Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Najdeš řesení?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Najdeš řesení?  (Přečteno 12653 krát)
Stanislav Školník
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 17.04.2008, 17:32 »

poklona  a omlouvám se pokud totoněkoho zvedne ze židle že to sem nepatří.

Dnes přišla moje dcera a dala mi vyřešit zajímavý úkol.
Představte si místnost bez oken a jedny dveře a v místnosti umístneny tři žárovky ovládané z venku třemi vypínači (jedna žárovka jeden vypívač). Vypínače jsou umístneny kde není vydět do místnosti.

Otázka zní: zjisti který vypínač spíná kterou žárovku a můžeš vstoupit nebo podívat jen jednou do mídtnosi?

Já jsem si to namaloval jako obrázek a přemýšlel a asi po pěti minutách přišel na řešení.

A co vy?  Nerozhodný
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Hrádek

« Odpověď #1 kdy: 17.04.2008, 18:03 »

Řekl bych že : jeden vypínač nechám vypnutý = zhaslá žárovka která je studená ,  druhý vypínač zapnu =  druhá žárovka která svítí ,  třetí vypínač zapnu na chvíli = třetí žárovka která je teplá.  tanecek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Stanislav Školník

« Odpověď #2 kdy: 17.04.2008, 18:05 »

Bingo
Ondřej Kaller
*

« Odpověď #3 kdy: 17.04.2008, 18:09 »

To hrádek: V jednoduchosti je genialita!! Gratuluju!!
Já bych taky sepnul 2 žárovky ale v místnosti bych jednu zničil a pak změřil prou na vypínači třeba klešťákem.  Úsměv Uznávám však že Vaše řešení je chytřejší!
Jan Hrádek

« Odpověď #4 kdy: 17.04.2008, 18:15 »

Jak jsem přečet tu otázku, tak mě nějak bliklo a bylo to na světě HI Škleb
Petr Doležal
*

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #5 kdy: 17.04.2008, 18:19 »

Já chtěl rozsvítit dvě a při odchodu jednu svítící vyšroubovat a mrknout se na elektroměr při postupném vypínáni těch dvou.

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Stanislav Školník

« Odpověď #6 kdy: 17.04.2008, 18:20 »

A votom to je  Mrknutí
Stanislav Školník

« Odpověď #7 kdy: 17.04.2008, 18:21 »

To Doležal ale Holky na gymplu?
Petr Doležal
*

« Odpověď #8 kdy: 17.04.2008, 18:37 »

No jo, profesionální deformace.  Smutek
Ale ty holky nejsou na gymplu, ale Holky z gymplu (zpívající bubeník Vítězslav Vávra)

Fuk Tomáš
*

« Odpověď #9 kdy: 17.04.2008, 19:11 »

Já chtěl rozsvítit dvě a při odchodu jednu svítící vyšroubovat a mrknout se na elektroměr při postupném vypínáni těch dvou.
Klešťový ampérmetr, elektroměr, vadasku i doutnavkovou zkoušečku bych považoval za nepovolené pomůcky. Já bych sundal deklíky vypínačů (každý správný muž má u sebe nůž) a koukl se, který z nich při cvakání nejiskří  Úsměv

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Kamil Novák
OSVČ
*

« Odpověď #10 kdy: 17.04.2008, 19:23 »

Já bych sundal deklíky vypínačů (každý správný muž má u sebe nůž)
První typy tzv. velkoplošných vypínačů lze odstranit bohužel i holýma rukama.  Smutek

... a koukl se, který z nich při cvakání nejiskří  Úsměv
Tak to odhalíte vypnutý okruh. a co ty dva zbývající ?  ??

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
Stanislav Školník

« Odpověď #11 kdy: 17.04.2008, 20:01 »

Jistě mi dáte za pravdu že v jednoduchosti je síla a tak řešení pana Jana Hrádka je to nej...
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #12 kdy: 17.04.2008, 20:06 »

Tak to odhalíte vypnutý okruh. a co ty dva zbývající ?  ??
To už přece popsali předřečníci. Dvě žárovky zapnout, jednu nechat zhasnutou. Pak vstoupit, poznamenat si která nesvítí, a jednu z těch dvou svítících povolit. Pak se vrátit k vypinačům, a zbývá jen zjistit, který z těch dvou zapnutých patří k té vyšroubované žárovce.

Ta metoda popsaná panem Hrádkem: jednu nechat svítit, jednu ohřát a zhasnout a jednu nechat zhasnutou se mi ale líbí nejvíc. (teď vidím, že i panu Školníkovi). Pokud ovšem nejsou žárovky moc vysoko - pak by fungovala jen metoda s demontáží jedné svítící žárovky (pomocí násady od koštěte, případně metáním těžkých předmětů  Smích

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Petr Doležal
*

« Odpověď #13 kdy: 17.04.2008, 21:11 »

Trochu bych zaprotestoval s těmi pomůckami, vadasku a pod. si musím donést, elměr tam už je. Ale mohla by na něm viset nějaká cizí velká zátěž, tím pádem hotovo, nerealizovatel né.
Ale shodneme se v tom, že "Hrádkova" metoda je to pravé. On ten hlavolam nebyl ani tak z fyziky, či elektrotechnik y, ale z logiky.
Logická úloha je taky, jak se podělí dva lidé o celý bochník chleba, aby žádný neměl pocit, že je ošizen. Váhu nemají, jen nůž.

Fuk Tomáš
*

« Odpověď #14 kdy: 17.04.2008, 21:23 »

Logická úloha je taky, jak se podělí dva lidé o celý bochník chleba, aby žádný neměl pocit, že je ošizen. Váhu nemají, jen nůž.
To není z logiky, ale z psychologie. Jeden bude krájet a ten druhý si bude vybírat.

Petr Doležal
*

« Odpověď #15 kdy: 17.04.2008, 21:38 »

Bingo !

Fuk Tomáš
*

« Odpověď #16 kdy: 18.04.2008, 00:43 »

Představte si místnost bez oken a jedny dveře a v místnosti umístěny tři žárovky ovládané z venku třemi vypínači (jedna žárovka jeden vypínač). Vypínače jsou umístěny kde není vidět do místnosti.
Otázka zní: zjisti, který vypínač spíná kterou žárovku a můžeš vstoupit nebo se podívat jen jednou do místnosti?
Jak jste si jistě uvědomili, výše uvedenými metodami je možno identifikovat těch žárovek 6
 tanecek

Rozmahel Vladimír
OSVČ
*

« Odpověď #17 kdy: 18.04.2008, 09:38 »

...Jeden bude krájet a ten druhý si bude vybírat...
Je tu ještě možnost dát ten chleba někomu třetímu. Potom má první i druhý stoprocentní jistotu, že ten druhý neměl víc.
Pozor, takový postup nelze nazvat charitou.  Smích

Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.02 sekund, 21 dotazů.