Je proudovy chranic zakladni ochranou pred nebezpecnym dotykem nezivych casti?

<< < (10/13) > >>

Rozmahel Vladimír:
Pánové, a co rozbor na téma, co bylo dříve? Vejce a nebo slepice?  o:-)

Já2440:
V ČSN 332000-4-41 ed. čl. 415.1.1. je uvedeno Použití proudových chráničů .....jejichž Iz nepřekračuje 30 mA se považuje za doplňkovou ochranu.......
čl.415.1.2 Použití takového zařízení se nepovažuje za výhradní ochranné opatření a nezbavuje nutnosti uplatnit jedno z ochranných opatření dle čl.411 až 414. např.automatic ké odpojení od zdroje,nebo elektrické oddělení nebo dvojitá izolace

Kdo chce pochopí. Dále viz tab.NA.2 strana 39.

Jarda

P.S Možná přijde některý ze zpracovatelů normy a vše vysvětlí ,aby nám bylo vše jasné a nediskutovali zbytečně.

Štefan Beláň:
Tato diskuze mne již unavuje.  :-[
Uvedu ještě jedno ustanovení z normy platné již 14 let! (od r. 1994). Je to dost dlouhá doba na to, aby průměrný elektrikář pochopil princip základní ochrany neživých částí,  což je podle nového znění totožné s ochranou při poruše. ::)

Je to odpověď  na otázku položenou v záhlaví.

Milan Karvánek:
Mě přijde tahle debata trochu akademická a hlavně naprosto zbytečná. Hádání se o slovíčka!
Jistě má pravdu kolega Beláň, když důsledně cituje z ČSN a hovoří o ochraně při poruše (tedy ochraně lidí a a zvěře). Ale to je jen půlka potřebných opatření. Je třeba aby byly splněný podmínky pro automatické odpojení od zdroje dle ČSN a použití proudového chrániče je jen jedna z možností.
Pro kompletní a komplexní ochranu celého proudového obvodu není pouhý proudový chránič bez jištění proti nadproudům postačujícím ochranným prvkem v obvodu. To se zde snaží uvést ostatní diskutující.
Řada běžných elektrikářů a pak zejména laiků ovšem slyší jen tu první půlku a klidně jako jediný oschranný prvek třeba světelného nebo zásuvkového obvodu použijí pouze proudový chránič bez jističe nebo pojistek!

Já2440:
Pan Karvánek to vystihl přesně .
Kdo chce pochopí a kdo nechce tak se trápí,ale to je již jeho problém.
Jarda

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana