Lze přeznačit hnědou žílu u kabelu na modrou?
:
Lze přeznačit hnědou žílu u kabelu CYKY 3B*2,5 na modrou (3C*2,5)?
A jak je to s přeznačováním u ostatních barev?
Jaroslav Hasala:
Normy ČSN jsou v tomto nejednoznačné.
V tomto případě to po podle mého názoru přeznačit lze. Přeznačení musí být jasné, nezaměnitelné a trvanlivé. Celkem se na to osvědčily smršťovací bužírky.
Nesmí se přeznačovat pouze zeleno/žlutý vodič.
Samozřejmě, vždy je lepší tomuto předejít, než to dodatečně řešit. Nabídka kabelů, šňůr a vodičů pro obvyklé použití je určitě dostatečná.
Josef Hejduk:
To: Knedlík
Toto byla otázka na přezkoušení, koupil jsem si kvůli tomu ČSN EN 60446 a tam píší toto:
čl.3.2.2. - Neutrální a střední vodič *
Pokud obvod obsahuje barevně označený neutrální nebo střední vodič, musí být barva použitá pro tento účel modrá. Aby se předešlo záměně s jinými barvami, doporučuje se použít nesytou modrou barvu, která se v této normě nazývý světle modrá. Světle modrá nesmí být použita pro označení žádného jiného vodiče, který by bylo možno se středním vodičem zaměnit.
Pokud se neutrální nebo střední vodič v systému nevyskytuje, může být vodič označený v celém systému světle modrou barvou použit také pro jiné účely, s výjimkou použití jako vodič ochranný.
* - IEC rozlišuje neutrílní vodič/N/ ve střídavých sítích a střední vodič /M/ ve stejnosměrných sítích. V normách ČSN se pro tyto vodiče ve střídavých i stejnosměrných sítích používá název střední vodič. Viz ČSN 33 0050-826.
Ještě pro zajímavost:
čl.3.3.3.
Pokud jsou vodiče PEN izolovány, musí být označeny jedním z následujících způsobů:
- zelená/žlutá po celé délce navíc s modrým označením na zakončeních, nebo
- světle modrá po celé délce navíc se zeleno/žlutým označením na zakončeních
Štefan Beláň:
To: Hejduk,
ten konec jste velice dobře označil "pro zajímavost". Je to věc, kterou bych já, jako RT "nepřekousl", myslím použít modrý vodič jako PEN. Trochu mne uklidňuje ÚVOD str.8, že se jedná o základní normu, a že je určená pro použití technickými komisemi při přípravě norem. Snad to někdo bude řešit ?
Tibor Hanko:
Aj keď ČSN a STN sú skoro identické, tak do STN sa ten bod o svetlomodrom vodiči PEN so ž/z koncami nedostal. U nás platí len ž/z a na koncoch svetlomodrá.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana