Kolik 400V (16A) zásuvek je možné zapojit na jeden 3f jistič a jaký kabel k tomu musí být?
Karel Popp:
Jakáko-li redukce zástrčka -kabel -zásuvka je dle ČSN 34 0350 §3524 nepřípustná.
Jaroslav Hasala:
To Beláň:
Podle mého názoru je podstatné právě odjištění, nikoliv jmenovitý proud použité zásuvky. Pokud někdo potřebuje provést výměnu jističe, musí si ověřit, jestli je to možné z hlediska jmenovitého proudu použitých přístrojů, i z hlediska max. dimenze vodičů, aspoň takto by to mělo být podle mě - obecně, ve všech případech.
To Popp:
Určitě si nemyslím, že redukce např. 5P/4P je vyloženě v rozporu s ČSN. Při dodržení určitých zásad - správná dimenze vodičů, stejný jmenovitý proud nebo "menší na větší" - tj. např. vidlice 16A na zásuvku 32A, podle mého názoru není žádným způsobem ohrožena bezpečnost.
Nehledě na to, že různé redukce se prostě používat budou, protože je to většinou nejjednodušší řešení, zřejmě každý elektrikář už nějakou redukci vyrobil.
Nedávno jsem vyrobil redukci s vidlicí 400V/32A/5P a kombinovanou zásuvkou 32A/4P + zásuvka 230V. Zásuvka 230V je vestavěná do zás 400V, odjištěná pojistkou.
Zajímalo by mě názory RT na toto řešení.
Připomínám, že na různých strojích, zejména ve stavebnictví, jsou vidlice nebo přívodky 400V/32A/4P stále nejpoužívanějš í.
Otakar Dosbaba:
No a obráceně, např. kabelová vidlice 63A/4p na spojku 63A/5p pro případ, že potřebuji ve starším kulturáku připojit světelnou aparaturu na zásuvku 3L+PEN. Prostě, bez redukce to fakt někdy nejde.
Miroslav Bardoděj:
Moji rodiče bydlí na venkově, táta příležitostně pracuje s dřevem. Od malička jsem svědkem stěhování různých třífázových spotřebičů (nejčastěji různé cirkulárky, míchačky, vesměs domácí výroba) a připojování někde, kde je potřeba něco dělat.
V současnosti úvahu připadá výskyt a použití těchto zásuvek:
Stará keramická oválná, 25 A, 4 póly
Kulatá, 16A, 4 i 5 pólů
Kulatá, 32A, 4 i 5 pólů
Dále je velmi častým jevem použití prodlužovačky od různě vzdálené zásuvky.
Všechny třífázové spotřebiče, co mají rodiče doma, jsem předělal na 5-ti pólové zástrčky 32 A. (Źádný spotřebič takový proud neodebírá, většinou je to do 10 A.) Dále jsem všude osadil zásuvky 32 A, 5 pólů, pokud možno ve dvojici vedle sebe, každou s jiným sledem fází. Pro případ připojevání spotřebiče se 4 pólovou zástrčkou jsem ponechal i 4 pólovou zásuvku. Pro případ cestování (spotřebiče) jsem vyrobil různé redukce, z nižšího jmenovitéjo proudu na vyšší a naopak. Dále ze 4 pólové zástrčky na 5-ti pólovou zásuvku. Všechny redukce jsou z dostatečně dimenzovaného ohebného kabelu, jsou použity dutinky, kabely jsou pečlivě připevněné proti vytržení a je to (v mezích možností) zabezpečené proti vnikání vody. Kombinací maximálně dvou redukcí za sebe lze dosáhnout připojení čehokoliv kdekoliv.
Je možné, že to není úplně v souladu s normou. (Abych zabránil otci v připojování jednofázové zástrčky 230V do zásuvky 380V 25A - keramická oválná, udělal jsem mu i redukci 3F zástrčka ... 1F zásuvka. Takhle mám zajištěno, že bude připojen i kolík 1F zástrčky.)
A všechno se mi to pořád zdá lepší, než když otec a jeho kamarádi vezmou do ruky šroubováky a začnou vyměňovat vidlice nebo zásuvky (pamatuju z mládí). Dále stojím nohama na zemi a je mi jasné, že prostě není síly, která by zabránila používání starých (jakási celokovová vrtačka z 50.let), nebo doma vyrobených spotřebičů, jako jsou cirkulárky, míchačky, svářečky, kompresory, ... I tak, při postupných modernizacích a při zmíněném sjednocení 3F zásuvek neustále slýchám, proč zbytečně vyhazuju peníze za nové věci, když předtím to fungovalo také.
Toto je prostě obraz velmi početné skupiny uživatelů elektrické energie. A to jsou i rodiny, kde nikoho elektrikářsky vzdělaného se zodpovědným přístupem nemají.
Karel Popp:
TO Hasala:
Redukce ano, ale ne jako prodlužovací přívod.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana