Bude mi stačit průřez přívodního kabelu 4x4?

(1/5) > >>

Karel Sochor:
Potřebuji z rozvaděče, kde mám hodiny a 20A jistič, vést v zemi cca 90m dlouhý kabel k zahradní chatce v zahrádkářské kolonii. V chatce mám jen klasické rekreační spotřebiče, největší z nich 1,2kW bojler na 15l, varnou konvici 1,1kW, malou ledničku, čerpadlo k bazénu 350W a pár žárovek. Stačí mi na těch pár spotřebičů a těch 90m CYKY 4Bx4? On by asi stačil i 2Bx4(?),  ale vrtá mi hlavou co kdybych jednou přešel na 3f. Poraďte prosím.

Marián Nomilner:
Podľa ČSN 33 2000-5-54 je v sústave TN-C najmenší dovolený prierez kábla CYKY 4B x 10 mm2 (s menším prierezom jednoducho neuvažujte, bolo by to v rozpore s uvedenou normou). V prípade, že máte 3-fázový prívod do elektromerovéh o rozvádzača, musíte mať aj 3-fázovú prípojku do podružného rozvádzača v záhradnej chatke. V prípade, že máte nainštalovaný elektromer iba na 1-fázové napätie (230 V),  z perspektívneho hľadiska je vhodné zriadiť si prípojku už pre 3-fázové napätie. Rozdiel v cene pri cca 90 m dlhom káble nie je zase až tak veľký a do budúcna sa vyhnete opakovanému výkopu káblovej ryhy. Mimochodom, aj pri výkope káblovej ryhy treba dodržať príslušnú technickú normu (čo sa týka bezpečného spôsobu uloženia kábla v zemi).

Aleš Čech:
Asi bych použil CYKY 4Bx10 nebo CYKY 5Cx6 hlavně z důvodu budoucího využití /já osobně nerad něco předělávám / a hlavně pečlivě uložit a zabezpečit proti poškození.

Petr Doležal:
CYKY 5Cx6 je cenově asi jen 73% z CYKY 4Bx10.

Karel Sochor:
Docela jste mě "finančně" zaskočili. V této chvíli tam je plně funkční (ale podle přátel bývalého majitele) na několika místech v zemi napojovaný kabel. Tak jsem ho chtěl preventivně vyměnit, ale teď se mi do toho moc nechce. Na ten instalovaný výkon v chatičce 4x4m je podle mne ta 10 trochu moc.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana