Vztahují se na aplikační programy PLC právní předpisy o autorských právech?

<< < (2/5) > >>

sniper76:
Pane Karvánek, nechci vám brát iluze, ale jako váš zákazník, bych s vaším přístupem spokojen rozhodně nebyl. O tom jak bude rozvaděč vybaven, co bude řešeno přes PLC a co přes relátka, o tom rozhoduje investor. Každá slušná firma vyjde zákazníkovi vstříc a udělá to tak, jak zákazník chce. Následné opravy a tím způsobené výpadky a přerušení výroby mu vy určitě nezaplatíte. Pokud si dnes někdo objedná PLC tak je prznění do takovéhoto rozvaděče vložit reléovou logiku. Relé jen pro spínaní některých výstupů.

Libor Studený:
Moc  (poklona)  všem za Vaše názory a odpovědi. Jen mne trochu zaráží fakt, že i když koupím zařízení s PLC, tak i po uplynutí záruční doby nemohu sám provést úpravu aplikačního programu PLC a musím o jeho úpravy požádat autora programu. Bohužel, asi je to tak, mohu program užívat ale nejsem jeho vlastníkem, i když jsem zařízení s PLC koupil. Je to stejné jako když koupím program do PC - koupím jen "právo" k jeho užívání, ale vlastní program jsem tím nekoupil.
Jediné, co mohu udělat je celý program vymazat a vytvořit sám nový program. Ideálním řešením je koupit od dodavatele zařízení zdrojový kód programu k PLC a tím vlastně koupit autorská práva ? (ale většina dodavatelů asi nebude ochotna zdrojový kód prodat). Ochota prodat zdrojový kód programu může být argument při výběru dodavatele zařízení. Požadavky na úpravy programů PLC jsou poměrně časté a vyplývají z provozu zařízení. Bohužel u programů do PC mám jako uživatel většinou možnosti jeho nastavení, ale u programů do PLC jsou tyto možnosti nastavení velmi omezené a úpravy programů jsou často nezbytné.
Příklad: někdy je potřeba pouze změnit čas prodlevy a není uživatelský přístup k tomuto parametru. A pro změnu času prodlevy žádat autora programu ? A co když autor programu záměrně k tomuto parametru neumožní uživatelský přístup, aby si zajistil práci po celou dobu životnosti zařízení ? Další důvod pečlivě vybírat dodavatele zařízení. Asi není problém, když koupím např. pračku řízenou PLC, tam do programu nikdo nemusí zasahovat ale když PLC řídí strojní zařízení třeba čerpací stanici, pak už to problém je.
Jsem rád, že jsem o tomto tématu mohl diskutovat, možná tato debata bude prospěšná i ostatním technikům v oboru elektro, kteří se setkají s provozováním PLC. Díky za možnost diskusí zdarma na Elektrika.cz !

Bartoška Milan:
Řešením také je sjednání souhlasu s případnými změnami programu v PLC při zadání zakázky.

Ovšem z mojí osobní zkušenosti bych žádné změny nědělal, leda že by mi dodavatel poskytl i řádnou programovou dokumentaci (alespoň ve formě komentovaného výpisu).
Programy pro PLC (snad s výjimkou tzv. chytrých relé) jsou poměrně složité a bez komentářů, které si tam autor ponechává (aby i za rok věděl, proč to tak dělal) je důkladné prostudování programu dosti časově náročné. A dělat změny bez důkladné znalosti (byť jen "pouhé" prodloužení nějakého času) nemusí v souvislostech programu dopadnou dobře. O tom by mohla vyprávět řada programátorů, kteří byli nuceni u odběratele pozměnit program napsaný kolegou (v dodavatelské firmě).

Hynek Havliš:
Jak jsem o tom diskutoval s kolegy, tak okopírovat program je nezákonné, ale když ho přepíšu s tím, že ho u pravím (použiji jiná symbloická jména proměnných, "trochu přeházím instrukce",  jiné adresy fyzických I/O atd.),  tak pak se to prakticky postihnout nedá.

Martin Novák:
Citace: Hynek Havliš  22.08.2008, 09:53

Jak jsem o tom diskutoval s kolegy, tak okopírovat program je nezákonné, ale když ho přepíšu s tím, že ho u pravím (použiji jiná symbloická jména proměnných, "trochu přeházím instrukce",  jiné adresy fyzických I/O atd.),  tak pak se to prakticky postihnout nedá.

Pak je tu ale otazka, zda neni snadnejsi ten program rovnou napsat, nez takhle blbnout.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana