Je správné jištění třífázové sklokeramiky třemi jednofázovými jističi?

<< < (8/10) > >>

Richard Mottl:
Pane Jíra.
Kdybych byl dodavatelem zařízení a dostal bych tuto otázku od zákazníka, doplat bych se výrobce, prodejce zařízení. Přece výrobce, prodejce dává záruku na výrobek pokud jsou splněny podmínky, které uvádí tj. i připojení prodávaného zařízení. Někdy se tomu vyhýbají tím, že nechávají potvrzovat záruční listy ztv. odbornou firmou o připojení a revizi Pozn: tím nesnižuji odborné fimy!! Jen bych si rýpl lehce do dodavatelů kuch.linek, jak jejich odborníci připojují el.zařízení. To je někdy lahůdka!
Můj názor: Pokud je sklokeramická deska napájena samostatně bez el.trouby (jinak se napájí pouze el.trouba a sklokeramika se připojí dodávanými kabely s konektory výrobcem např.SIEMENS, mám doma) je možné ji napájet třemi samostatnými jističi. Je nutné ovšem mít možnost odpojit tento spotřebič prvkem, vypínačem, který zabezpečí odpojení všech tří fází najednou a nejlépe i vodiče "N",  pro demontáž nebo opravu zařízení! Tak se může dát vypínač vedle jističů nebo použít vypínač u spotřebiče.  Osobně jsem to vyzkoušel, pravda jen na mém výrobku!! Závěr, takové zapojení je možné a záleží na výrobci, prodejci co si dá do podmínek! PS: Když jsem se ptal prodejce na podobný případ jak zapojit bazén  dovoz "KANADA" nebyl schopen nic říci. Byl to prostě obchodník!?

Jan Němec:
Ještě jsem se nesetkal se sporákem, co se používají v domácnostech, včetně těch se sklokeramickou deskou, kde by jednotlivé plotýnky či trouba byly zapojeny třífázově nebo mezi 2 fáze na sdružené napětí. Každá část sporáku (plotýnka nebo trouba) bývá zapojená jednofázově. Když bude některá fáze bez napětí, nepůjde nějaká část vůbec, případně se nerozsvítí displej. Také souhlasím, že v případě oddělených jističů pro jednotlivé fáze je nutný vypínač (nejspíš sporáková kombinace).

Marián Nomilner:
To: KosinaNeviem, ako v ČR ale na Slovensku podľa platnej STN 33 2000-5-52 (ktorá čiastočne nahrádza STN 34 1020) nemôžem s Vami úplne súhlasiť. V norme sa totiž hovorí:Do združeného obvodu sa musí zaradiť spínač, stýkač a pod.,  ktorým sa môžu súčasne vypnúť všetky krajné vodiče združeného obvodu, a až za týmto prístrojom sa môžu vypínať jednotlivé fázy.Čiže pri 1-fázových ističoch túto podmienku tzv. sporáková kombinácia nesplní! Podľa uvedeného znenia normy najprv vypínač (stýkač) - v rozvádzači a až potom 1-fázové ističe. Sporáková kombinácia slúži potom ako hlavný vypínač sporáka (je to praktické pri údržbe alebo oprave spráka). Ak sa priamo použije 3-fázový istič, odpadne nutnosť samostatného vypínača v rozvádzači, čo má však negatívny dopad pri poruche napr. jedného vyhrievacieho telesa, keď istič vypne všetky 3 fázy.

Marián Nomilner:
To: KosinaNeviem, aké má znenie príslušná norma v ČR, ale na Slovensku v národnej prílohe NA.3.2 STN 33 2000-5-52 (norma čiastočne nahrádza STN 34 1020) sa píše:Do združeného obvodu sa musí zaradiť spínač, stýkač a pod.,  ktorým sa môžu súčasne vypnúť všetky krajné vodiče združeného obvodu, a až za týmto prístrojom sa môžu vypínať jednotlivé fázy.Čiže pri použití 1-pólových ističov sporáková kombinácia túto podmienku nesplní! V rozvádzači musí byť preto najskôr zapojený 3-pólový vypínač (stýkač) a až potom 1-pólové ističe. Sporáková kombinácia v tomto prípade bude slúžiť iba ako vypínač, ktorý sa uplatní najmä pri údržbe, oprave a pod. samotného sporáka.V prípade použitia 3-pólového ističa samozrejme nebude nutné použiť predradený vypínač. V prípade poruchy na jednej fáze však istič vypne všetky 3 fázy, čo je z praktického hľadiska zase nevýhodné.

Marián Nomilner:
Ospravedlňujem sa za 2 takmer rovnaké príspevky - išlo o technické nedorozumenie. Inak správne malo byť uvedené, že norma čiastočne nahrádza STN 34 1050 a nie STN 34 1020. Ďakujem za pochopenie.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana