Lze přeznačit hnědou žílu u kabelu na modrou?
Jaroslav Ferst:
humorné, dokud neplatím za spoustu zbytečné vaty okolo. Vždyť se to rozhodování zase smrsklo na jednu tabulku předepsaných barev :)
Štefan Beláň:
To: Hasala, souhlasím s Vámi a určitě bych nepožadoval vysekání kabelu. Použil bych úlevy dané pro staré a nové značení, s možností přeznačení podle zásad pro přeznačování. Nechtěl bych ale vyvolat dojem, že souhlasím s tím, že když nebude ve skladu kabel 3C tak použiji kabel 3B. To určitě ne. U nových instalací by tento případ neměl nastat. Pokud ano, tak jenom výjimečně při neúmyslném přehmátnutí.
Jaromír Miklík:
I já jsem vznesl tento dotaz na IN-EL.
Odpověď kterou jsem obdržel, zasílám.
K Vašemu dotazu sdělujeme, že takové případy přeznačení jsou známy. Opíraly se o ustanovení ČSN 34 0165:1972, které stejně, jako umožňovalo použít modrou žílu jako fázovou v případě, kdy obvod neobsahoval střední vodič, umožňovalo i opačné přeznačení, tzn. vodiče hnědé barvy modrou barvou, v případě, kdy obvod střední vodič obsahoval a vodič modré barvy nebyl v kabelu k dispozici. I když tato možnost není v současné normě ČSN 33 0165:1992, která ČSN 34 0165:1972 nahradila, výslovně uvedena, akceptovalo se v některých případech takové přeznačení jako možnost opačná k možnosti využití vodiče s modrou barvou izolace jako fázového vodiče. Tato možnost je uvedená v čl. 3.2.2 ČSN EN 60446: 2000 (i předchozích ČSN IEC 446 z let 1992 a 1997, které rovněž z podstatné části nahradily ČSN 34 0165:1972).
Miloslav Janoušek:
Jestli dobře počítám,tak šest norem kvůli takové maličkosti.Kol ik asi mohou stát?Zapomněl jsem ještě na několik norem co uvádí pan Beláň.Jsem z toho rozpačitý.
Miloslav Janoušek:
Jestli dobře počítám,tak šest norem kvůli takové maličkosti.Kol ik asi mohou stát?Zapomněl jsem ještě na několik norem co uvádí pan Beláň.Jsem z toho rozpačitý.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana