Nejsem v rosporu s ČSN při provedení přívodu k hlavnímu rozvaděči?
Rozmahel Vladimír:
Chápu smysl dodržení průřezů a rozdělení vodiče PEN. Je pravda, že výklad p.Beláně o bezprostřední nutnosti rozdělení TNC na TNS u RE je jeho vlastní , ale je třeba přiznat, že to není striktně řečeno v normě. Smysl velkého průřezu PEN je ve snaze zvýšit mechanickou pevnost a zabránit jeho přetržení a známým rizikům. Riziko přerušení PEN je dle mne u průřezu Cu10 nebo Cu6 pouze ve spojích. Pokud tedy půjdu do elměru 4x6 Cu, z elektroměru 4x6 a vedle něj provedu rozdělení na 5x6 je jedno v jaké je to vzdálenosti. Pořád budu mít stejný počet spojů na tomto vedení. Pouze se prodlouží vzdálenost vedení TNC. Pokud tedy připustíme vedení Cu6 a nebude větší počet spojů na takovémto vedení tak " rozumná délka " tohoto vedení bezpečnost nezhorší.
Jaroslav Mrázek:
Uvedený článek (v ČSN 33 2000-5-54 ed.2 čl. NA.19.2) v úvodu vymezuje platnost pro neměřené části. V dalším textu sám sebe popírá a připouští použití nižšího průřezu na vývodu z elektroměru, tedy měřené části. V bodě b) není nic o tom, že by vývod do podružného rozvaděče mohl mít průřez vodiče PEN 6mm2 Cu, ale jen že je možné provést rozdělení PEN na PE a N v nejbližším vhodném místě.
Z uvedeného mi vyplývá, že vývod od elektroměru bude buď 10mm2 Cu, nebo pokud má elektroměrový rozvaděč výstupní svorkovnici, tak od elektroměru na tuto svorkovnici může být vodič PEN o průřezu 6mm2 Cu.
Rozmahel Vladimír:
Pojem "neměřená část" rozumím jako HDV / hlavní domovní vedení / od poj.skříně k měření. Tzn. delší úsek a určuje min. průřez HDV. Nejbližší vhodné místo tak jak uvádí norma muůže být dle místních podmínek i svorkovnice v RE, nebo tak jak je doslovně uvedeno v normě, bytová rozvodnice, apod. Myslím, že v tomto případě tomu není nutno dávat takovou váhu.
Pokorný J.:
Pokud jsem správně dedukoval z diskuzních příspěvků, je pro moji dotazovanou úvahu přípustné provést odbočení z hlavního domovního přivodu 4x10 mm2 pro podružný rozvaděč, ale min. 4x6mm2, nebo přes jištění v hlavní rozvodnici 4x4 mm2(TN-C), případně 5x4mm2 po rozdělení v rozvodnici naTN-S. Umístit elektroměr na lištu z prostorových důvodu nemohu. Vodič hlavního pospojování na EPS s průřezem min. 6 mm2 a asi není podstatné, zda se přizemní svorka PE, nebo PEN(jsou propojené). Podotýkám, že se jedná o instalaci v rodinném domku. (poklona) za příspěvky.
Milan Karvánek:
Přijde mi, že to popisujete nějak zamotaně. Zkusím napsat jak by to být mělo, s tím, že jsou v zásadě možné 2 varianty a dokonce i jejich kombinace. Myslím si, že tohle je pro každého elktrikáře jako malá násobilka a není na tom co vysvětlovat (tedy elktrikářovi, prostě mu to musí!! být jasné) beru tedy váš dotaz jao laický.
1. varianta 4 vodičová TN-C : z el.měr rozvaděče jdete kabelem min. 4x10mm do první domovní rozvodnice, zde stejným kabelem můžete pokračovat (dokonce bez jištění) do další podružné rozvodnice v domě. Rozdělení na síť TN-S bude provedeno v těchto podružnách rozvodnicích.
2. varianta 5 vodičová TN-S : z el.měr rozvaděče jdete kabelem 5x???mm (hodntu ??mm určíme podle předřazeného hlavního jstiče před elektroměrem a tedy i požadovaného příkonu domu, třeba na 6mm) do první domovní rozvodnice, zde kabelem 5x???mm (hodntu ??mm určíme podle předřazeného jstiče této odbočky do podružné rozvodnice a tedy i požadovaného příkonu patra domu, třeba na 4mm) můžete napojit za jističem do další podružné rozvodnice v domě.
Rozdělení na síť TN-S bylo provedeno na výstupní svorkovnici el.měr. rozvaděče.
3. kombinace variant: od el.měr. rozv. do 1.domovní rozv. 4x10mm a z ní do 2. podružné 5x?? viz varianta 2.
Instalovat různé propojovací krabice poblíž rozvodnic, v nich provádět propojování a odbočování atp.... to se mi nejeví jako dobré profesionální řešení. Já bych to takhle osobně nikdy nenavrhoval a ani nerealizoval.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana