Vztahují se na aplikační programy PLC právní předpisy o autorských právech?

<< < (3/5) > >>

raj:
PLC program je jednoznačně dušenví vlastnictví autora. Je úplně jedno, jestli je naprogramované PLC součástí nějakého zařízení co si zákazník koupí. Disponibilní právo na SW v PLC nemá. ( samozřejmě, pokud se v této branži uživatel vyzná a má patřičné prostředí, byl bych vůl abych mu program nedal, mám klid se servisem  ;) )

Jirka Š.:
Nedávno probíhala diskuse o tom, jestli má někdo právo patentovat si základní algoritmy, používané v počítačových programech. Co by to vneslo do profese programátora (obecně) si jistě dovedete představit.
U programů pro PLC si troufám tvrdit, že se většinou skládají z oněch běžně používaných algoritmů, těžko do toho vnesete něco nového.
Moje zkušenost je, že zákazník vždy požadoval i zdrojové kódy ( a také si je zaplatil). Ale to se jednalo vždy o velké jednorázové akce se softwarem na míru.

raj:
Citace

Zajímavé, zajímavé, já tedy zásadně aplikační soft zaheslovávám
Takoví jsou nejlepší. Budiž. Po dobu záruky ať se autor k servisování aplikace třeba ujezdí... ( modemy zase tak v módě nejsou, protože manažeři mají strach z hackerů  ;D  ) Ale co po záruce ? Pokud (dnes již běžně )  jsou vyškolení provozní elektrikáři s notebooky ať si s aplikací dělají co chtějí. Zase taková moudra v programech nejsou.

Martin Novák:
U mne na firme jsem zavedl nasledovny standart:

- u jednoduchych aplikaci bez potreby uprav (treba sekvencni spinani svetel, rizeni bran) povazuju PLC s odladenym programem za blackbox nahrazujici treba serii relatek. PLC je uzamcen a zaheslovan, udrzba jej bere jako blackbox pro zdokumentovano u funkci X (priklad-pokud je sepnut koncak A a soucasne klic B, pockej 10 vterin, pak sepni motor X, pockej dalsich 10 vterin a sepni motor Y) ...

- u slozitejsich aplikaci je po dobu zaruky program v PLC zaheslovan (= kdyz mam mit za neco po dobu zaruky odpovednost, tak nedovolim aby do programu mohl zasahovat kazdy udrzbar)

- po uplynuti zaruky - pokud je zakaznik a jeho udrzba na slusne technicke urovni - odevzdavam program + dokumentaci a necham si podepsat ze davam od toho ruce pryc...

- pokud je zakaznik a jeho udrzba na urovni "radeji pomlcim",  nabidnu prodlouzeni zaruky za pomerne rozumny obnos a program v PLC zustava zahslovan...

Fakt "neni nad to",  kdyz prijedete 150 km na servis, manager po vas rve ze je to vase chyba  a ze kvuli vaseu zarizeni stoji vyroba a vy pak zjistite, ze se nejaky udrzbar hrabal v programu ve snaze zmenit nejakou casovou konstantu a rozhodil celou logiku. Nejhezci pak je, ze jaksi "neni pachatele" a ten program v PLC se asi "zmenil sam od sebe" ...

anonymní_anonym:
Citace: Zdenek Rajmont  22.08.2008, 20:54

Takoví jsou nejlepší. Budiž. Po dobu záruky ať se autor k servisování aplikace třeba ujezdí... ( modemy zase tak v módě nejsou, protože manažeři mají strach z hackerů  ;D  ) Ale co po záruce ? Pokud (dnes již běžně )  jsou vyškolení provozní elektrikáři s notebooky ať si s aplikací dělají co chtějí. Zase taková moudra v programech nejsou.

Naše firma tyto záležitosti řeší tak, že
1) v záruční době odstraníme/napravíme chyby v programu zdarma, neuježdění se je otázka řízení kvality
2) zákazník má právo nalít si tam, co chce, ale pokud jsme přivoláni k záruční opravě, a zjistíme, že je tam modifikovaný SW, tak tam nalijeme ten původní a naúčtujeme neoprávněný výjezd
3) zákazník dostane zdrojový kód a oprávnění ho modifikovat výhradně pro svou vlastní potřebu pouze v případě, že to chce, že se jedná o verzi vyvinutou právě pro něj a že si za to připlatí. Při složitějších systémech o tuto option obvykle zájem mají.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana