Bude mi stačit průřez přívodního kabelu 4x4?

<< < (4/5) > >>

Marián Nomilner:
Na otázku pána Sochora som odpovedal, že v sústave TN-C je podľa ČSN 33 2000-5-54 najmenší dovolený prierez kábla CYKY 4B x 10 mm2. Vychádzal som pritom z predchádzájúci ch debát na podobnú tematiku, týkajúcu sa problematiky, ktorá je špecifická iba v ČR (nie na Slovensku). Mám tým na mysli zmenu Z1 - čl. 546.2.N7, ktorá sa zrejme týka iba prívodu do bytovej rozvodnice (v nemeranej časti min. Cu 6 mm2,  v meranej časti za elektromerom min. Cu 10 mm2 a rozdelenie vodiča PEN na N a PE až v bytovej rozvodnici). V domnienke, že táto požiadavka platí univerzálne (teda aj pre prívod do záhradnej chatky) odpovedal som tak, ako už bolo uvedené.Z vašich odpovedí zisťujem, že táto požiadavka sa vzťahuje iba na prívod do bytovej rozvodnice a nie pre prívod napr. do záhradnej chatky. V opačnom prípade by som tiež poradil prívod min. CYKY 5C x 4 mm2 v sústave TN-C-S.Nuž, "iný kraj iný mrav".

Karel Sochor:
(poklona)  všem za rady a ještě malá otázka, jde soukromě sehnat CYKY 5Cx4 pod 40Kč/m s DPH?

Petr Moravec:
To Nomilner
Nechtěl bych to vidět takhle v Té normě se píše o vodiči PEN, který musí bez diskuzí býti 10mm.
Ale já radím rozdělit PEN na N a PE již v rozvaděči s elektroměrem, někde se to sice nesmí, ale někde ano tak to máte asi s těmi kraji pravdu.
Takže jestliže je to u PRE tak tam bude muset dát opravdu tu desítku :-).

Petr Doležal:
Viz třeba ceník ELVO: CYKY 5Cx4: 33,11*1,19=39,40 Kč

Jiří Fuksa:
V původním dotazu není uvedeno o jakou soustavu se jedná. Ve všech příspěvcích se řeší průřez pro vodič PEN. Vycházím-li s předpokladu, že v zahradním domku je již instalován podružný rozvaděč a proudový chránič, lze použít podmínky pro sítě TT. To znamená využít nějaké uzemnění v zahradním domku nebo instalovat strojený zemnič, který není pro proudový chránič 30 mA náročný (pouze dimenzování na mechanickou a korozivní odolnost)a pak lze přívod k zahradnímu domku provést dvoužílovým kabelem (vodič L a N) např CYKY 2x 2,5, jak vypočítal pan Moravec.
Pozn.:
       Dle normy ČSN 332000-4-41 z roku 1996 ( dnes již neplatné !! ),  by se to takto dokonce udělat muselo z důvodu oblasti mimo zónu pospojování).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana