Kolik 400V (16A) zásuvek je možné zapojit na jeden 3f jistič a jaký kabel k tomu musí být?

<< < (3/10) > >>

Ivo Strasil:
Má tohle opatření aspoň lehce smysl? Vždyť jediné, co se může stát, bude vyhození jističe. Takže pokud mám hlavní jistič 25A (tj. 16A 3F za ním),  tak mohu nainstalovat jenom 16A zásuvku, aby si někdo nemyslel, že z 32A zásuvky by mohl odebírat 32A? On by to rychle pochopil... A radši tedy nechat lidi používat místo zásuvky odpovídající používaným vidlicím nějakou pochybnou redukci? (víte sami, jak to dopadá...)
btw. A co když spojím těch zásuvek třeba pět paralelně, nebude to tedy mást uživatele, že nemůže odebírat jmenovitý proud ze všech současně?

Ivo Strasil:
Má tohle opatření aspoň lehce smysl? Vždyť jediné, co se může stát, bude vyhození jističe. Takže pokud mám hlavní jistič 25A (tj. 16A 3F za ním),  tak mohu nainstalovat jenom 16A zásuvku, aby si někdo nemyslel, že z 32A zásuvky by mohl odebírat 32A? On by to rychle pochopil... A radši tedy nechat lidi používat místo zásuvky odpovídající používaným vidlicím nějakou pochybnou redukci? (víte sami, jak to dopadá...)
btw. A co když spojím těch zásuvek třeba pět paralelně, nebude to tedy mást uživatele, že nemůže odebírat jmenovitý proud ze všech současně?

Štefan Beláň:
To: Strasilnevím co myslíte tím "pochybnou redukci?". Možná, že nějaké pochybné redukce vyrábíte osobně? Já s tím problém nemám a domnívám se, že i většina elektrikářů. Je to naprosto legální a z hlediska řemesla naprosto čisté.Nikdo vám nebrání použít zásuvku 32A a jistit ji jenom 10A. O to tu vůbec nejde. Jde o to, že se nesmí jistit společným jističem zásuvky  různých  jmenovitých hodnot.Pokud budu uvažovat jako Vy, že se nic neděje když použiju různé zásuvky, dovedu živě představit, jak lehce dojde k výměně jističe za vyšší jmenovitou hodnotu při zjištění, že ona zrovna používaná zásuvka 32A je jištěna jen 16A a tak vyměním jistič za 20-32A dle potřeby. Málokoho napadne, že by rozvod obsahoval také zásuvky 16A. PS: Pokud použiju v instalaci  zásuvku 32A musí být přívodní vedení dimenzované na hodnotu 32A a to  i přesto, že jištění je jen třeba 6A.  

Miroslav Bardoděj:
... Pokud použiju v instalaci  zásuvku 32A musí být přívodní vedení dimenzované na hodnotu 32A a to  i přesto, že jištění je jen třeba 6A ...

Docela by mě zajímalo proč ? Vždyť je to stejná situace, jako když ke klasické domovní 16-ti ampérové zásuvce položím kabel 1,5 Cu a připojím to na 10A jistič.

Stanislav Pavézka :
Pokud by to bylo tak jak uvádíte,muselo by dnes několik tisíc domácností předělat elektroinstala ci.Dle mého názoru je nutné,aby
jmenovitý proud zásuvky byl stejný ,nebo vyšší než předřazené jištění v rozvaděči.Poku d ČSN uvadí to co tvrdíte,musí se změnit,nemá to logiku.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana