Je proudovy chranic zakladni ochranou pred nebezpecnym dotykem nezivych casti?
Miroslav Minařík:
Dnes jsem byl na opet kouknout na prezkouseni ITI a po skonceni se tam rozpoutala zajimava diskuze na tema: "Je proudovy chranic zakladni ochranou pred nebezpecnym dotykem nezivych casti?". Neco rikala stara 34 1010 a v nove 4-41 je to jinak. Muzete prosim nekdo fundovane odpovedet?
Jiří Špelec:
No, já myslím, že se jedná o doplňkovou ochranu proudovým chráničem. Nebo.... ?
Milan Selezan:
Pokiaľ inštalácia je jestvujúca a bola riešená keď ešte platila ČSN 34 1010, tak nej je to ochrana základná pred nebezpečným dotykom neživých častí až do doby pokiaľ nebude riešená jej rekonštrukcia (nie oprava). Predpokladom je, že jej parametre zodpovedajú bezpečnosti podľa tejto normy. Je však potrebné o tom informovať pracovníkom prichadzajúcic h do styku s týmto el. zariadením. Keď sa však vykoná jej rekontrukcia, platí už pre ňu ČSN 33 2000-4-41 tak prúdový chránič je už len ochrana doplnková.
Michal Holub:
Můj názor je: dle ČSN 33 2000-4-41 tabulka 41NR se jedné o ochranu zvýšenou. Tato diskuze se vede již dlouho a přesvědčivou odpověď jsem také neslyšel. Myslím jednoznačnou odpověď, bez zbytečných komentářů. Srozumitelně s odkazem na článek.
Jaroslav Hasala:
Podle ČSN 33200-4-41 je ochrana proudovým chráničem ochrana zvýšená.
Ale podle mě je možné ochranu chráničem považovat i za ochranu základní. Svého času bylo hlavně na vesnicích obvyklé umísťovat proudový chránič před elektroměr a před hlavní jistič. Přívodní vodiče byly uloženy ve dvojité izolaci. Sítě byly TT. Základní ochrana byla v tomto případě zemněním, zvýšená proudovým chráničem. Protože ochrana zemněním byla sama o sobě naprosto neúčiná, hlavní ochranou funkci plnil proudový chránič. Podle mě je to jenom hra se slovíčky, v tomto případě bych s klidným svědomím ochranu chráničem označil za základní.
V současné době jsou téměř všechny sítě TN. Základní ochrana je tedy samočinným odpojením od zdroje (nulováním), zvýšená proudovým chráničem.
Každopádně, ať už to nazveme jakkoliv, na funkci to nemá žádný vliv.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana