Zase bude nové označení kabelů? Zruší se "A, B"?
Milan Barta:
Již pár let prodávám kabely. ale ještě se mi nestalo, aby někdo chtěl šňůru HHQQxxx vždy to je CYSY nebo LYS a vždycky si rozumíme o co jde. Myslím, že je mojí povinností znát nová značení byť je osobní názor na jejich logiku jakýkoliv. A co se týče modrého vodiče tam je to hodně nejasné - již v jiné debatě bylo řečeno. V zásuvce je jedno je-li fáze vlevo neb pravo. U 2žilové flexo šňůry je jeden vodič černý (hnědý) a druhý modrý. Tak že na modrém vodiči MŮŽE být fáze a není to dle této logiky na závadu. Tak-že, při dodržení ostatních předpisů ( spotř. s vyšší isol. tř. ) nemusím nic přeznačovat a fázi dát na střední N vodič ( hergot to je ale blbý a zvrácený)
Jiří Erben:
Mno, u nás v nejmenované krkonošské kabelovně platí, že co si zákazník objedná, to se pro něj vyrobí. Ať už s barevnou kombinací podle ČSN 33 0165, nebo ČSN 33 0166 (donedávna HD308 S2). Určitě by nebyl problém ani nafrkat celožlutou, tmavomodrou nebo rudou žílu, pokud by to zákazník chtěl... a zaplatil :-))
Byl jsem ušitým svědkem toho, kterak sám obchodní ředitel na problém se značením upozorňuje zákazníky - a rovnou po telefonu zpaměti vyjmenovával aplikace, na které se (ne)dá ta která barevná kombinace použít.
Minimálně do konce příštího roku by měly být kabely s "českou" kombinací ve standardní výrobě. Ostatně dodnes na zakázku vyrábíme i CYSY, CYA apod., i když standardním výrobkem jsou už spíš ty H05VV-F, H05V-K apod.
Souvisí to spíš s požadavky (především západních) zákazníků než s normami, ostatně jako výrobce si mohu vymyslet jakýkoliv vodič. k němu zpracovat dokumentaci, nechat v EZÚ ověřit a vesele prodávat, je-li komu.
Stanislava Vorožbjanská:
- mohu doplnit diskusi o otázku, jaké požadovat po výrobci (nebo prodejci) "Prohlášení o shodě" dle zák. 22/97 Sb. v platném znění, podle kterých nařízení vlády ?
(poklona)
(pozn.: podle katalogu norem na portálu domino.cni.cz splnění harmonizované normy ČSN 33 0166 požaduje nařízení vlády pro elektrická zařízení nn NV 17/2003 Sb. a splnění určené normy ČSN 33 0165 požaduje nařízení vlády pro stavební výrobky NV 163/2002 Sb. ... , kabely jsou však označovány značkou CE....)
Miroslav Bardoděj:
To J.Erben: Nojo, ale předpokládám, že pokud chci koupit 100m kabelu a méně, tak si moc vymýšlet nemohu, bo bych se asi nedoplatil.
Tak už jsem také naletěl, chtěl jsem kabel 4C (jsem si tím jist) a namísto něho jsem dostal 4B (na balíku bylo 4J). Nakupoval jsem dřív, než se rozběhla tato diskuse, a spotřebovával před pár dny. Budu přeznačovat jako blbec.
Příště si to ohlídám, a pokud prodávající nebude ochoten slyšet na označení, na které léta slyšel, tak mu budu diktovat, jaké barvy v tom kabelu mají být. Eurooznačení se učit odmítám, takovým chaosem nehodlám ztrácet čas.
Jaroslav Kořínek:
(JK 55) TO Miroslav Bardoděj : Myslete si , že je to rozkaz! Povídání je povoleno po splnění rozkazu !
(Osobně si vytiskunu převodní tabulku pana Doležala - tímto vám (poklona) . Snad hřebíkem č. 150 ji přitluču na regál aby bylo místo i eurostvořitele)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana