Potřebuji povolení když elektrickou přípojkou křížím optiku Telecomu?
Marián Nomilner:
Spomenul som si ešte na jeden detail, ktorý som zabudol vo svojom predchádzajúco m príspevku uviesť. Skúsený odborník sa nad mojím ďalším vysvetlením síce iba pousmeje, ale stretol som sa už aj s tým, že "starý fachman" bol na rozpakoch, ako prakticky riešiť "problém", ktorý chcem teraz spomenúť.O čo ide? Predstavte si, že kábel nn je uložený so slaboprúdovým káblom v spoločnom káblovom výkope a medzi nimi je dovolená odstupová vzdialenosť 30 cm. V trase jeden z týchto káblov musí odbočiť a križuje druhý kábel. Pretože pri krížení nebude možné dodržať predpísanú odstupovú vzdialenosť 30 cm, pri ktorej nie je potrebné použiť chráničku, použitie chráničky bude teda nevyhnutné. Pri použití chráničky však chránička musí presahovať aspoň 1 m na každú stranu od kábla, ktorý je križovaný. V danom prípade je však z jednej strany k dispozícii iba 30 cm. Čo s tým?Jeden z kolegov (projektant), ktorý rozhodne nepatrí k začiatočníkom a má dlhoročnú odbornú prax, sa vyjadril, že to jednoducho nejde! Pritom riešenie je až elementárne jednoduché: namiesto odbočujúceho kábla do chráničky uložiť kábel, ktorý pokračuje v priamej trase! Pritom nezáleží, ktorý z káblov je silnoprúdový a ktorý slaboprúdový. (Pozri znenie čl. 6.34 STN 33 3300 v mojom predchádzajúco m príspevku). V prípade, že do chráničky treba uložiť už jestvujúci kábel, je samozrejmé, že namiesto rúrovej chráničky použijeme káblový betónový žľab s vrchnou krycou doskou.Viem, pre niekoho tieto "múdrosti" sú samozrejmé a zbytočné, ale ako som už uviedol, niekomu tieto "múdrosti" môžu pomôcť "rozšíriť jeho obzor"...
Petr Doležal:
Abychom nebyli "ve při". Se vším souhlas, ale pozor:
1. Ne všechna sdělovací vedení (až na moderní optiku) jsou uložena v HDPE.
2. Vedení nn si dost dobře neumím představit v HDPE
3. A proto někdy ten beton, resp. alikvotní náhrada.
4. ČSN neřeší, které vedení má být uloženo do "betonu". Proto, když odbočující kabel nn křižuje sdělovací vedení, budu toto vedení chránit betonovým žlabem "vzhůru nohama".
5. Můj názor: pokud se jedná o sdělovací kabely starší generace bez ochrany, musí se ctít bod 3. a 4.
Marián Nomilner:
To: DoležalMôžete mi, prosím, vysvetliť, prečo si nedokážete predstaviť vedenie nn v chráničke HD-PE?Napr. podľa platnej smernice ZSE možno na ochranu káblov nn v distribučných rozvodoch energetiky používať výlučne iba korugované chráničky HD-PE (prednostne typ FXKVS - dodávajú sa kusovo v dĺžke 6 m resp. typ FXKVR - dodávajú sa v kotúčoch 25 resp. 50 m so zaťahovacou šnúrou od fy Univolt.) Inak mi PD jednoducho neschvália!
Petr Doležal:
Přiznám se, že se mi nechtělo hledat v katalozích, měl jsem na mysli ty tenké, zafukovací chráničky, které používá kabelová TV a Telecom.
Dávám si za úkol mrknout se do katalogů.
Milan Selezan:
Neviem, či sa neistím až veľmi, ale pri križovaní slabo a nn káblov, ako som už spomínal chránim oboje. Pri nových rozvodoch keď riešim oboje, tak do rúr HDPE, keď jeden je jestvujúci, tak ten do žľabu 100/100 od Koposu. Bol som tak naučený za mlada a dodržiam to. Myslím si, že je to praktické a tých 100-200 korún naviac nikomu neublíži. Osobne aj mňa ten betón zarazil ako anachronizmus, nakoľko som ho prestal špecifikovať dávno a problém som nemal. Pri križovaní s cestou obbetonovanie však dávam pre udržanie smeru kríženia a ani nie tak kvôli mechanickej pevnosti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana