Vztahují se na aplikační programy PLC právní předpisy o autorských právech?
Libor Studený:
Vztahují se na aplikační programy PLC právní předpisy o autorských právech?
Je možné zdarma použít (okopírovat) zapojení např. rozběhu el. motoru nebo je řešení chráněno autorským právem ? Jsou aplikační programy PLC "Freeware" (forma distribuce software, která ponechává autorovi autorská práva, ale volně zpřístupňuje plně funkční software ostatním bez poplatků) ? Má právo dodavatel zabezpečit tento aplikační program heslem a tím znemožnit přístup provozovateli zařízení (i po uplynutí záruční doby) ? Přechází vlastnictví aplikačního programu na investora (provozovatele), pokud zařízení s PLC koupí jako celek ? K aplikačnímu programu PLC jako zástupce provozovatele jsem nikdy od dodavatele neobdržel žádné licenční ujednání o jeho užívání ani jiný doklad o nabytí (ve faktuře od dodavatele není aplikační program PLC uveden).
Podle mého názoru, pokud koupím zařízení, ve které je instalováno PLC, pak jsem se zařízením koupil i aplikační program a mohu si s ním dělat, co chci (pouze poruším záruční podmínky), ale nevím, jestli mám správný názor.
Nová doba přináší nové problémy, éra relé je už nenávratně pryč, dnes samé PLC...
dolac:
Zaujímavá otázka. Nemám to overené, ale osobne si myslím, že so software pre PLC by to malo byť podobné ako s ostatným software, teda že sa naň vzťahujú autorské práva. Pochybujem, že je to freeware. Software môžete teda používať iba vo Vašom PLC a nemôžete ho používať u ďalších zariadení.
Milan Karvánek:
Zajímavé, zajímavé, já tedy zásadně aplikační soft zaheslovávám a nikomu jeho úpravy ani převzetí neumožňuji. Vede mě k tomu hlavně to, že zákazník si objednává řídicí rozvaděč s jasně požadovanou funkčností, jestli jí dosáhnu klasickým prodrátováním nebo softvérově, nebo kombinací obého je můj problém. Já garantuji funkčnost celku, zásahy provozovatele do softu ani do zapojení nejsou žádoucí, na takto upraveném řídicím rozvaděči již nemohu zaručit ani plnou funkčnost ani spolehlivost a ni jakékoli další záruky.
Vy kupujete PLC s funkčním softem, pokud vše funguje podle objednávky nemáte důvod do toho zasahovat, pokud potřebujete úpravu softu, měl byste jí jako placenou službu od dodavatele obdržet. Také můžete soft vymazat a napsat si tam aplikaci svojí, samozřejmě s rizikem, že ztrácíte záruku na celek. Jsopu i PLC, které se po neoprávněném pokusu o změnu softu zablokují. Odblokování je možné jen u výrobce mimo ČR, cena odblokování se blíží nákupu nového PLC. :)
anonymní_anonym:
Citace: Libor Studený 21.08.2008, 19:21
Mám dotaz - vztahují se na aplikační programy PLC právní předpisy o autorských právech ?
Autorským zákonem (121/2000 Sb.) http://business.center.cz/business/pravo/zakony/autorsky/ jsou chráněna autorská díla. Konkrétně § 2 čl. (2) říká "Za (autorské) dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem. Databáze, která je způsobem výběru nebo uspořádáním obsahu autorovým vlastním duševním výtvorem a jejíž součásti jsou systematicky nebo metodicky uspořádány a jednotlivě zpřístupněny elektronicky či jiným způsobem, je dílem souborným. Jiná kritéria pro stanovení způsobilosti počítačového programu a databáze k ochraně se neuplatňují." Takže program v PLC autorským dílem je.
Je možné zdarma použít (okopírovat) zapojení např. rozběhu el. motoru nebo je řešení chráněno autorským právem?
Pokud jde o hardwarové zapojení, to autorským zákonem chráněno není (může však být předmětem vynálezu nebo průmyslového vzoru). Ochrana programu viz výše.
Jsou aplikační programy PLC "Freeware" (forma distribuce software, která ponechává autorovi autorská práva, ale volně zpřístupňuje plně funkční software ostatním bez poplatků)
Pokud nemáte s autorem licenční smlouvu v takovémto smyslu, tak to freeware není.
Má právo dodavatel zabezpečit tento aplikační program heslem a tím znemožnit přístup provozovateli zařízení (i po uplynutí záruční doby)?
Ano, má. Odstranění takové ochrany z Vaší strany je neoprávněným zásahem do autorských práv (§ 43).
Přechází vlastnictví aplikačního programu na investora (provozovatele), pokud zařízení s PLC koupí jako celek?
Na kupujícího přechází právo dílo (program) užívat, pokud licenční smlouva nestanoví něco jiného. Nestanoví-li smlouva, ke kterým jednotlivým způsobům užití díla nebo k jakému rozsahu užití se licence poskytuje, má se za to, že licence byla poskytnuta k takovým způsobům užití a v takovém rozsahu, jak to je nutné k dosažení účelu smlouvy.
K aplikačnímu programu PLC jako zástupce provozovatele jsem nikdy od dodavatele neobdržel žádné licenční ujednání o jeho užívání ani jiný doklad o nabytí (ve faktuře od dodavatele není aplikační program PLC uveden).
Autorský zákon § 46 odst. (4) praví "Smlouva vyžaduje písemnou formu, poskytuje-li se licence jako výhradní." To není váš případ.
Podle mého názoru, pokud koupím zařízení, ve které je instalováno PLC, pak jsem se zařízením koupil i aplikační program a mohu si s ním dělat, co chci (pouze poruším záruční podmínky), ale nevím, jestli mám správný názor.
Jak plyne z výše uvedeného, tento názor není v souladu s Autorským zákonem.
anonymní_anonym:
Podle mého názoru, pokud koupím zařízení, ve které je instalováno PLC, pak jsem se zařízením koupil i aplikační program a mohu si s ním dělat, co chci (pouze poruším záruční podmínky)
Ještě drobný doplněk ke změnám programu. Trochu se liší česká úprava
§ 51 Omezení nabyvatele licence
Nabyvatel nesmí upravit či jinak měnit dílo, jeho název nebo označení autora, ledaže bylo sjednáno jinak, nebo jde-li o takovou úpravu či jinou změnu díla nebo jeho názvu, u které lze spravedlivě očekávat, že by k ní autor vzhledem k okolnostem užití svolil; ani v takovém případě nabyvatel nesmí dílo nebo jeho název změnit, pokud si autor svolení vyhradil i pro tyto změny a nabyvateli je taková výhrada známa. To platí obdobně i při spojení díla s jiným dílem, jakož i při zařazení díla do díla souborného.
od slovenské úpravy
§ 26 Rozmnožovanie a zmena počítačového programu
(1) Oprávnený nadobúdateľ rozmnoženiny počítačového programu môže bez súhlasu autora alebo iného nositeľa práv zhotoviť rozmnoženinu tejto rozmnoženiny počítačového programu alebo vykonať na nej úpravu, alebo preklad, ak je takáto rozmnoženina, úprava alebo preklad nevyhnutný na
a) prepojenie počítačového programu s počítačom na účel a v rozsahu, na ktorý bol nadobudnutý, vrátané oprav chyb v počítačovom programe...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana