Potřebuji povolení když elektrickou přípojkou křížím optiku Telecomu?

<< < (4/5) > >>

Petr Doležal:
Vše je jasné, akorát výrobce to má trochu nejasně psáno. Výraz HDPE je použit jednou ve významu označení chráničky pro optiku a podruhé jako typ materiálu pro chráničky Kopoflex a Kopodur.
Ale i když je takováto trubka samozhášivá, tak beton není ani zapálitelný.  
A na svou čest prohlašuji, že mám vyjádření od Telecomu, že..."V místě křížení s kabely VO, je nutné uložit tel.kabely do betonových chrániček přesahující místo křížení min. 0,5 m na každou stranu do pevného podloží...". Oni jako správci sítě si dávají přísnější požadavky, než stanoví norma (namisto HDPE beton)
Mám strach, že když to nedodržím a nepřesvědčím technika Telecomu při kontrole před zásypem, že mi tento zhatí případnou kolaudaci stavby.
Ale možná jiný kraj, jiný mrav.

Marián Nomilner:
To: SelezanNuž, ochrana oboch krížiacich sa káblových vedení samostatnými chráničkami síce nie je na škodu, ale podľa môjho názoru je to predsa len trochu "predimenzované".Čo sa týka klasického obbetónovania rúrovej chráničky HD-PE kvôli udržaniu smeru kríženia - no neviem, neviem. Doporučený a v praxi bežne používaný spôsob ukladania chráničky HD-PE do výkopu je na cementopieskov é lôžko hr. cca 10 cm s rovnako hrubou zásypovou vrstvou nad chráničkou. Vplyvom zemnej vlhkosti vznikne monolit, ktorý navyše vytvára aj akúsi dodatočnú mechanickú (aj protipožiarnu) ochranu HD-PE rúry.To: DoležalSúhlasím s Vami, že správcovia sietí si dávajú vlastné požiadavky na ochranu svojich vedení a ťažko sa brániť voči ich požiadavkám. Iba ma udivuje, že na jednej strane sú prísnejší ako stanovuje norma (čo sa týka použitia betónových chráničiek) no na druhej strane sú až príliš benevolentní voči požiadavke technickej normy, keď požadujú min. vzdialenosť iba 0,5 m na každú stranu od miesta kríženia (podľa normy chránička musí presahovať aspoň 1 m na každú stranu od kábla, ktorý je križovaný).Čo sa týka tepelnej ochrany, myslím si, že cementopieskov é lôžko hr. 10 cm okolo HD-PE chráničky je dostatočnou protipožiarnou zárukou a uvedený celok spoľahlivým ekvivalentom betónovej chráničky. Tak, a nech sa v tom teraz čert vyzná...

Petr Doležal:
K těm přesahům si myslím, že dle ČSN by asi šlo o 2 ks 1m chrániček. Pak hrozí známé nebezpečí při poklesu jedné z nich, např nekvalitní podbetonování. Pokud ustoupili na přesah 0,5 m na obě strany, pak se to odbude jednou chráničkou, plynule průchozí, bez "rantlu".

Tomáš Strigler:
,
 (poklona)  vám všem za vaše rady. Podle kat. map Telecomu je kabel uložen v hloubce 1,2 m, takže by neměl být problém. Případně doufám že až přijde technik Telecomu vyznačit trasu kabelu řekne mi, zda bude třeba chráničky a jaké když, budu kabel nn ukládat do hloubky cca 0,8 m. I když asi bude lepší uložit kabel nn v místě křížení raději do betonového žlabu, aby si to náhodou při záhozu nerozmyslel a já musel shánět na poslední chvíli betonový žlab i když jej původně nepožadoval.

Petr Doležal:
Ale já bych se pane Strigler s tím betonem neukvapoval. Až si budete psát o vyjádření, tak situaci popište a třeba tento požadavek "váš" Telecom nebude mít. Kontrolní technik musí ctít vyjádření a nemůže chtít něco dodatečně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana