvislosti s EU, se kterou jsem se setkal.
Libor Cr.:
To Miroslav Bardoděj, máte
pravdu to nové značení je hrozné a to s tím 4C se mi to stalo taky a kvůli
přeznačování jsem naštvaný dodneška, jestli nám zruší kabely 2A a 4C (u 4C mají v katalogu, že se vyrábí
má značení 4 bez písmena a je pro speciální aplikace nutno uvést v objednávce,
tak nevím) tak mě osobně budou moc chybět rvát zbytečně jednu žílu
jako rezervu kterou z 99% nikdy nevyužiji asi nepřežiji a až do minulého
týdne sem žil v domnění že čeští výrobci budou staré značení uvádět
v závorce za novým jak jsem to chvilku na kabelech viděl. Chtělo by to
nějakou petici výrobcům a poslancům, nebo tomu kdo to může ovlivnit.
A mimochodem připadá mi to,
alespoň u nás (kraj Pardubický), že sortiment je omezen a pravidlo náš zákazník
náš pán už neplatí, materiál nahrazen šuntem (nebo alespoň horší kvality),
původní kvalitní značku kvůli mě brát nebudou protože všichni ostatní jsou
spokojeni, že je to o 3Kč levnější a podobně (např. ABB přechází u jističů na nový
systém propojek takový hřeben, a když jsem se ho domáhal (chtěl objednat),
že přeci nebudu jističe prodrátovávat tak mi vedoucí velkoobchodu řekl, že
originál propojka ABB je drahá a kopii Číňani ještě nezačali dělat, tak čekají), u nás to funguje tak když to nemají skladem tak
neotravujte a když to přeci objednají tak to bude možná za 14dní, až měsíc
možná a pravděpodobně kabel přijde s jinými barvami taktéž zakázka
vypínačů objednaná v jedné barvě přijde smíchaná ve dvou a ještě toho tam
pár bude chybět že to přijde z další dodávkou. Konkurence žádná protože
okolní velkoobchody se chovají stejně :(.
Otakar Dosbaba:
Tak jsem zkusil e-mailem oslovit několik předních tuzemských výrobců kabelů, vyzval k přečtení této diskuze a požádal o vyjádření. Uvidíme, snad bude jasněji.
Jan Kostka:
To: Otakar Dosbaba, Libor Cr.
Pánové, nechápu vaše problémy. Uvedené kabely jsou běžně k dostání, žádný problém.
K nahlédnutí např.:
http://objednavka.elfetex.cz/?ref=80&assist2=1&sku=&sku_man=&man=&q=cyky
kabely CYKY
nebo:
http://objednavka.elfetex.cz/?ref=80&assist2=1&sku=&sku_man=&man=&q=cysy
totéž v CYSY.
Určitě nakupujete u odborníka?
Otakar Dosbaba:
Já nemám zatím žádné problémy při nákupu kabelů, věřím tomu, že na základě poptávky bude ještě dlouho stávající sortiment silových kabelů zachován. Ale to stanovisko výrobců by mě docela zajímalo, především z důvodu budoucnosti vzdálenější.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana