Zase bude nové označení kabelů? Zruší se "A, B"?

(1/10) > >>

... z davu semináře:
kolegové elektrikáři dozvědel jsem se ža bude nové označení kabelů a že se ruší "B"A" označení místo toho bude pouze "D" je to pravda? dík M.Provazník Z davu semináře  1.10.2005 21:30

Jaromír Horák:
Nové značení vodičů barvami dle nové ČSN 33 0166 najdeten na stránce zde!

Otakar Dosbaba:
Dejme tomu, že pro přehlednost si zapamatuji, že u pevně instalovaných kabelů značí písmeno "O",  podobné číslici 0, že zde není zeleno/žlutý PE vodič. "J" naopak že tam "Je". Obdobně u šňůr "X" značí PE "vyškrtnuto" - není tam a "G" (podobné např. 3"C" ),  že tam je. Dobrá. Pak ale bude matoucí informace, že "3-O" není obdobou dřívější 3D ale 3A, která je značena bez písmene. Logice by spíše odpovídalo značení obrácené: 3-O=3D, 3=3A (i bez modré N). Obdobně v případě kabelů s PE žílou. Pamatovat si při odvozování typu ještě to, že méně často používané kabely 3D a 4C jako by byly do nového označení zařazeny později, tak na ně nezbylo již použité nové označení 3-O které již schlamstl 3A kabel nebo 4-J po 4B kabelu, pro který by bylo zapamatovateln ější označení 4 (není zde modrá)způsobí asi docela chaos. Pohyblivá šňůra 4-G může být pak jak 4B tak 4C. Nezdá se mi nové označení moc přínosné, když už, tak to mohlo být propracováno v EU lépe. Vím ale, že napsat tento příspěvek je asi vše, co mohu v této věci dělat...

Petr Doležal:
Já nevím, ale pokud nevymře "stará garda" prodejců, zásobovačů a montérů, budu v projektu (samozřejmě pro stavby na území ČR) uvádět "alikvótní kabel za CYKY 5Cx...." apod. České (československé),  jednoduché označení nemělo a nemá chybu

Miloslav Janoušek:
Asi proto, že to nemá chybu, se to musí změnit. Nějakou činnost musí tam "nahoře" občas vykázat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana