Nejsem v rosporu s ČSN při provedení přívodu k hlavnímu rozvaděči?
Jirka Š. Svejkovský:
Nemám po ruce, cituji web:
Článek 546.2.N7 uvádí, že v neměřených částech pevných instalací připojených na sítě TN je přípustné použít vodič PEN zároveň jako ochranný i střední za předpokladu, že:
* průřezy všech odboček k elektroměru a od elektroměru jsou shodné a nejsou menší než 6 mm2 Cu nebo 10 mm2 Al,
* vodič PEN je na PE a N rozdělen v nejbližším vhodném místě rozvodu za elektroměrem (např. v bytové rozvodnici); současně musí být splněny požadavky 546.2.3,
* příslušná část instalace, kde je tento vodič použit, není chráněna proudovým chráničem.
Tady je trošku hokej v termínu "neměřená část" a "od elektroměru k rozvodnici" - což už neměřená část není. Pochopil jsem to ovšem tak, že se požadavek týká té části rozvodu, která končí právě v bytové rozvodnici.
Štefan Beláň:
TO: Svejkovský
Osobně rád cituji přímo z norem a to norem platných, a ne, které jsou připravené ke zrušení. ;)
PS: Citujete z ČSN 33 2000-5-54 (1996) a já z ČSN 33 2000-5-54 ed. 2 (2007)
Jaroslav Jonáš:
Pan Beláň si zřejmě normu "5-54 ed.2" dotvořil podle svého přesvědčení, a to v tom, že tam ve svém textu vsunul: je možné použít pouze v případech, když podružná rozvodnice bude jako součást hlavního rozvaděče s měřením spotřeby (RE-H). Nikde v této normě jsem žádný takový text nenašel. Novou normou "5-54 ed.2" se proti normě předchozí na této věci nic nemění. I nadále platí, že vodič PEN 6mm2 Cu lze použít už v neměřené části před elektroměrem a může se rozdělit na PE a N např. až v bytové rozvodnici, samozřejmě vodič PEN stejného průřezu. Nebudeme přeci kvůli snadnějšímu zavádění vodičů do elektroměru snižovat průřez vodičů Cu na 6 mm2 a potom na pár metrů vedení k bytové rozvodnici zase zvyšovat průřez na 10 mm2. Takto jsem tomu rozuměl u dosavadní normy a zrovna takto tomu rozumím i u nové normy ČSN 33 2000-5-54 ed.2;
Štefan Beláň:
TO: Jonáš
Normu jsem si nepřetvořil.
Souhlasím, že je to můj výklad, mé přesvědčení a mé chápání norem a podmínek pro používání vodiče PEN, na základě mnohaleté praxe a práce s normami. ;)
V normě se nikde jasně nehovoří o vedení od elektroměru do bytové rozvodnice. Hovoří se jasně o neměřené části. (norm)
Dále cituji:
a) průřezy všech vodičů odboček k elektroměru a od elektroměru jsou shodné a nejsou menší než 6 mm2 Cu nebo 10 mm2 AI;
Vodiče odboček jsou vodiče v elektroměrovém rozvaděči a nikoliv vedení od elektroměrovéh o rozvaděče do podružného rozvaděče, jak si mnoho elektrikářů chybně vysvětluje. ::)
Pokorný J.:
(poklona) za diskuzní příspěvky, upřesňuji, že dle projektu je přívod z elektroměrného rozvaděče 4x10 mm2(požadavek PRE, měřená část rozvodu)) do bytové rozvodnice, kde je rozdělený na TN-S a přes jištění vedený přívod 5x4mm2 do podružného rozvaděče v podkroví. V rozvodnici jsou dvě sběrnice N pro napojení okruhů přes chránič a okruhů mimo chránič. Pospojení obou rozvaděčů na EPS průřezem 6 mm. Z požadavku na zařazení dodatečného elektroměru pro "hlídání" spotřeby v podkroví a také určitého kabelové odlehčení hlavní bytové rozvodnice vznikla v dotazu popisovaná úvaha s rozbočením v krabici těsně u hlavního domovní rozvodnice. Moje pochyby byly v tom, zda norma striktně předpokládá přivedení předepsaného průřezu až na svorky rozvodnice, nebo lze provést přípoj přes uvažovanou svorkovnici, zařazenou v blízkosti rozvodnice a zároveň zde provést odbočení do podružné rozvodnice v soustavě TN-C a také jaké jsou přípustné průřezy těchto propojení. Pokud jde o průřezy pospojování na EPS, nevidím z vlastní znalosti normy důvod pro průřez 10mm2, kdy norma hovoří o polovině průřezu největšího použitého ochranného vodiče.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana