Je v současné době nějaká platná norma ČSN na revizi antistatické podlahy?

<< < (11/14) > >>

Zdeněk Antonín Zeman:
Nemohu si pomoci, ale nabyl jsem dojmu, že největší problém je, že nevíme, k čemu podlahy na operačních sálech, rentgenových místnostech apod. vlastně jsou. Myslím, že existují dva pohledy:
1. Podlaha slouží k ochraně před úrazem elektrickým proudem nevodivým okolím (dle ČSN 33 2000-4-41 ed.2),  kde v článku C.1.5 se udává, že odpor izolačních podlah nesmí být menší než 50 kohm, kde jmenovité napětí instalace nepřekračuje 500 V. Horní hranice není dána, protože z principu čím větší odpor, tím lépe.
2. Podlaha slouží k potlačování elektrostatick ých nábojů (dle ČSN EN IEC 61340-6-1),  kde v článku  5.6.2.2.3 se udává hodnota v mezích 10 kohm až 100 Gohm. Tady jsou určeny meze, protože pod 10 kohm se stává podlaha vodivá a nad 100 Gohm izolační.
Tak teď nevím, jaké hledisko uplatnit.

Kamil Novák:
Citace: Zdeněk Antonín Zeman  08.10.2024, 15:04

Nemohu si pomoci, ale nabyl jsem dojmu, že největší problém je, že nevíme, k čemu podlahy na operačních sálech, rentgenových místnostech apod. vlastně jsou...

Ale samozřejmě že víme (tedy alespoň někteří) proč v některých místnostech pro lékařské účely antistatické nebo staticky vodivé podlahové krytiny používají.
Jiný důvod je u vámi zmiňovaných oper. sálů a jiný v těch RDG vyšetřovnách ...

Když chce ten vámi zmiňovaný revizní technik posuzovat podlahy, tak by si měl problematiku dostudovat.  (norm) 

Pozn.: ta dolní mez mezi vodivou a polovodivou krytinou není ani 10, ani 50, ale opravdu 100 kOhm.  ;-)

František Šohajda:
Citace

Myslím, že existují dva pohledy:
1. Podlaha slouží k ochraně před úrazem elektrickým proudem nevodivým okolím (dle ČSN 33 2000-4-41 ed.2),    kde v článku C.1.5 se udává, že odpor izolačních podlah nesmí být menší než 50 kohm, kde jmenovité napětí instalace nepřekračuje 500 V. Horní hranice není dána, protože z principu čím větší odpor, tím lépe.

Na op. sálech a RTG je tento článek normy úplně mimo! (dance)
Tam se toto nikdy nepoužívá.Vidí m to porvé v životě,že to někdo napíše ?
Jedna podmínka-nesmí být v místosti žádný ochranný vodič?? Víte, kolik je na sálech ochraných vodičů??
Přímo "pavučiny"....
To jste úplně mimo!!

Radim Strycharski:
Citace: Kamil Novák  08.10.2024, 09:25

Ale vždyť jsem vám citoval pasáž z Předmluvy...  (norm) To, že tam není explicitně uvedeno "neplatí pro instalace" je sice pravda, ale má to stejnou logiku, jako že tam není uvedeno např."neplatí pro vzducholodě".

Nedělejme z toho kovbojku. V předmluvě jsou uvedeny výrobky, v rozsahu platnosti zařízení, produkty a vlastnosti technologie.  Je to norma na opatření, což není jenom konstrukce výrobku před uvedením na trh, ale i jeho použití po uvedení na trh ve vztahu s jinými výrobky.

Citace: Kamil Novák  08.10.2024, 09:25

Ve zdravotnictví se pohybuji 30 let. O případu, kdy by iniciátorem zahoření byl statický náboj nevím. Ale samozřejmě nemohu vědět všechno. Můžete dát odkaz na takový případ?

Už je to dávno a je taková ta zpráva ráno z internetu, kterých je 365 v roce. Je to jedno. Pan Šohajda to zřejmě taky zaznamenal a zřejmě to bylo jinak, protože média to obvykle umí "odborně" překroutit.

Citace: Zdeněk Antonín Zeman  08.10.2024, 15:04

Nemohu si pomoci, ale nabyl jsem dojmu, že největší problém je, že nevíme, k čemu podlahy na operačních sálech, rentgenových místnostech apod. vlastně jsou.  

Přesně, taky mě to napadlo. Tazatel (vlastně Vy) oživil staré téma podnětem z měření rentgenového sálu, mezitím se tady handrkujeme, jestli na to norma je nebo není, a nikdo tady nezmínil (což je pro tu otázku normy klíčové),   proč se vlastně ve zdravotnictví zřizují a měří antistatické podlahy. Protože jestli je to podle bodu d) kapitoly 5 normy 60079-32-1, tak je téma vyřešeno.  

Kamil Novák:
Citace: Radim Strycharski  08.10.2024, 20:05

Nedělejme z toho kovbojku. Je to norma na opatření, což není jenom konstrukce výrobku před uvedením na trh, ale i jeho použití po uvedení na trh ve vztahu s jinými výrobky.
Můžete uvést ve které pasáži ČSN CLC/TR 60079-32-1 je to napsáno? Asi máme každý jiný výtisk...

Už je to dávno a je taková ta zpráva ráno z internetu, kterých je 365 v roce. Je to jedno. Pan Šohajda to zřejmě taky zaznamenal a zřejmě to bylo jinak, protože média to obvykle umí "odborně" překroutit.
Až dodnes jsem žil v domnění, že Elektrika.cz je portál odborníků, kteří se neopírají o zvěsti JPP (jedna paní povídala)... 

...a nikdo tady nezmínil (což je pro tu otázku normy klíčové),  proč se vlastně ve zdravotnictví zřizují a měří antistatické podlahy. Protože jestli je to podle bodu d) kapitoly 5 normy 60079-32-1, tak je téma vyřešeno.
Třeba proto, že vn generátory (pro napájená rentgenek) pracují s napětím 60-80kV a pacienti jsou při tom v kontaktu s potenciálem země?
A jak už jsem uváděl, ČSN CLC/TR 60079-32-1 je v tomto případě naprosto "mimo mísu".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana