Je v současné době nějaká platná norma ČSN na revizi antistatické podlahy?
Kamil Novák:
Citace: Radim Strycharski 07.10.2024, 18:30
ČSN CLC/TR 60079-32-1
Obávám se, že tuto normu, pro zjištění svodového odporu položené podlahové krytiny, v praxi použít nelze. :(
Nakonec je to uvedeno již v Předmluvě. Jde o obecný návod pro výrobky ... v prostorech s nebezpečím výbuchu.
Navíc zde uváděná min. rezistivita 1 MOhm je naprosto mimo realitu.
Radim Strycharski:
Tato norma je oficiální náhradou za ČSN 33 2030. Nevidím tam explicitní uvedení, že platí jen pro výrobky a pro instalace ne. Když vezmu za příklad zdravotnictví, kde jsem se občas z médií dozvěděl, že uhořel nějaký pacient v důsledku statické elektřiny, tak tato norma zřejmě bude relevantní pro takový prostor, když v něm může zahořet nebo bouchnout s fatálním následkem. Podobně pro další pracoviště, kde může dojít k potížím v důsledku elektrostatick ého šoku, který tato norma řeší. Pokud budu mít elektronickou ústřednu zabezpečovacíh o zařízení, tak vím, že tuto normu použít nemám (nemusím), protože to mám popsáno v kapitole 5. Co se týče 1MOhm, tak u toho čtu, že je to hodnota vyhovující pro všechny případy, ale že se má zohlednit individuálně každý případ a že vyhovující hodnota může být v intervalu 1Tohm až 1Mohm. Takže v čem je problém?
František Šohajda:
Citace
kde jsem se občas z médií dozvěděl, že uhořel nějaký pacient v důsledku statické elektřiny,
Ono to tak pravda není,stejnou situaci jsem řešil před cca 8 roky...Chyba personálu v používání elektrod na jedno použití !
Ono i "nová" 710 je trochu na vodě.Pokud se na RTG nedělá s hořlavinou,podlaha nemusí být-toť řečeno projektantem?.....
Ve staré normě bylo vysloveně určeno kde má být a bylo to bez diskuze!
Sama podaha je k ničemu s dobrými parametry,podkud se nepoužívá sada věcí kolem (anti-obuv,anti-prádlo,anti-úprava podlahy uklízečkou...a td..)
Měl jsem dotaz na TIČR když byla norma zrušena a náhrada není ,podle čeho se mám řídit? Odpověď podle staré normy-nic tím nepokazím!!(Bylo to na rozvodny vysokého napětí)
Kamil Novák:
Citace: Radim Strycharski 08.10.2024, 08:24
Tato norma je oficiální náhradou za ČSN 33 2030. Nevidím tam explicitní uvedení, že platí jen pro výrobky a pro instalace ne.
Ale vždyť jsem vám citoval pasáž z Předmluvy... (norm) To, že tam není explicitně uvedeno "neplatí pro instalace" je sice pravda, ale má to stejnou logiku, jako že tam není uvedeno např."neplatí pro vzducholodě".
Když vezmu za příklad zdravotnictví, kde jsem se občas z médií dozvěděl, že uhořel nějaký pacient v důsledku statické elektřiny, tak tato norma zřejmě bude relevantní pro takový prostor, když v něm může zahořet nebo bouchnout s fatálním následkem.
Ve zdravotnictví se pohybuji 30 let. O případu, kdy by iniciátorem zahoření byl statický náboj nevím. Ale samozřejmě nemohu vědět všechno. Můžete dát odkaz na takový případ?
Co se týče 1MOhm, tak u toho čtu, že je to hodnota vyhovující pro všechny případy, ale že se má zohlednit individuálně každý případ a že vyhovující hodnota může být v intervalu 1Tohm až 1Mohm. Takže v čem je problém?
Až si zkusíte změřit jednu jedinou podlahu (která je zhotovena správně), tak zjistíte, že 1 MOhm (a výš) je naprostý nesmysl a nelze ho dosáhnout.
Proto není ta dolní hranice (pro disipační podlahy) 1MOhm, ale 100 kOhm.
Kamil Novák:
Citace: František Šohajda 08.10.2024, 08:35
Sama podaha je k ničemu s dobrými parametry,podkud se nepoužívá sada věcí kolem (anti-obuv,anti-prádlo,anti-úprava podlahy uklízečkou...a td..)
Přesně tak. Byl jsem několikrát u toho, když se řešil problém ohledně "statiky".
A vždy byl závěr takový, že příčina byla v nevhodném oblečení a obuvi personálu.
Citace: František Šohajda 08.10.2024, 08:35
Měl jsem dotaz na TIČR když byla norma zrušena a náhrada není ,podle čeho se mám řídit? Odpověď podle staré normy-nic tím nepokazím!!(Bylo to na rozvodny vysokého napětí)
Ohledně rozvoden vn nic nevím, ale v případě zdravotnictví je to tak, že si provozovatel má nechat vypracovat Analýzu rizik (podobně jako u hromosvodů).
Když usoudí, že riziko spojené se statickou elektřinou je pro něho přijatelné, tak podlahu mít nebude.
Ale je to pak na jeho zodpovědnosti, když se ukáže, že se mýlil... :(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana